Kωνσταντίνος Αντωνάκης στον RV για Μέση Ανατολή: Η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας πρέπει να ελίσσεται τίμια μεν, έξυπνα δε (audio)

Καλεσμένος στην εκπομπή «RealKos» με τον Παναγιώτη Ζουζούνη βρέθηκε ο διδάκτωρ πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικός αναλυτής κύριος Κωσνταντίνος Αντωνάκης συζητώντας για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, τι διαστάσεις αναμένεται να λάβει η κίνηση του Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ, ποια η θέση της χώρας μας και πως επίκειται τα εκεί γεγονότα να μας επηρεάσουν, ενεργειακά, οικονομικά και τουριστικά.

«Η Μέση Ανατολή φλέγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ιδιαίτερο γεγονός μιας που 300 μη επανδρωμένα πολεμικά ιρανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν ώστε να χτυπήσουν το Ισραήλ ενώ στον αντίποδα κινητοποιήθηκαν 11 χώρες για να καταρρίψουν αυτά τα drones. Γίνεται μια προσπάθεια από τα ΜΜΕ για να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη με τη λογική ότι η ιρανική επίθεση ήλθε ως φυσικό επακόλουθο της ισραηλινής επίθεση κατά του ιρανικού στρατηγείου στη Δαμασκό, η οποία είναι και λάθος διότι η διπλωματική αποστολή του Ιράν στη Δαμασκό ενκρύπτει τρομοκρατικούς πυρήνες της Χεσμπολάχ. Το Ιράν έχει επαφές με σουνιτικές οργανώσεις και έχει υποθάλψει κατά το παρελθόν ακόμη και την Αλ Καϊντα και σε κάθε περίπτωση, με την επίθεση αυτή στοχεύει στο να συγκεντρώσει αντίπαλες δυνάμεις κατά της Δύσης και των συμφερόντων αυτής αλλά και κατά του κράτους του Ισραήλ. Το ζήτημα αρχίζει και περιπλέκεται όμως εάν βάλουμε στην εξίσωση και τη Ρωσία, η οποία έχει τεθεί στο επίκεντρο της δυτικής πολεμικής με τα διαδραματιζόμενα στην Ουκρανία, γεγονός που καλλιεργεί το έδαφος να ανακύψει ως ενδεχόμενο μια δυνητική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν κατά της Δύσης κάτι που βεβαίως απευχόμαστε», μερικά απ’ όσα δήλωσε ο κ. Αντωνάκης.

Ιδιαίτερη η αναφορά του κ. Αντωνάκη για το ποια θα πρέπει να είναι η θέση της χώρας μας και πως τα εκεί γεγονότα επίκειται να μας επηρεάσουν, ενεργειακά, οικονομικά και τουριστικά: «Η Ελλάδα πρέπει να τιμήσει τις συμφωνίες της με το κράτος του Ισραήλ και θα τις τιμήσει. Το βασικό είναι να διαφυλάξουμε και τα συμφέροντά μας και μιλώ για τον τουρισμό και τη ναυτιλία, τομείς που επηρεάζονται άμεσα. Διαφωνώ και με την αποστολή της φρεγάτας μας στην Ερυθρά Θάλασσα διότι μας καθιστά στόχο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει στόχος. Είμαστε μια χώρα με πολλούς ρόλους. Είμαστε στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς και πρέπει να παραμείνουμε, έχουμε με Άραβες και Μ. Ανατολή καλές σχέσεις, έχουμε καλό όνομα παντού, άρα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε ευθέως στο πρόβλημα αλλά να ελιχθούμε έξυπνα και τίμια αποτελώντας δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση ως ενδιάμεσος χώρος μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθουμε σε αντιπαλότητας αλλά να έχουμε το ρόλο μιας γέφυρας διπλωματίας, πολιτισμού και σταθερότητας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα