Λέκκας: Eρχεται θερμό καλοκαίρι στην Ελλάδα – «Σε κρίσιμη ισορροπία τα συστήματα της Μεσογείου»

«Βλέπουμε τις εξελίξεις των γεγονότων στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ένα hotspot ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης σε όλο τον κόσμο»

Ένα εξίσου θερμό, όπως το προηγούμενο, καλοκαίρι προβλέπεται πως θα ζήσει και φέτος η Μεσόγειος, μαζί της και η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προγνώσεις των ειδικών.

«Βλέπουμε τις εξελίξεις των γεγονότων στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ένα hotspot ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης σε όλο τον κόσμο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί έχουμε από τη μία στις νότιες περιοχές μια ερημοποιημένη ήπειρο -γιατί αυτού πρόκειται, αν εξαιρέσουμε κάποια σημεία- κι αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στο βόρειο τμήμα της μεσογείου όπου τα συστήματα βρίσκονται σε κρίσιμη ισορροπία» σημείωσε μεταξύ άλλων στο Πρώτο Πρόγραμμα ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και Πρόεδρο του Ο.Α.Σ.Π, Ευθύμιος Λέκκας.

«Και στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη πιθανότητα να ζήσουμε ένα πιο θερμό καλοκαίρι φέτος. Γιατί αυτό δεν μπορεί να απομονωθεί στα γεωγραφικά σύνορα κάθε χώρας, είναι συνολικό για τη Βόρεια Μεσόγειο», πρόσθεσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Εδώ και καιρό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και άλλοι επιστημονικοί φορείς έχουν προειδοποιήσει πως περιοχές της Β. Μεσογείου, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, κινδυνεύουν να μοιάσουν με περιοχές της νότιας Μεσογείου, να «αφρικανοποιηθούν» δηλαδή το περιβάλλον και το κλίμα τους.

kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα