99.5

LIVE

99.5

LIVE

Κυριακή 22 Ιουνίου, 2025

99.5

LIVE

“Κλαυδία, Έλληνες από όλο τον κόσμο είμαστε δίπλα σου – όχι για τη νίκη, αλλά για την ψυχή!” Η συγκλονιστική ανάρτηση της Ροδίτισσας Αναστασίας Διακίδη που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αστερόματα»: Όταν η Ελλάδα δεν πάει για τη νίκη, αλλά για την ψυχή. Υπάρχουν στιγμές που η Ελλάδα δεν χρειάζεται να φωνάξει για να ακουστεί. Δεν χρειάζεται να σηκώσει σημαίες, ούτε να κερδίσει πρώτες θέσεις για να τιμήσει το όνομά της. Κάποιες φορές, αρκεί ένα τραγούδι. Μια λέξη. Ένα βλέμμα γεμάτο αστέρια.

Η Αναστασία Διακίδη, Ροδίτισσα που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε ένα συγκλονιστικό post στα social media, το οποίο συνοψίζει αυτό που όλοι νιώσαμε όταν ακούσαμε τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision: «Αστερομάτα», με την Κλαυδία. Η Ελλάδα της αξιοπρέπειας και του βάθους. Μια ανάρτηση γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, για να μεταδώσει όσο γίνεται σε περισσότερους “εκεί έξω” όλα εκείνα τα μηνύματα, τις αξίες και την αισθητική που εξέπεμψε και θα συνεχίσει να εκπέμπει η φετινή ελληνική συμμετοχή, αξιοποιώντας στο έπακρο ένα διεθνή μουσικό διαγωνισμό με ένα ακροατήριο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μια συμμετοχή που ένωσε τους Έλληνες απανταχού της γης με τα ίδια συναισθήματα της περηφάνειας και της συγκίνησης.

«Στην Ελλάδα αμφισβητούμε τα πάντα, διχαζόμαστε ακόμη και για το αν αγαπάμε το καλοκαίρι ή τον χειμώνα, αλλά υπάρχει κάτι που μας ενώνει: η ψυχή μας», γράφει η Αναστασία.  «Και αυτή η ψυχή ξεδιπλώθηκε στη σκηνή, μέσα από τη λιτή αλλά γεμάτη συμβολισμούς παρουσία της Κλαυδίας. Το βράχο πάνω στον οποίο στάθηκε. Τα μαύρα ρούχα του πένθους που έγιναν λευκά. Τις λευκές περιστέρες στα LED, σύμβολα ειρήνης και λύτρωσης. Η λέξη που έγινε τραγούδι Το «Αστερόματα», λέξη-ποιητική επινόηση που έρχεται από τη Μικρά Ασία, περιγράφει τη γυναίκα με μάτια που λάμπουν σαν άστρα. Αυτή τη γυναίκα που κουβαλά μνήμη, έρωτα, χαμό, πατρίδα και ελπίδα. Το τραγούδι μιλά για τον χωρισμό μιας μητέρας από το παιδί της — έναν χωρισμό που μπορεί να είναι εξαιτίας πολέμου, προσφυγιάς, ή ακόμη και του ίδιου του θανάτου. Και μέσα από αυτό, μιλά για κάθε μάνα του ξεριζωμού. Ένα τραγούδι-γέφυρα. Η Κλαυδία, Πόντια στην καταγωγή, δεν τραγουδά μόνο για το παρελθόν — τραγουδά για το σήμερα. Για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να αφήσουν τις πατρίδες τους, να περάσουν θάλασσες, να παλέψουν για μια ελπίδα. Το «Αστερόματα» γίνεται προσευχή και κραυγή, γίνεται γεφύρι ανάμεσα στους χαμένους τόπους και στο φως. Το βράχος μας, το σύμβολό μας.

Η Αναστασία γράφει κάτι πανέμορφο: «Ο βράχος στον οποίο στάθηκε η Κλαυδία θυμίζει τον Παρθενώνα μας – το ιερό μας βράχο που στέκεται για 2.457 χρόνια». Αυτός ο παραλληλισμός αγγίζει κατευθείαν την καρδιά. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα μάρμαρα. Είναι η ανθεκτικότητα, η ιστορική μνήμη, η συγκίνηση που ξυπνά μέσα από την τέχνη. Δεν ήμασταν εκεί για τη νίκη – αλλά για κάτι μεγαλύτερο Νίκησε ήδη στις καρδιές όσων ακόμα πιστεύουν στην ομορφιά του λόγου, στη δύναμη της παράδοσης και στην αλήθεια του συναισθήματος. «Όταν βάζουμε ψυχή σε κάτι, όλοι νιώθουμε νικητές», γράφει η Αναστασία. Και εμείς, όλοι οι Έλληνες, απαντάμε με ένα “ναι” που βγαίνει από τα πιο βαθιά μας. «Για τα παιδιά που χάθηκαν. Για τις μάνες που περιμένουν. Για τα φώτα που ακόμα λάμπουν σε μάτια που αντέχουν. Αυτά είναι τα δικά μας Αστερόματα.»

Διαβάστε την ανάρτηση της Αναστασίας Διακίδη σε ελληνική μετάφραση

“Στην Ελλάδα, είμαστε γνωστοί για τις ζωηρές συζητήσεις μας και την αμείλικτη αμφισβήτηση. Βρισκόμαστε ακόμη και χωρισμένοι σε οπαδούς του Καλοκαιριού και οπαδούς του Χειμώνα (Καλοκεράκηδες & Χειμωνάκηδες), όμως υπάρχει μια αλήθεια που μας ενώνει όλους: η χώρα μας έχει πνεύμα και ψυχή που ξεπερνά τον επιφανειακό εθνικισμό. Η Ελλάδα είναι χτισμένη πάνω σε έναν βαθύ πολιτισμό – ανθεκτικό, γενναίο και εγγενώς ευγενή.
Χθες βράδυ, γίναμε μάρτυρες σε κάτι αξιοσημείωτο. Όταν ρίχνουμε την ψυχή μας σε κάτι, όλοι νιώθουμε νικητές. Το αποτέλεσμα του Σαββάτου δεν μας αφορά γιατί έχουμε ήδη πετύχει κάτι μεγαλύτερο – στείλαμε ελληνική τιμή να μας εκπροσωπήσει, και μόνο αυτό είναι νίκη.
Μέσα στον θόρυβο και το θέαμα ενός τσίρκου, η Ελλάδα στέκεται στο ύψος της με τάξη, αξιοπρέπεια, δύναμη και φυσική ομορφιά. Και αυτό δεν πάει μόνο ως σχόλιο για την Eurovision.
Το “Asteromáta” (Αστερομάτα)—Η είσοδος της Ελλάδας στην Eurovision 2025— είναι μια ισχυρή μπαλάντα που εξερευνά θέματα εκτοπισμού, λαχτάρας και του άρρηκτου δεσμού μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της. Ο τίτλος, που σημαίνει «Κορίτσι με Αστερομάτια», προέρχεται από τη Μικρά Ασία και περιγράφει τις γυναίκες με λαμπερά μάτια, συμβολίζοντας την αγάπη και τη μνήμη.
Οι στίχοι αποτυπώνουν έναν συγκινητικό διάλογο μεταξύ μιας μητέρας και του απόντος παιδιού της, μεταφέροντας τον πόνο του χωρισμού και την ελπίδα της επανένωσης. Αυτή η αφήγηση είναι βαθιά συνδεδεμένη με την Ποντιακή Ελληνική κληρονομιά της Klavdia, αντλώντας από τα ιστορικά δεινά της Ποντιακής ελληνικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας και των αναγκαστικών μεταναστεύσεων που υπέστησαν. Αντανακλά και την τραγωδία της σφαγής του ελληνικού πληθυσμού το 1922 στη Μικρά Ασία.
Μουσικά, το «Asteromáta» συγχωνεύει παραδοσιακούς ελληνικούς και ποντιακούς ήχους με τη σύγχρονη ενορχήστρωση, δημιουργώντας ένα αιθέρια ηχοτοπία που εντείνει τη συναισθηματική απήχηση του τραγουδιού. Τα στοιχειωτικά φωνητικά της Klavdia ενισχύουν το μήνυμα ανθεκτικότητας και ελπίδας εν μέσω αντιξοοτήτων.
Ο βράχος στον οποίο στάθηκε η Klavdia κατά τη διάρκεια της παράστασής της συμβολίζει το απαιτητικό ταξίδι που κάνουν οι άνθρωποι αναζητώντας φως και ελπίδα. Αντιπροσωπεύει τους αγώνες της μετατόπισης και την αναζήτηση μιας νέας αρχής – ένα μέρος καταφύγιο και σταθερότητας μέσα στο χάος. Για μένα θυμίζει και τον δικό μας Παρθενώνα, τον ιερό μας βράχο που στέκεται περήφανος για 2.457 χρόνια.
Το μαύρο φόρεμα της συμβολίζει το πένθος και την απώλεια, ενώ η μεταμόρφωσή της σε λευκό φόρεμα στο τέλος αντιπροσωπεύει ελπίδα και ειρήνη – καθρεφτίζοντας τα περιστέρια LED που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του τραγουδιού.
Σε συνέντευξή της, η Klavdia μοιράστηκε ότι το μήνυμα του τραγουδιού ξεπερνά τα ιστορικά γεγονότα. Απευθύνεται επίσης σε σύγχρονα ζητήματα εκτοπισμού και προσφυγικής εμπειρίας, χρησιμεύοντας ως φόρος τιμής σε όλους εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.
#Klavdia, Έλληνες από όλο τον κόσμο είμαστε δίπλα σου – όχι για τη νίκη, αλλά για την ψυχή!”

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα