Λευτέρης Πέντες, Δήμαρχος Πάτμου: Το νησί δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες – “Έκαστος στο είδος του”

Με επιστολή του προς τους συνδημότες του -μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media- ο Δήμαρχος της Πάτμου Λευτέρης Πέντες, τονίζει ότι το νησί δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες, από “επισκέπτες” που δε σέβονται τις επιλογές της τοπικής κοινωνίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν θα αφήσουμε κανέναν να κρατήσει πίσω το νησί επειδή η εξέλιξή του  δε συμβαδίζει με τις ιδέες του και τα συμφέροντά του. Το νησί είχε και θα έχει πάντα διοίκηση, γιατί μόνο οι “μόνιμοι κάτοικοι” γνωρίζουν τις ανάγκες του τόπου”.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Δήμαρχος Πάτμου, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι μία ομάδα “επισκεπτών” έχουν αναγάγει τους εαυτούς τους σε αυτόκλητους σωτήρες του νησιού.

Αναλυτικά ο κ. Πέντες αναφέρει:

Αγαπητοί συνδημότες,

Διανύουμε μια περίοδο πολλαπλών και πολυδιάστατων αναταραχών παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι η ενότητα μιας κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι μία ομάδα “επισκεπτών” έχουν αναγάγει τους εαυτούς τους σε αυτόκλητους σωτήρες του νησιού μας. Είναι χρήσιμο στο σημείο αυτό να καταστήσουμε σαφές ότι σε μια κοινωνία οι ρόλοι και οι όροι που χρησιμοποιούμε είναι και πρέπει πάντα να είναι διακριτοί. Έτσι, λοιπόν, είναι χρήσιμο να πούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο συλλογικό όργανο το οποίο εκπροσωπεί την κοινότητα η οποία το εκλεγεί, είναι εκείνο το οποίο αποφασίζει για την πορεία και την εξέλιξη όλων των ζητημάτων της Πάτμου.
Είναι, επίσης, φρόνιμο να διακρίνουμε την ειδοποιό διαφορά των όρων “μόνιμος κάτοικος” και “επισκέπτης”.

Και αφού έχουμε ξεκαθαρίσει βασικά πράγματα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ως ντόπιοι και μόνιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού, έχουμε την υποχρέωση να σεβόμαστε και να φιλοξενούμε τους επισκέπτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως επιτάσσουν οι αρχές και η συνείδηση του Πάτμιου δημότη. Άλλωστε, η πλειονότητα αυτών έχει αγαπήσει αυτό το νησί και νιώθει μέλος της κοινωνίας του κατά τους θερινούς μήνες.

Ως Δήμαρχος και ως Δημοτική Αρχή του νησιού μας έχουμε τη διάθεση να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στις απόψεις των επισκεπτών μας. Σε αυτές, όμως, που δεν εκφράζονται με τρόπο που υπονομεύει, αμφισβητεί και προσβάλει την τοπική κοινωνία.

Αγαπητοί συνδημότες, το νησί μας το ερωτεύονται οι επισκέπτες μας γιατί όλοι εμείς οι κατοικούντες, 12 μήνες το χρόνο μείναμε, το φροντίσαμε και δεν το αφήσαμε να ερημώσει. Γιατί πήραμε μια γενναία απόφαση να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι σημαίνει νησιωτικότητα, τι σημαίνει ταλαιπωρία ή ακόμα και απώλεια ενός οικείου μας προσώπου λόγω μη επαρκούς ιατρικής περίθαλψης στο νησί μας.

Για τους παραπάνω λόγους θα ήθελα να δηλώσω και να καταστήσω σαφές ότι όχι μόνο σήμερα, αλλά διαχρονικά, αυτό το νησί δεν είχε και δεν θα έχει ανάγκη από ” αυτόκλητους σωτήρες”.
Δεν είχε και δε θα έχει ανάγκη από “επισκέπτες” που δε σέβονται τις επιλογές της τοπικής κοινωνίας.
Δε θα αφήσουμε κανέναν να κρατήσει πίσω το νησί επειδή η εξέλιξη του νησιού δε συμβαδίζει με τις ιδέες του και τα συμφέροντά του.
Το νησί είχε και θα έχει πάντα διοίκηση, γιατί μόνο οι “μόνιμοι κάτοικοι” γνωρίζουν τις ανάγκες του τόπου.
Γιατί μόνο οι “μόνιμοι κάτοικοι” έχουν δώσει μάχες τους δύσκολους χειμώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα