Ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου project manager του “The Rhodes Co-Lab” μίλησε στον Real Voice 99.5 και την Ρένα Παυλάκη για το πρόγραμμα που υλοποιείται, τις δράσεις και τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν ήδη υπογραφεί, όπως π.χ. με το ΕΒΕΔ και την ΕΞΡ.
- Της Νατάσας Παμπρή
Υπενθυμίζεται ότι προχώρησαν ήδη τα μνημόνια συνεργασίας τα οποία έχουν αρχίσει να υπογράφονται με διάφορους συλλογικούς φορείς, όπως είχε γίνει για παράδειγμα με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου ώστε όλοι σιγά-σιγά να μπαίνουν μέσα στο κλίμα και στο και στο πνεύμα συνεργασίας του προγράμματος με συγκεκριμένες δράσεις.
“Είχαμε ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, προχωρήσαμε σε μνημόνια συνεργασίας και τώρα έχουμε ξεκινήσει την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων, μέχρι να ξεκινήσουμε και την παρουσίαση των οδηγών αυτών στα οποία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης προχθές. Είναι τα πιλοτικά προγράμματα όπως το Ζero Waste και τα πλαστικά, για την αναγεννητική γεωργία, για τη διαχείριση νερού, απορριμμάτων, περιβαλλοντική εκπαίδευση που έχουμε ήδη ξεκινήσει σε κάποια σχολεία πιλοτικά για να δούμε πώς πηγαίνει”, όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην στενή συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου αν ο κόσμος συμμετέχει κι ενδιαφέρεται για τις δράσεις αυτές, υποστήρίξε ότι “υπάρχουν πολλές ερωτήσεις οι οποίες λαμβάνουμε, υπάρχει και συμμετοχή αρκετών επιχειρήσεων οι οποίες αυτόβουλα έρχονται και μας ρωτάνε τι μπορούμε να κάνουμε, δηλαδή πριν καν παρουσιάσουμε τους οδηγούς οι οποίοι θα είναι και απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, μας ρωτάνε, υπάρχουν προτάσεις για έργα που έρχονται από επιχειρήσεις και από τους συμπολίτες μας…
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος μας περιέγραψε το γενικό όραμά του και εμείς ως ομάδα το αποτυπώσαμε σε μία στρατηγική και ένα Πλαίσιο συνεργασίας και με τη βοήθεια των συνεργατών μας και έπειτα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων συγκεκριμενοποιούμε τη διαδικασία συμμετοχής των επιχειρήσεων και των πολιτών, τους στόχους που έχει ο καθένας, τους τρόπους επίτευξης τους και τη μέθοδο ποσοτικής μέτρησης και αξιολόγηση της πορείας των έργων, εξηγούμε δηλαδή το πρόγραμμα του “The Rhodes Co-Lab” γιατί ο κόσμος δεν νομίζω ότι το έχει καταλάβει ακριβώς, είναι αρκετά σύνθετο λόγω του ολιστικού χαρακτήρα του, άρα το εξηγούμε, λέμε ποια είναι η στρατηγική βιωσιμότητας του νησιού, τις τέσσερις Αρχές βιωσιμότητας τις οποίες έχουμε εμείς θεσπίσει για τη σχεδιαζόμενη μετάβαση και μετά εξειδικεύουμε ανά επαγγελματικό κλάδο που ένας από τους κλάδους αυτούς είναι και το δημόσιο, τι πρέπει να κάνουν κλπ.
Είναι η διαμονή (ξενοδοχεία, διαμερίσματα, καταλύματα), η εστίαση, τα μέσα μεταφοράς, τα τουριστικά πρακτορεία, οι κοινωνικοί εταίροι, ο δημόσιος τομέας και σε ένα ευρύτερο γκρουπ όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σχέση με τη γενική υποστήριξη του νησιού σε θέματα τουρισμού, τις πράσινες τεχνολογίες, τον τομέα της ενέργειας και τα λοιπά”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη