Κατερίνα Γαβαλά στον RV: Πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται η Κοινωνική Πολιτική και όχι να μετακυλίεται στις πλάτες των εργαστηριακών ιατρών και της κοινωνίας. (audio)

Κατερίνα Γαβαλά,, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω για απεργιακή κινητοποίηση εργαστηριακών ιατρών:

Καθολική η συμμετοχή των εργαστηριακών ιατρών (ακτινολόγων και μικροβιολόγων) της Κω σ’ αυτή την κινητοποίηση. Με τιμές 1991 και ύστερα από πολλές περικοπές αμοίβονται οι συνάδελφοι απ’ τον ΕΟΠΠΥ ενώ δυσκολεύονται να κρατήσουν βιώσιμα τα ιατρεία τους συνεχίζοντας να λειτουργούν καθάρα και μόνο από φιλότιμο. Οι 60 ιατρικοί Σύλλογοι στηρίζουν αυτή την κίνηση. Είναι πραγματικά κρίμα η Κοινωνική Πολιτική να μετακυλίεται στις πλάτες των εργαστηριακών ιατρών και ακόμη χειρότερα στις πλάτες της ιδιας της κοινωνίας και των ασθενών που δεν φταίνε σε τίποτα.


Καλεσμένη στην εκπομπή «RealKos» με τον Παναγιώτη Ζουζούνη βρέθηκε τηλεφωνικά η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω κυρία Κατερίνα Γαβαλά συζητώντας για την απεργία των εργαστηριακών ιατρών – μικροβιολόγων και τα όσα διεκδικούν απ’ το Υπουργείο Υγείας.

«Στην Κω υπάρχει καθολική συμμετοχή των εργαστηριακών ιατρών (ακτινολόγων και μικροβιολόγων) σ’ αυτή την κινητοποίηση. Υπάρχει μια νομοθεσία η οποία ξεκίνησε ως μια μνημονιακή υποχρέωση, η οποία καθιστά τους εργαστηριακούς υπόχρεους ενός clowback και rebait. Στην πραγματικότητα δεν σημαίνει τίποτε άλλο από μια τεράστια έκπτωση στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΠΥ, στις ίδιες τιμές του ΕΟΠΠΥ που υπολογίζεται ότι είναι τιμές του 1991και περικόπτωνται περίπου στο 50 με 60 τοις εκατό. Να σημειώσουμε ότι έως το 2014 η περικοπή αυτή ηταν στο 7% ενώ στην Ευρώπη κυμαινόταν στο 5%. Είναι μια μεγάλη και δυσανάλογη περικοπή των δεδουλευμένων που δημιουργεί αντικειμενική δυσκολία αντιμετώπισης των εξόδων ενός ιατρείου, με τα κόστη να είναι τεράστια. Τα τεχνητά χρέη συσσωρεύονται και μετά από πολλά χρόνια οι εργαστηριακοί έχουν σταματήσει να μπορούν να ανταπεξέλθουν με αποτέλεσμα να συνεχίζουν καθαρά και μόνο από φιλότιμο», μερικά απ’ όσα δήλωσε η κ. Γαβαλά.

Όσον αφορά την κινητοποίηση αυτή καθ’ αυτή, η κυρία Γαβαλά επεσήμανε τα εξής: «Όπως θα έχετε παρατηρήσει οι ιατρικές κινητοποιήσεις διαχρονικά δεν ήταν ποτέ μαζικές ή καθολικές. Αυτή τη φορά είναι και μάλιστα η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση είναι σε πανελλήνιο επίπεδο με τους 60 Ιατρικούς Συλλόγους να στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι χωρίς εργαστήρια τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν, οι κλινικοί ιατροί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν τις διαγνώσεις ώστε να δώσουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που πρέπει, οι χρόνια πάσχοντες θα δυσκολεύονται με το αντίστοιχο κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι σημαντικό λοιπόν οι εργαστηριακοί ιατροί να συνεχίσουν να βρίσκονται στον ΕΟΠΠΥ και να συνεχίσει να υφίσταται η κοινωνική πολιτική και όχι να μετακυλίεται στις πλάτες των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας, όπως ήδη επιχειρήθηκε με ένα ποσό από ένα έως τρία ευρώ το οποίο θα καλύπτει ο ασθενής νομιζοντας εσφαλμένα τι πηγαίνει στην τσέπη του εργαστηριακού ιατρού».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα