Κώστας Ταρασλιάς: Καμία βεβήλωση στο Μουράτ Ρέις – 20 χρόνια η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ζητήματα με τον Πολιτισμό (HX)

Προκλητικός για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, εγκαλεί την Ελλάδα για το οθωμανικό μνημείο Murat Reis στη Ρόδο και εξαπολύει επίθεση εναντίον της χώρας μας κατηγορώντας την για ασέβεια, με ύπουλες μεθόδους.

της Νατάσας Παμπρή

Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας ήταν διπλή. Από τη μια επανέλαβε τις ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, αλλά και της FRONTEX λέγοντας ότι ωθούν στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο. Από την άλλη δεν δίστασε να παρομοιάσει την Ελλάδα με το Ισλαμικό Κράτος λέγοντας ότι καταστρέφουμε οθωμανικά μνημεία.

«Καλούμε την Ελλάδα να σεβαστεί τα μαρτύριά μας, τους ιστορικούς τόπους, τα κέντρα πνευματικότητας – που είναι η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας», ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως «και το ισλαμικό Κράτος έτσι καταστρέφει αυτά τα ιστορικά έργα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος σε αυτά. Βαρβαρότητα, όπως η καταστροφή ιστορικών αντικειμένων στη μέση της Ευρώπης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», ανέφερε στις προκλητικές του δηλώσεις.

Σχολιάζοντας το θέμα στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας του Δήμου Ρόδου Κώστας Ταρασλιάς ξεκαθάρισε πως καμία βεβήλωση δεν υπάρχει στο Μουράτ Ρέις.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, καθώς εδώ και 20 χρόνια η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ζητήματα και μάλιστα με τον Πολιτισμό, επιδιώκοντας ψευδώς να περάσει τα τεμένη ως οθωμανική κληρονομιά» τόνισε ο κ. Ταρασλιάς. Επιπροσθέτως ο κ. Ταρασλιάς επισήμανε ότι το σύνολο των μνημείων στη Ρόδο έχουν ανακαινισθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει ξεκινήσει και η αναστήλωση του Ρετζέπ Πασά. «Τι να πούμε εμείς για τις εκατοντάδες εκκλησίες που έχουν βεβηλωθεί στα μικρασιατικά παράλια και λειτουργούν ως αχυρώνες ή το ναό της Αγίας Ειρήνης πίσω από την Αγιά Σοφιά που πριν από μερικά χρόνια έγινε επίδειξη μόδας;», ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Ταρασλιάς:

“Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάτι το καινούργιο, είναι μία πάγια πολιτική την οποία τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια παρακολουθώ εγώ ότι προσπαθεί η Τουρκία να δημιουργήσει ζητήματα και μάλιστα με όχημα το λεγόμενο Πολιτισμό. Είναι κάτι το οποίο το έχει το έχει υιοθετήσει σαν μία τακτική, προσπαθεί λοιπόν, σε μία αντιστοιχία με τη χώρα όσο μπορεί να είναι αντίστοιχο αυτό όπου εμείς έχουμε να παρουσιάσουμε πολύ σημαντικά κτήρια, να θέλει να παρουσιάσει τα τεμένη της Ρόδου όχι απλώς σαν κομμάτι μιας μουσουλμανικής κληρονομιάς, αλλά πολύ πιο στενά σαν ένα κομμάτι οθωμανικής κληρονομιάς. Αυτό λοιπόν είναι δυστυχώς ψέμα το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, να πούμε ότι το σύνολο των μουσουλμανικών τεμενών του νησιού μας, έχουν ανακαινιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και ακόμη τέμενη όπως για παράδειγμα το Ρετζέπ Πάσα στην Παλιά Πόλη, το οποίο σχεδόν είχε πέσει, θα μπορούσα να πω, έχει ξεκινήσει για να γίνει πλήρης αναστήλωση.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλα αυτά μπαίνουν σε μία διαδικασία πολιτικής, βάζουν Συλλόγους αλύτρωτων Ροδίων μουσουλμάνων να μιλάνε για αυτά και μάλιστα ζήσαμε και στο παρελθόν να έχουν φτάσει και στη σύνοδο των μουσουλμανικών χωρών και να μιλάνε για το ότι δεν τα προστατεύουμε. Φυσικά όλα αυτά καταρρίφθηκαν, συνεχίζουν όμως, έχουν μία τακτική, την πολιτική τους κάνουν, εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά σε ποια κατάσταση βρίσκονται, μπορεί οποιοσδήποτε να δει. Εδώ φθάσαμε στο παρελθόν μέχρι και στο τέμενος του Σουλεϊμάν να έχει φτιαχτεί από την αρχαία από την αρχή ο μιναρές, μάλιστα με πελεκητές εξειδικευμένους από την Κρήτη και πάρα πολλά άλλα.

Όσον αφορά το Μουράτ Ρέις, καμία βεβήλωση δεν υπάρχει, αν μη τι άλλο ένας χώρος ο οποίος, ένα κτίριο από το σύνολο του νεκροταφείου, το χώρο όπου είναι θαμμένοι μία σειρά από επιφανείς μουσουλμάνων της Ρόδου το τέμενος του Μουράτ Ρέις με τον ίδιο τον τάφο του Αγίου αυτού της μουσουλμανικής θρησκείας, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και ένα κτίριο του, αν μη τι άλλο, είχε αποδοθεί σε κάτι που συνάδει με ιερό χώρο, έχει αποδοθεί στη νεολαία και αποτελεί ένα Ωδείο, καλοσυντηρημένο με όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία έχει το κτίριο και έγινε μία πολύ τιμητική θεωρώ για χώρο ανάθεση λειτουργίας σε ένα πολιτιστικό Οργανισμό. Τι να πούμε εμείς για τις εκατοντάδες εκκλησίες κατά μήκος και πλάτος της Μικράς Ασίας, οι οποίες όχι απλώς δεν έχουν συντηρηθεί, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί σαν αχυρώνες, έχουμε βεβηηλωθεί; Εδώ ακόμα και η Αγία Ειρήνη η εκκλησία που βρίσκεται στο Τοπ Καπί πίσω από την Αγία Σοφία, χρησιμοποιήθηκε για να γίνει επίδειξη μόδας πριν από χρόνια.

Εμείς δεν θα λειτουργήσουμε κατ’ αντιστοιχία με το τι κάνουν στην Τουρκία, εμείς σεβόμαστε αυτά τα μνημεία, η Ρόδος είναι πολυπολιτισμική, υπάρχει ένας απόλυτος σεβασμός στα διαφορετικά θρησκεύματα, διότι δεν είναι μόνο Ορθόδοξοι ναοί στο νησί και μουσουλμανικά τεμένη, υπάρχει Συναγωγή, υπάρχουν καθολικοί ναοί με πολύ μεγάλο σεβασμό εμείς οι Ροδίτες είμαστε ανεκτικοί στη διαφορετικότητα και σε διαφορετικά θρησκεύματα και οι μουσουλμάνοι της Ρόδου, Έλληνες πολίτες, άνθρωποι οι οποίοι είναι στην καρδιά μας και τους ανήκουνε ουσιαστικά αυτοί οι χώροι έχουν τη δυνατότητα να τα επισκέπτονται και να λειτουργούν όλες τις θρησκευτικές τους ελευθερίες μέσα στους χώρους.

Εγώ να σας πω εγώ χάρηκα πάρα πολύ δεν σας κρύβω ειλικρινά και όπου ο Σύλλογος Riches ο οποίος είναι μία πάρα πολύ αξιόλογη ομάδα εδώ στην περιοχή μας, έδωσε μία εξαιρετική απάντηση και είμαι πολύ περήφανος διότι υπάρχουν ομάδες και Σύλλογοι στη Ρόδο που ξέρουν πραγματικά να απαντούν. Έδωσε όλα ακριβώς τα στοιχεία τα οποία έχουν γίνει από το Υπουργείο Πολιτισμού, από το πότε δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε ιστορικά και διατηρητέα μνημεία μέχρι και όλες τις διαδικασίες και τα προγράμματα τα οποία από ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα λοιπά πόσα χρήματα έχουν διαθέσει. Δεν ξέρω αν διέθεσαν αντίστοιχα χρήματα για την προάσπιση της ορθόδοξης κληρονομιάς στη Μικρά Ασία οι Τούρκοι, σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Ταρασλιάς.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα