ΚΚΕ : Nα σταματήσουν τώρα οι κατεδαφίσεις των λαϊκών περιουσιών

Η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωράει στο νησί της Ρόδου σε κατεδαφίσεις λαϊκών κατοικιών και καταστημάτων, με την αιτιολογία ότι είναι «αυθαίρετα» και «παράνομα».

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ακίνητα, τα οποία τα έχτισαν εργαζόμενοι με πολύ κόπο και στερήσεις, τα οποία για δεκαετίες το κράτος τα αναγνώριζε δίνοντας νερό, ρεύμα, φορολογώντας τους ιδιοκτήτες με ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα στις περιπτώσεις επαγγελματικών χώρων έχουν δοθεί, από τις κρατικές υπηρεσίες, οι απαραίτητες άδειες λειτουργίας και εισπράττονταν κανονικά οι φόροι από την λειτουργία αυτών των μικρών επιχειρήσεων.

Προκύπτουν λοιπόν σοβαρά ερωτηματικά, γιατί σήμερα η κυβέρνηση, μετά από τόσες δεκαετίες που το κράτος αναγνώριζε αυτά τα ακίνητα ως νόμιμα, τα χαρακτηρίζει σήμερα παράνομα και προχωράει σε κατεδαφίσεις. Μήπως βρίσκονται από πίσω συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που απαιτούν παραλίες, αιγιαλό, δάση για τουριστικές και πράσινες μπίζνες για τις
οποίες θα βρεθεί «νόμιμος» τρόπος να στηθούν;

Οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των δασών και την αλλαγή της προστατευτικής νομοθεσίας για τα 12 μέτρα του αιγιαλού στη Ρόδο, εξυπηρετούν τέτοιους σχεδιασμούς.

Την ίδια ώρα, όταν παραβιάζεται η νομοθεσία από μεγάλα ξενοδοχεία και διάφορους άλλους επιχειρηματίες που καταπατούν σήμερα παραλίες, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τους νόμους, αλλά κάνει κυριολεκτικά τα στραβά μάτια. Μάλιστα σε αυτές τις αυθαιρεσίες των μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού, η κυβέρνηση νομοθετεί διατάξεις με τις οποίες νομιμοποιεί ή δίνει
χρόνο να υλοποιηθούν τα σχέδια του τουριστικού κεφαλαίου.

Πριν από μερικούς μήνες κάτοικοι της Αρχαγγέλου με την οργανωμένη κινητοποίηση τους εμπόδισαν, να προχωρήσει εμβαδομέτρηση κρατικών υπηρεσιών για κατεδαφίσεις στην περιοχή των Στεγνών. Κατάφεραν με τον αγώνα τους, παρά την παρέμβαση αστυνομίας και εισαγγελέα, να χαλάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Σχέδια που άρχισαν να εφαρμόζονται στο νησί της
Ρόδου με προκλητικό τρόπο, κατεδαφίζοντας σπίτι οικογένειας με πέντε παιδιά!

Σήμερα φαίνεται πως με εντολές των υπουργείων έρχονται να προχωρήσουν το σχεδιασμό τους για κατεδαφίσεις πιο οργανωμένα.
Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων των Στεγνών για να μην γκρεμιστούν οι περιουσίες τους και να μπορέσουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες ώστε να ενταχθεί η περιοχή σε συγκεκριμένο πολεοδομικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των κατοίκων για αναστολή των κατεδαφίσεων, αντί να σχεδιάζει βίαια καταστολή των κινητοποιήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα