Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Χαλκιάς τη χθεσινή σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο γραφείο της εισαγγελίας, μεταξύ του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη, της Εισαγγελέως Πρωτοδικών, της λιμενάρχη, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, μελών της δημοτικής αρχής και δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, επισημαίνοντας ότι όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κάτι πρέπει να γίνει.
- Της Νατάσας Παμπρή
«Όσο ένα πρόβλημα εντείνεται, τόσο περισσότερο νομιμοποιείται το κεντρικό κράτος να δημιουργήσει μία μόνιμη δομή στη Ρόδο», τόνισε ο κ. Χαλκιάς στον Real Voice 99.5 και την Ρένα Παυλάκη, δηλώνοντας ότι η δημοτική αρχή έχει υπόνοιες πως η κυβέρνηση μπορεί να επιχειρεί τη δημιουργία μόνιμης δομής.
Η Λιμενάρχης παρεξήγησε τις προθέσεις μας, διευκρίνισε ο κ. Χαλκιάς και πρόσθεσε ότι αποφασίσθηκε να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Μετανάστευσης και να εγκριθεί η πρόταση να γίνει ο προσωρινός χώρος στο λιμάνι, ώστε να απεγκλωβισθούν από την ευθύνη η Λιμενάρχης και η Αστυνομική Αρχή και παράλληλα να ασκηθούν πιέσεις για την ενίσχυση των δυνάμεων των σωμάτων ασφαλείας στην περιοχή μας.
“Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν εποικοδομητική και ότι πράγματι στο τέλος της συνάντησης όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτι πρέπει να γίνει. Ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρατηρούμε από απόσταση αυτό το οποίο συμβαίνει, δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτή την κατάληψη των πάρκων, των δρόμων, των εισόδων των δημοσίων υπηρεσιών και γενικότερα αυτόν τον τρόπο με τον οποίο έχουμε ατύπως επιτρέψεις σε αυτό τον κόσμο να διαβιεί στο μέρος μας έστω και αν αυτό γίνεται για ελάχιστες ημέρες για τον καθέναν από αυτούς. Είναι μία εικόνα η οποία δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν από εμάς, δεν μπορούμε να τη συμβιβάσουμε με την προσωπική μας ηθική, και δεν είναι αυτή η εικόνα που πρέπει να εκπέμπουμε προς τα έξω στους επισκέπτες του νησιού, το αντίθετο μάλιστα θεωρούμε ότι είναι μία εικόνα που μας ντροπιάζει και θα πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας ώστε να μην υφίσταται πλέον από δω και πέρα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χαλκιάς πρόσθεσε ότι “έχοντας συζητήσει τόσο καιρό και με υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος με την Γενική Γραμματέα Μετανάστευσης αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες και με παράγοντες των συνδικαλιστικών οργάνων του λιμεναρχείου και της αστυνομίας έχουμε καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: στη Ρόδο δεν υπάρχει ούτε κέντρο υποδοχής, ούτε κέντρο διαχείρισης μεταναστών, υπάρχουν σε άλλα μέρη τα κοντινότερα σε εμάς είναι στην Κω και στη Λέρο. Επίσης στη Ρόδο έχουμε παρατηρήσει ότι η εισροή μεταναστών είναι δεδομένη και κυρίως εμφανίζεται κατά έναν ιδιότυπο τρόπο πολύ αυξημένη από τον Αύγουστο. Το ίδιο συνέβη και πέρσι, το ίδιο παρατηρούμε να συμβαίνει και φέτος. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος, είναι δε τόσο αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές, που οι μόνες υπηρεσίες που υπάρχουν στη Ρόδο που είναι το λιμεναρχείο και η αστυνομία, οι οποίες συλλαμβάνουν τους εισερχόμενους παρανόμως στη χώρα και στη συνέχεια να μπούνε σε μία διαδικασία καταγραφής τους ώστε να τους μεταφέρουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και οπουδήποτε αλλού σε άλλες δομές βλέπουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι αδύνατο από τα αστυνομικά όργανα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νησί μας για τη διεκπεραίωση αυθημερόν και είναι και για άλλους λόγους αδύνατο να γίνει και η μεταγωγή τους αυθημερόν και βλέπουμε και παρατηρούμε αυτή τη συσσώρευση. Εμείς όμως δεν μπορούμε να τα συμβιβάσουμε με αυτά τα οποία θέλουμε για το νησί επειδή υπάρχει αυτή η αδυναμία.
Η αστυνομική αρχή μας απάντησε με ένα εξόχως αποκαλυπτικό έγγραφο για την κατάσταση και δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της. Ο διευθυντής κύριος Ζήφος μας απάντησε και μας είπε ποια είναι τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που υπάρχουν. Αυτή την ομολογία θέλαμε ότι πράγματι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ώστε να δούμε από εδώ και πέρα τι θα κάνουμε γιατί μέχρι σήμερα αυτό το βλέπαμε ήταν ενώ γνωρίζαμε ότι δεν υπάρχει υποδομή, στη συνέχεια το μόνο που βλέπαμε να γίνεται είναι αδράνεια, να μην βλέπουμε ότι είναι στα πάρκα, στους δρόμους και στις πλατείες ή να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε”.
Ερωτηθείς αν ανοίγει η “όρεξη” σε κάποιους για κανονική δομή μόνο και μόνο με το πρόσχημα να εκλείψουν αυτές οι εικόνες και η αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος, ο κ. Χαλκιάς απάντησε: Δεν σας κρύβω ότι δεν έχει περάσει από το μυαλό μας αυτό το πράγμα, θα σας έλεγα ψέματα. Είναι το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό μας ότι όσο εντείνεται το πρόβλημα, τόσο περισσότερο νομιμοποιείται το κεντρικό κράτος να γυρίσει και να πει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μόνιμη δομή στη Ρόδο.