Ηλίας Τσέρκης (Πρόεδρος ΙΣΡ): Καθοδική η πορεία της πανδημίας στη Ρόδο – 400 ενεργά κρούσματα στο νησί (ΗΧ)

Καθοδική είναι η πορεία της πανδημίας covid-19 στην περιοχή μας, με βάση τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, γεγονός καθησυχαστικό, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και την εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” με τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης.

της Νατάσας Παμπρή

Τόνισε μάλιστα ότι τα εκτιμώμενα κρούσματα αυτή τη στιγμή όσων νοσούν από κορονοϊό στην περιοχή μας είναι περίπου 400 περιστατικά.

Ο κ. Τσέρκης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις long covid ασθενών, αφού μετά την ανάρρωσή τους συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά και στον εμβολιασμό για την τέταρτη δόση στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ επισήμανε τα εξής:

Πράγματι είναι μία κατάσταση η οποία μας προβληματίζει, γιατί δεν ξέρουμε ούτε το τι μας επιφυλάσσει στο μέλλον, ούτε μπορούμε με συγκεκριμένα κριτήρια να πούμε τελικά ποιος έχει long covid συμπτώματα, σε ποιον έχουν μείνει υπολείμματα από τη λοίμωξη covid και όλο αυτό το πράγμα έχει προκαλέσει μία αναστάτωση τόσο στους ασθενείς, όσο και στους γιατρούς. Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι είναι δύσκολο να παρακολουθείς τόσο στενά την εξέλιξη της πανδημίας, τόσο στην περιοχή μας, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, γιατί από μέσα Ιουλίου η ενημέρωση που είχαμε από τον ΕΟΠΥΥ, η επιδημιολογική επιτήρηση έχει γίνει ουσιαστικά ανά εβδομάδα και αυτό δυσχεραίνει πάρα πολύ το έργο μας, εκεί που γινόταν καθημερινά. Οπότε λοιπόν, εξάγουμε κάποια συμπεράσματα εβδομαδιαία από κει και πέρα όμως, εμείς οι γιατροί βλέπουμε από τις κινήσεις των ασθενών δηλαδή από τα εμπύρετα πόσοι ασθενείς έχουν covid-19 και βλέπουμε πάνω-κάτω αν η εικόνα είναι καλή ή βαίνει προς το χειρότερο.

Μπορώ να σας πω ότι έχουμε δύο με τρεις εβδομάδες που φαίνεται ότι η πορεία της νόσου με τον κορονοϊό είναι καθοδική στην περιοχή μας γύρω στο 37% κι αυτό από μόνο του ουσιαστικά είναι καθησυχαστικό και τα εκτιμώμενα κρούσματα αυτή τη στιγμή που νοσούν από κορονοϊό στην περιοχή μας είναι γύρω στα 400.

Οπότε λοιπόν αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε και ο πολίτης πλέον επειδή είναι πάρα πολύ ενημερωμένος γιατί επί δυόμιση χρόνια και με τη βοήθεια όλων, τόσο ως προς την πρόληψη, όσο και προς την θεραπεία.

Κακά τα ψέματα το 60%-70% του πληθυσμού έχει νοσήσει αυτή τη διετία από κορονοϊό.  Άρα έχουμε έρθει όλοι από λίγο ως πολύ σε επαφή με τον κορονοιό και άλλοι έχουν περάσει με διαφορετική βαρύτητα τα συμπτώματα αυτά. Αν τώρα μετά από δύο εβδομάδες με ένα μήνα υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τα περισσότερα είναι άτυπα, δηλαδή αναφέρομαι σε μία κόπωση, σε αδυναμία συγκέντρωσης, αυτά τα δεδομένα που έχουμε εμείς τα επιστημονικά φαίνεται ότι οφείλονται σε κάποιες μικροαγγειακές ισχαιμικές αλλοιώσεις στην επήρεια της λοίμωξης από covid”.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό για τον covid και την τέταρτη δόση, ο κ. Τσέρκης αναφέρει τα εξής:

Να υπενθυμίσω ότι από τέλος του Σεπτέμβρη ξεκινάει και εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εννοείται ότι άτομα τα οποία είναι υψηλού κινδύνου για την τέταρτη δόση με το εμβόλιο για τον κορωνοίό. Όσον αφορά άτομα που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να περιμένουν μέχρι να έρθει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο: η διαφορά τους ποια θα είναι; ότι το εμβόλιο που κυκλοφορεί μέχρι στιγμής μας μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουν βαριά όχι να μην νοσήσουν, ενώ το νέο εμβόλιο επειδή είναι επικαιροποιημένο με τα μεταλλαγμένα στελέχη, αυξάνει την πιθανότητα κάποιος να μην νοσήσει ή να νοσήσει πολύ ήπια. Οπότε, λοιπόν, θεωρητικά πρέπει να είναι λίγο καλύτερο και αυτό το συμπέρασμα βγάζουμε από την εμπειρία μας από προηγούμενους εποχικούς εμβολιασμούς.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα