Χρόνια πολλά Καστελλόριζο: Το ΔΙΑΜΑΝΤΙ της ΕΛΛΑΔΑΣ!!!Το Καστελλόριζο στέκει (πολύχρωμος) βράχος ανάμεσα στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ελληνική αποφασιστικότητα.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ
Ένας βράχος 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλέει σε μια θάλασσα προβλημάτων.
Στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου ανήκουν τα 14 νησιά Ρω :Στρογγύλη, Άγιος Γεώργιος, Ψωράδια, Ψωμί, Αγριελιά Τραγονέρα, Μεγίστη, Κουτσουμπάς, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Ρω, Σαβούρα .
81 χρόνια από την απελευθέρωση του Καστελλόριζου.
13 Σεπτεμβρίου του 1943, το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» καταπλέει στο λιμάνι του Καστελοριζου και απελευθερώνει το νησί μας .
Είναι το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώνεται.
Τιμή και Δόξα στους άγρυπνους φρουρούς μας!!
Τιμή και Δόξα στους Ακρίτες μας!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ!!
Το Καστελlοριζο είναι ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ διότι στο Άρθρο 14 της Συνθήκης Παρισίων του 1947 ,στο πρώτο εδάφιο ,που φαίνεται να αγνοεί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, βρίσκεται στον κατάλογο των νησιών των Δωδεκανήσων ,που παραχωρεί εξ ολοκλήρου η δημοκρατική πλέον Ιταλία στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια στην ερώτηση αν το Καστελόριζο βρίσκεται στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο, η ελληνική απάντηση ,που είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη που υπέγραψαν τη Συνθήκη Παρισίων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ότι το Καστελλόριζο ανήκει στα Δωδεκάνησα λόγω Άρθρου 14 .
Η Μεγίστη / Καστελλόριζο πέρασε από σειρά κατακτητών , και μολονότι υπέστη κατά καιρούς ολικές σχεδόν καταστροφές, έφτασε να αριθμεί 12 – 14.000 κατοίκους στις αρχές του 20ου αιώνα. ΄Ομως το 1904 -1905 άρχισε μαζική μετανάστευση των ανδρών , προκειμένου να αποφύγουν τη στρατολόγησή τους στον τουρκικό στρατό !!
Κατά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943, η Μεγίστη / Καστελλόριζο βομβαρδίστηκε από τους ΄Άγγλους, και οι κάτοικοι του κατέφυγαν στα τουρκικά παράλια και στο στρατόπεδο Νουζεϊράτ στη Γάζα της Παλαιστίνης. Εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο νησί, οι οποίοι – μόλις διαπίστωσαν πως τα σπίτια ήταν αφύλαχτα – προχώρησαν σε λεηλασίες. ‘Οταν οι κάτοικοι του θέλησαν να επανέλθουν από την αυτοεξορία τους, η πιο εύπορη περιοχή του οικισμού πυρπολήθηκε από τους Συμμάχους προκειμένου να καλυφθούν οι λεηλασίες. Στην πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.400 σπίτια .
Με τη Συνθήκη των Παρισίων – στις 10 Φεβρουαρίου 1947 – η Μεγίστη / Καστελλόριζο, «φάντασμα» πια της προηγούμενης ανάπτυξής του , ενώθηκε – με όλα τα Δωδεκάνησα – με τη μητέρα Ελλάδα.
Σήμερα, οι 400 – με βάση την επίσημη απογραφή του 2011 – κάτοικοι του νησιού και ολόκληρου του συμπλέγματος, ζουν ως πραγματικοί Ακρίτες στην Εσχατιά αυτή του Ελληνισμού, 72 ν.μ. μακριά από τη Ρόδο, 150 ν.μ. από την Κύπρο και μόλις 1,25 ν.μ. από το τουρκικό Κας, κρατώντας αενάως ζωντανή την παρουσία του Ελληνισμού απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό .
Η ΜΕΡΙΜΝΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ , για το Ιστορικό και Ακριτικό αυτό Νησί , πρέπει να είναι ΕΜΠΡΑΚΤΗ και ΔΙΑΡΚΗΣ .
Το Καστελλόριζο πλέον του συμβολισμού και της Ιστορίας του, είναι σήμερα το πιο « Κρίσιμο / Κομβικό» Σημείο της Ελλάδας !!
(η σχετική ανάρτηση έγινε στην σελίδα του Α/ΓΕΣ Κ. Ζιαζιά στο FB)