Καταγγελίες για προβλήματα ασφάλειας στα περιφερειακά αεροδρόμια, λόγω υποστελέχωσης

Μετά τα διαχρονικά προβλήματα στον σιδηρόδρομο που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, πρόβλημα ασφάλειας πτήσεων λόγω υποστελέχωσης του κλάδου που παρέχει υπηρεσία πληροφοριών πτήσης, εφάμιλλης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στα 15 μικρά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, καταγγέλλει ο Γιώργος Κωνσταντινάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιών (FISO) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Όπως ανέφερε ο κ.Κωνσταντινάκης στην ΕΡΤ, στα 10 από τα 15 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας υπηρετεί μόνο ένας άνθρωπος και παρά το γεγονός ότι «η κατάσταση το καλοκαίρι αλλάζει, το πολύ να προστεθεί άλλο ένα άτομο». Όπως επισήμανε, το αεροδρόμιο της Σύρου «παραμένει με ένα άτομο και εάν του συμβεί οτιδήποτε, κλείνει το αεροδρόμιο».

«Οι καταγγελίες μας είναι συνολικότερα για την υποστελέχωση στον κλάδο μας και όχι μόνο για τα μικρά αεροδρόμια, αλλά και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια στα οποία δραστηριοποιείται ο κλάδος μας. Φυσικά εκεί που φαίνεται περισσότερο είναι στα 15 μικρά αεροδρόμια, παραμεθόρια, στα οποία παρέχεται η υπηρεσία πληροφοριών πτήσης. Είναι μία υπηρεσία εφάμιλλη του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Βρίσκεται ο συνάδελφος σε πύργο ελέγχου και μιλάει με το αεροσκάφος μέσω συχνότητας, δίνοντάς του πληροφορίες σχετικά με τη μετεωρολογική κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή, με την κατάσταση του διαδρόμου της πίστας, των κινήσεων που υπάρχουν από αεροσκάφη μέσα στην περιοχή που ελέγχει κλπ. Από τα 15 μικρά στα οποία δραστηριοποιείται ο κλάδος μας, στα 10 υπηρετεί ένα άτομο μόνο, το οποίο αυτό είναι σε εγρήγορση, εάν χρειαστεί, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για να εξυπηρετεί εκτός από τις επιβατικές πτήσεις και πτήσεις σανίδας» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επικοινωνιών της ΥΠΑ, σημειώνοντας ότι το κανονικό ωράριο είναι από τις 07:30 έως τις 14:30.

Εξήγησε δε ότι «η Πάρος το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου έχει 1.541 κινήσεις κατά μέσο όρο μηνιαίως. Η Νάξος 1.089, η Κάρπαθος 562, η Μήλος 531, η Σύρος 468. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Πάρος είχε δύο άτομα για όλο αυτό το πλήθος των κινήσεων και από τα μέσα Ιουλίου και μετά προστέθηκε και άλλο ένα άτομο και έγιναν τρεις. Η Νάξος δύο άτομα και από τον Αύγουστο έγιναν τρεις, η Κάρπαθος τρία άτομα, η Μήλος ένα άτομο και σε κάποιο χρονικό διάστημα έγιναν δύο και η Σύρος το περισσότερο διάστημα ήταν με ένα άτομο. Μάλιστα στη Σύρο είχαμε και περιστατικά λιποθυμίας από τον συνάδελφο, ο οποίος δούλευε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο» και σημείωσε ότι «εδώ και δύο χρόνια, από τότε που αναλάβαμε σαν σύλλογος αλλά και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, έχουμε ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και τη διοίκησή μας για την υποστελέχωση, λόγω συνταξιοδότησης. Αυτή τη στιγμή έχουμε μείνει 110 άτομα για 40 αεροδρόμια».

«Η εκπαίδευση που απαιτείται για το συγκεκριμένο πόστο είναι τεχνολογική ή πανεπιστημιακή, καθώς και πολύ καλή γνώση αγγλικών» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντινάκης και ενημέρωσε ότι «έχουν προκηρυχθεί πέντε μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον Αύγουστο κι ακόμη δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν και άλλες 16 στο συρτάρι του υπουργείου, που δεν τις έχουν αγγίξει καθόλου».

athina984.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα