Κορονοϊός: Τι έδειξε έρευνα για τις παρενέργειες των εμβολίων – Τέσσερα συμπεράσματα

Χιλιάδες Αμερικανοί πιστεύουν ότι παρουσίασαν σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού - Αλλά η επιβεβαίωση μιας σύνδεσης είναι δύσκολη υπόθεση

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, τα εμβόλια Covid-19 ανέτρεψαν την πανδημία και άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με έρευνες, απέτρεψαν περίπου 14,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Ωστόσο σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, προκάλεσαν παρενέργειες.

Κατά τη διάρκεια ενός και πλέον έτους, οι New York Times μίλησαν με 30 άτομα που δήλωσαν ότι είχαν υποστεί βλάβη από τα εμβόλια Covid. Τα συμπτώματά τους μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν σχετίζονται με τα εμβόλια. Αλλά αυτοί -μαζί με περισσότερους από δώδεκα εμπειρογνώμονες- θεώρησαν ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν κάνουν αρκετά για να διερευνήσουν τις καταγγελίες τους.

Όλα τα εμβόλια ενέχουν κάποιο κίνδυνο παρενεργειών. Περισσότεροι από 270 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν περίπου 677 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Covid και ακόμη και σπάνιες παρενέργειες – που εμφανίζονται σε μόλις 0,001% των ασθενών – μπορεί να σημαίνει ότι επηρεάστηκαν χιλιάδες παραλήπτες.

Πράγματι, περισσότεροι από 13.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις σε ένα κυβερνητικό ταμείο που αποζημιώνει άτομα για προβλήματα υγείας που μπορεί να προκληθηκαν από τα εν λόγω εμβόλια. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνο δώδεκα άτομα έχουν αποζημιωθεί, σχεδόν όλοι τους για ένα καρδιακό πρόβλημα που προκλήθηκε από τα εμβόλια.

Τέσσερα συμπεράσματα

Η έρευνα των Νew Υork Τimes κατέληξε σε τέσσερα συμπεράσματα:

Τα οφέλη των εμβολίων κατά του κορονοϊού υπερτερούν των όποιων κινδύνων

Ακόμη και τα καλύτερα εμβόλια και φάρμακα έχουν κάποιες παρενέργειες. Αυτό δεν αναιρεί τα οφέλη τους, ούτε υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να τα λαμβάνουν. Το εμβόλιο για τον ροταϊό, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει ενσφήνωση – μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση η οποία εμφανίζεται σε περίπου 0,02% των παιδιών που εμβολιάζονται.

Ορισμένες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια κατά του Covid-19 μπορεί να είναι εξίσου σπάνιες. Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία και διαπίστωσαν ότι περίπου επτά από κάθε εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech προκάλεσαν μια κρίση έρπητα ζωστήρα αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία.

Άλλες παρενέργειες είναι ελαφρώς πιο συχνές. Τα εμβόλια κατά του Covid-19 μπορεί να οδηγήσουν σε μυοκαρδίτιδα σε έναν από κάθε 10.000 έφηβους άνδρες. Η μυοκαρδίτιδα είναι μία από τις τέσσερις σοβαρές παρενέργειες που αναγνωρίζονται από τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους υγείας. Οι θάνατοι από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιοι, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων συνωμοσιολόγων ότι τα εμβόλια έχουν οδηγήσει σε έξαρση των ποσοστών θνησιμότητας.

Η ομοσπονδιακή επιτήρηση διαπίστωσε ορισμένες παρενέργειες, αλλά μπορεί να παραλείψει άλλες

Για τον εντοπισμό προβλημάτων που προκαλούνται από τα εμβόλια, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες βασίζονται σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων. Η μεγαλύτερη, το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων,είναι χρήσιμη για τη δημιουργία υποθέσεων, αλλά περιέχει ανεπιβεβαίωτες αναφορές βλαβών. Άλλες βάσεις δεδομένων συνδυάζουν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και ασφαλιστικές απαιτήσεις.

Τα συστήματα αυτά εντόπισαν προβλήματα πήξης του αίματος που σχετίζονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και έναν πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA, κάτι που διερευνάται ακόμη. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη μυοκαρδίτιδα ως πρόβλημα μεταξύ των νεαρών ανδρών, κάτι που έκαναν ισραηλινοί επιστήμονες.

Το αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι κατακερματισμένο, με τα ιατρικά αρχεία να αποθηκεύονται από πολλές εταιρείες που δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας δεν αναφέρουν όλα τα συμπτώματα με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που καθιστά τις συγκρίσεις δύσκολες. Οι βάσεις δεδομένων ασφαλιστικών απαιτήσεων μπορεί να μην περιέχουν καμία καταγραφή των εμβολίων που χορηγήθηκαν σε χώρους μαζικού εμβολιασμού. Τα ομοσπονδιακά συστήματα μπορεί επίσης να μην εντοπίζουν συμπτώματα που αψηφούν την εύκολη περιγραφή ή διάγνωση.

Είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι τα εμβόλια προκάλεσαν ασθένεια

Μετά τον εμβολιασμό εκατοντάδων εκατομμυρίων Αμερικανών, ορισμένοι εξ αυτών πέθαναν, υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, αποβολές ή εμφάνισαν αυτοάνοσα νοσήματα. Πώς μπορεί να διακρίνει κανείς τις ασθένειες που προκλήθηκαν από το εμβόλιο από εκείνες που θα εμφανίζονταν ούτως ή άλλως; Όσο πιο σπάνια είναι η πάθηση, τόσο πιο δύσκολο είναι να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

Η εμφάνιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος μετά τον εμβολιασμό δεν αποδεικνύει αιτιότητα. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι τα παιδικά εμβόλια που συνδέθηκαν λανθασμένα με τον αυτισμό, επειδή τα πρώτα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά συχνά συνέπιπταν με το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σοβαρές παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά σε μελέτες εμβολίων σε ζώα. Αλλά λίγες τέτοιες μελέτες ήταν δυνατές, δεδομένης της άμεσης ανάγκης για εμβόλια κατά του κορονοϊού. Οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων προορίζονταν για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά τους, αλλά δεν ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να ανιχνεύσουν παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μόνο σε λίγα άτομα ανά εκατομμύριο δόσεις.Επιπλέον, οι περισσότερες ανεξάρτητες μελέτες παρενεργειών δεν ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να ανιχνεύσουν σπάνια περιστατικά, ούτε να αποκλείσουν την πιθανότητά τους- άλλες έψαχναν μόνο για έναν προκαθορισμένο κατάλογο συμπτωμάτων και μπορεί να μην εντόπιζαν τις σπάνιες ακραίες περιπτώσεις.

Τον περασμένο Απρίλιο, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τις περισσότερες παρενέργειες, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ή να απορρίπτουν μια σύνδεση με τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Η κατανόηση του πλήρους φάσματος των παρενεργειών μπορεί να διαρκέσει χρόνια

Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας αναγνωρίζουν τέσσερις σημαντικές παρενέργειες των εμβολίων Covid-19 χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ο προσωρινός πόνος στο σημείο της ένεσης, ο πυρετός και η κακουχία που μπορεί να νιώσει ένα άτομο μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, στις ομοσπονδιακές βάσεις δεδομένων, χιλιάδες Αμερικανοί έχουν αναφέρει ότι τα εμβόλια αυτά προκάλεσαν βουητό στα αυτιά, ζάλη, εγκεφαλική ομίχλη, απότομες διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, νέες ή υποτροπιάζουσες αυτοάνοσες παθήσεις, κνίδωση, προβλήματα όρασης, νεφρικές διαταραχές, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και απώλεια κινητικών δεξιοτήτων.

Ορισμένες μελέτες εξέτασαν τις αναφορές παρενεργειών και κατέληξαν σε μεγάλο βαθμό στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία σχέση. Μια πιο προσεκτική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει ότι πολλές, ίσως οι περισσότερες, από τις άλλες αναφερόμενες παρενέργειες δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Οι περισσότερες από αυτές σχετίζονται με τον Covid-19 και μπορεί να είναι αποτέλεσμα μη διαγνωσμένων λοιμώξεων. Ωστόσο, χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες, είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι, δήλωσαν οι ειδικοί.

Πηγή: ΝΥΤ

imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα