Κ. Σβύνου στον RV για τη διεκδίκηση του τέλους ανθεκτικότητας: Τα χρήματα πρέπει να μένουν στον τόπο μας για επενδύσεις (audio)

Είναι σημαντικό αυτά τα χρήματα να μένουν στον τόπο μας για επενδύσεις, δίνοντας συγκριτικό πλεονέκτημα σε κάθε τόπο ξεχωριστά, δήλωσε στον Real Voice 99.5 η Έπαρχος Κω-Νισύρου Κωνσταντίνα Σβύνου, για το θέμα της διεκδίκησης του 75% από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, μετά και την ομόφωνη απόφαση του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Η κα Σβύνου, μιλώντας στην Ρένα Παυλάκη, τόνισε την αναγκαιότητα του να συστρατευθούν ο Α’ με τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε ο κάθε τόπος να έχει στη διάθεσή του τα κονδύλια που του αναλογούν, επισημαίνοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτά τα χρήματα τα οποία παράγονται από εμάς να μένουν στον τόπο μας και να επενδύονται σε ενέργειες, σε επενδύσεις βιωσιμότητας, αειφορίας, λέγοντας ότι είναι ένας μονόδρομος επένδυσης στον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν οι προορισμοί.

Αναλυτικότερα, όπως είπε:

Όντως είναι ένα θέμα το οποίο εμείς στο χώρο του τουρισμού το παλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια, από την ώρα που θεσπίστηκε και μάλιστα από το ‘17 με μία διαδικασία στην οποία δεν είχαμε καν τη δυνατότητα διαλόγου για να το πάρουμε και το θέμα από την αρχή: ήταν ο φόρος διαμονής, ο οποίος φέτος τον Νοέμβριο –αν δεν κάνω λάθος- μετασχηματίστηκε σε τέλος ανθεκτικότητας και ποια είναι η διαφορά: ο φόρος είναι φόρος, πάει για να καλύψει κάποια δημοσιονομικά κενά. Το τέλος έχει την έννοια της ανταποδοτικότητας, άρα λοιπόν ξεκινήσαμε και τότε δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα μέσα από την ΠΟΞ έτσι ώστε αυτός ο φόρος να επιβαρύνει τον ίδιο τον επισκέπτη γιατί χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση, ξαφνικά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάτι έξτρα που θα έπρεπε να χρεώσουμε και δεδομένου ότι υπάρχουν συμβόλαια τα οποία ήταν υπογεγραμμένα και ήταν δύσκολο να περάσει ως κάτι έξτρα απέναντι στον πελάτη, ωστόσο το καταφέραμε και φτάσαμε στο σημείο αυτό να είναι ένας φόρος που θα τον πληρώνει ο πελάτης. Όμως ήταν κάτι το οποίο δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα δηλ ο επισκέπτης που ερχόταν και καλούνταν να πληρώσει αυτό το φόρο δεν έβλεπε κάποια βελτίωση στις υποδομές, στον τόπο στον οποίο ερχόταν και ξανάερχόταν όλα αυτά τα χρόνια. Αν υπήρχε ανταποδοτικότητα τότε σίγουρα και ο ίδιος επισκέπτης που καταβάλλει το φόρο διαμονής, το τωρινό τέλος ανθεκτικότητας, θα έβλεπε ότι τα χρήματα που άφηνε και ο ίδιος έπιαναν τόπο. Αυτό θα το συνδέσω και με την διεκδίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περί ανταποδοτικότητας του 75%. Θέλω όμως για να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα, να πω ότι και τώρα πάλι έχει διπλασιαστεί το κόστος, δηλαδή έρχεται ο φόρος γίνεται τέλος, από εκεί λοιπόν που σε κάποια ξενοδοχεία ο πελάτης κατέβαλε 1,5 ευρώ, τώρα αυτό γίνεται 3 ευρώ και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει το κάθε ξενοδοχείο. Ολόκληρος ο κλάδος έχει εκφράσει την αντίρρησή του σε σχέση με την υπεραύξηση του τέλους που γίνεται τέλος, καθώς καθίσταται ο κλάδος ξενοδοχίας μη ανταγωνιστικός σε σχέση με άλλους κλάδους, σε σχέση με άλλους τομείς της διαμονής.

Από την αρχή που θεσπίστηκε ο φόρος διαμονής εμείς παλεύαμε για έναν εξορθολογισμό ποτέ όμως πάντα θέταμε το θέμα της ανταποδοτικότητας του. Έρχεται λοιπόν τώρα η στιγμή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου διεκδικεί την ανταποδοτικότητα του και εδώ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο όπου πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να μπορέσει να πετύχει αυτό το εγχείρημα της Περιφέρειας.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτά τα χρήματα τα οποία παράγονται από εμάς να μένουν στον τόπο μας και να επενδύονται σε ενέργειες, σε επενδύσεις βιωσιμότητας, αειφορίας, είναι ένας μονόδρομος επένδυσης στον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν οι προορισμοί. Εδώ πέρα έχουμε την τύχη να υπάρχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Γιώργος Χατζημάρκος, που έχει βάλει τον πήχη εκεί ψηλά, απαιτείται όμως ωριμότητα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για να μπορέσει να ακολουθήσει στο σχεδιασμό των δράσεων και βέβαια ωριμότητα του κοινωνικού συνόλου γιατί χωρίς τον καθένα από εμάς αυτά τα project δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν.

Πρέπει να πάμε όλοι μαζί χέρι-χέρι, Τ.Α. Α΄και Β βαθμού όλοι μαζί, είναι σαφέστατο στην πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που ψηφίστηκε ομόφωνα στο περιφερειακό συμβούλιο ότι ο κάθε τόπος θα έχει στη διάθεσή του τα κονδύλια που προκύπτουν από τον ίδιο τον τόπο.

Άρα λοιπόν εαν στο στα 10 ευρώ τα 4 παράγονται στη Ρόδο, αυτά τα 4 θα πηγαίνουν στη Ρόδο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα