Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, 2024

99.5

LIVE

Κως: Με αιχμές κατά του κεντρικού κράτους η εκδήλωση του Ομίλου για τη Δημοκρατία στο Λαογραφικό Μουσείο

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συζήτηση του Ομίλου για τη Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στον εξωτερικό χώρο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κω, με τη συμμετοχή πολλών παλαιών και νέων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι ανησυχίες σχετικά με τον αποκλεισμό που κατά τη γνώμη του ομίλου αντιμετωπίζουν οι πολίτες  στηδιαδικασία λήψης αποφάσεων για τα σημαντικά ζητήματα του νησιού.

Η εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο συνταγματολόγος κ. Κώστας Μποτόπουλος, ενώ ο πολιτικός επιστήμονας κ. Λευτέρης Κουσούλης, αν και είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει ως δεύτερος ομιλητής, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω προβλήματος υγείας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρώην Δήμαρχος και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου, κ. Μιλτιάδης Φάκκος, με τον πρόεδρο του Ομίλου, κ. Κώστα Καΐσερλη και τον συνταγματολόγο κ. Μποτόπουλο να συνεισφέρουν επίσης. Ο κ. Καΐσερλης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την απόφαση του Ομίλου να ιδρύσει δύο λέσχες διαλόγου τον χειμώνα, μία στην Κω και μία στην Αντιμάχεια, με αντικείμενο τη διερεύνηση ζητημάτων που αφορούν τη δημοκρατία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, αποφασίστηκε η στήριξη για την υλοποίηση της ίδρυσης στέγης για ηλικιωμένους, μια αναγκαία πρωτοβουλία για την τοπική κοινωνία.

Στη συζήτηση συμμετείχαν όλα τα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των κ. Κώστα Καΐσερλη, κ. Μιλτιάδη Φάκκου, κ. Ντίνου Παπανικολάου και κ. Βασίλη Χατζηγιακουμή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του κ. Μποτόπουλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς. Στο τέλος, τοποθετήσεις και ερωτήσεις έθεσαν και άλλοι παρευρισκόμενοι.

Ο κ. Νικηταράς ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει περίπτωση το κράτος, σε όποια μορφή κι αν υπάρχει, να αποδώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που δικαιωματικά ανήκει στις τοπικές κοινωνίες, αν αυτές οι κοινωνίες δεν είναι αρκετά ισχυρές για να το διεκδικήσουν.

Πριν από μερικά χρόνια επιβλήθηκε ένας φόρος διαμονής, ο οποίος σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου εισπράττεται και επιβάλλεται από τις τοπικές αρχές, δηλαδή τους δήμους, και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις για υποδομές και ανάπτυξη. Εδώ όμως, ο φόρος αυτός επιβλήθηκε κεντρικά, εισπράχθηκε από το κεντρικό κράτος και κατέληξε σε έναν “βαρέλι χωρίς πάτο”, χωρίς να αποδοθεί τίποτα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτός ο φόρος μετασχηματίστηκε και καλύφθηκε υπό το όνομα ‘τέλος ανθεκτικότητας’ για να αποφύγει τον κίνδυνο ακύρωσης στα δικαστήρια. Υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 30 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Αν αυτά τα χρήματα παρέμεναν στις τοπικές κοινωνίες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τοπικό τους πλούτο. Αυτό είναι το στρατηγικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε: ποια είναι η ισχύς των τοπικών κοινωνιών;

Εμείς εδώ παράγουμε αυτόν τον πλούτο, άρα εμείς θα πρέπει να τον εκμεταλλευόμαστε. Δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ο πλούτος που παράγει η τοπική οικονομία ήταν στη διάθεσή μας, δεν θα χρειαζόταν να στηριζόμαστε στις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Αυτός είναι ο πλούτος που μας αφαιρούν, και αυτός είναι ο πλούτος που πρέπει να επιστρέψει στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό είναι ένα θέμα που αγγίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας – είτε ανήκει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, είτε ακόμα και στη Νέα Δημοκρατία αλλά προβληματίζεται για τον τόπο του και την πατρίδα του.Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον, πρέπει πρώτα να μετασχηματίσουμε την κοινωνία και, στη συνέχεια, το κράτος να αλλάξει μέσα από αυτή την κοινωνία».

Ο κ. Καΐσερλης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η τοπική ηγεσία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κοινωνία βρίσκεται σε ύπνωση και να την αφυπνίσει. Σήμερα, για πρώτη φορά, ακούω τον Θεοδόση να μιλάει ανοιχτά για τη σκληρή πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση και ο δήμος.

Δεν λέμε τις αλήθειες στους πολίτες. Οι πολίτες έχουν τεράστια δύναμη μέσα τους, και αν πούμε την αλήθεια για την κατάσταση στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να φοβόμαστε τον περιφερειάρχη ή τον κάθε υπουργό, Θεοδόση, να είσαι βέβαιος – και το έχουμε γράψει πολλές φορές, αλλά ίσως δεν το έχεις αντιληφθεί – ότι θα ήσουν πραγματικός ηγέτης αυτής της κοινωνίας.

Η κοινωνία αναζητά αλήθειες, αλλά γνωρίζουμε καλά ότι οι αλήθειες πονάνε. Εσύ, υπηρετώντας αυτό το νησί, πιστεύεις ότι πρέπει να κρύψεις ορισμένες αλήθειες για να μην υποστείς συνέπειες. Αυτή είναι η πραγματικότητα, έτσι το βίωσα όλα αυτά τα χρόνια. Πες την αλήθεια στην κοινωνία: ότι σας έχουν δέσει χειροπόδαρα, όχι μόνο εσένα, αλλά όλους τους δήμους της χώρας. Ότι ο περιφερειάρχης είναι το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, ότι είναι ο ‘δεσπότης’ και αφέντης αυτής της τοπικής κοινωνίας.

Αν το πεις και σηκώσεις το ανάστημα, όχι μόνο το δικό σου – που θεωρώ ότι είναι ήδη ψηλό – αλλά το ανάστημα της κοινωνίας, τότε η κοινωνία θα ανέλθει. Αυτή είναι η δική μου απάντηση σε όσα ανέφερες, που αντικατοπτρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα».

(Πηγή Βίντεο-Φωτό: kostv.gr)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα