Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, 2025

99.5

LIVE

Και το επώνυμο αυτών: «Ντε Γκρες»

Πολιτογραφούνται 10 μέλη της τέωςβασιλικής οικογένειας

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί από τον πληρεξούσιο δικηγόρο στη ληξίαρχο του Δήμου Αθηναίων το αίτημα του γιου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Παύλου, για αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας και εγγραφή στο μητρώο Ελλήνων πολιτών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναμένεται να κατατεθούν αιτήματα για συνολικά δέκα άτομα της οικογένειας, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του Παύλου, Νικόλαος, αλλά και τα πέντε παιδιά του. Η σχετική πράξη θα πραγματοποιηθεί από πληρεξούσιο δικηγόρο, ενώ όπως φαίνεται ο Παύλος αλλά και οι υπόλοιποι αιτούντες έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν το επώνυμο «Ντε Γκρες», σε δύο λέξεις, που στα γαλλικά σημαίνει «της Ελλάδας».

Στη ληξίαρχο του Δήμου Αθηναίων σήμερα το αίτημα του Παύλου και άλλων εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Νικόλαος και τα πέντε παιδιά του.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι αρκεί να δηλωθεί κάποιο επώνυμο ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτοπροσωπία. «Υπάρχουν επώνυμα που απηχούν κάποιο παλαιό τίτλο ευγενείας, όπως Δούκας, Πρίγκιπας ή και Βασιλιάς, αλλά η καθημερινή τους χρήση δεν παραπέμπει σε κάποιου είδους τίτλο», επισήμαναν σχετικά. Ενα ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιο όνομα τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θα καταθέσουν την αίτηση στον Δήμο Αθηναίων, ωστόσο πιθανολογείται ότι θα χρησιμοποιήσουν το όνομα που αναγράφεται στο δανικό διαβατήριο.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα μεταβιβαστούν τα σχετικά έγγραφα μετά τον πρώτο έλεγχο από τη ληξίαρχο του Δήμου Αθηναίων, αναφέρεται ότι είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι «δεν θα γίνουν διαδικασίες για απόδοση ιθαγένειας αλλά για αναγνώριση της ιθαγένειας που ήδη κατέχουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, απλώς θα πρέπει να γραφτούν στο μητρώο πολιτών και στο δημοτολόγιο του δήμου για να ενεργοποιηθεί με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν».

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφο 5 του νόμου 2215/1994 του Eυάγγελου Βενιζέλου, για να αναγνωριστεί η ελληνική ιθαγένεια στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ (σ.σ. η νομοθεσία αφορούσε το 1994 τον Κωνσταντίνο, ο οποίος πλέον έχει αποβιώσει) και στα μέλη της οικογένειάς του, μετά τη λήξη ισχύος του ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος που διείπε την ιθαγένειά τους πριν από τη μεταβολή της μορφής του πολιτεύματος, χρειάζεται να τηρηθούν τα παρακάτω βήματα:

• Να διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, με το οποίο καθορίσθηκε κατά τρόπο μη υποκείμενο σε μεταβολή η μορφή του πολιτεύματος.

• Να δηλωθεί, ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου, παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις οι οποίες συνδέονται με την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου. Στη συνέχεια, να συντελεσθεί εγγραφή στα μητρώα αρρένων ή στα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους με όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμον στοιχεία ταυτότητας. Η συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, όπου θα αποσταλούν τα σχετικά έγγραφα σύμφωνα πάντα με όσα ορίζει η νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος, ο Νικόλαος και τα μέλη της οικογένειάς τους που θα ζητήσουν αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας μπορούν να αιτηθούν να εγγραφούν σε άλλο δημοτολόγιο εκτός του Δήμου Αθηναίων, εφόσον το επιθυμούν.

kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα