Η χρήση του λαγοκέφαλου για παραγωγή ιχθυαλεύρου, κρεμών αντιγήρανσης ή χυμών, μετά από απενεργοποίηση της τοξίνης, είναι μια καινοτόμος ιδέα και ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο από το ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την αξιοποίησή του, από μη βρώσιμο ψάρι σε εμπορικό είδος, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο Μάκης Κονδυλάτος, ιχθυολόγος στον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου.
της Νατάσας Παμπρή
Ο κ. Κονδυλάτος τόνισε ότι τα εισβολικά είδη που εξαπλώνονται στις θάλασσες μας και ειδικότερα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικoσυστήματα και την αλιεία.
Στόχος του προγράμματος είναι η μετατροπή του λαγοκέφαλου σε ένα “αξιοποιήσιμο” ψάρι, που δε θα απορρίπτεται στη θάλασσα, αποκτώντας εμπορική αξία. Το ψάρι αυτό θα αλιεύεται από την παράκτια αλιεία, περιορίζοντας έτσι τους πληθυσμούς του, και επιτρέποντας στα γνωστά ενδημικά εμπορικά είδη να αυξηθούν και πάλι.
Ο κ. Κονδυλάτος σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί σχετική αύξηση στη βιομάζα των λεσεψιανών εισβολέων στην περιοχή μας, που ξεπερνάει πλέον το 70% όσον αφορά το αλίευμα, κυρίως με λαγοκέφαλους και δευτερευόντως με λεοντόψαρα και τρομπέτες, από τη μαζική μετανάστευση θαλάσσιων αλλόχθονων ειδών από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες, λόγω της Κλιματικής Αλλαγής και της θέρμανσης των θαλασσών.
“Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο είναι μεγαλύτεροι οι αριθμοί και ειδικά στην περιοχή μας των λεσεψιανών, από ότι βορειότερα. Επειδή η Ρόδος είναι πλησιέστερα στο Σουέζ, πρώτα θα έρθουν από δω και σε αυτό βοηθάει η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής”, σημείωσε καταλήγοντας.