Ηλίας Τομάζος. Ένας μεγάλος Έλληνας

Γράφει ο Δημήτρης Γάκης

Πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας αδικούνται επειδή δεν παίρνουν την κατάλληλη δημοσιότητα ή επειδή οι άνθρωποι που τα υπηρετούν είναι ταπεινοί και προτιμούν τη δουλειά από την προβολή τους.

Τις τελευταίες μέρες, για μια ακόμα φορά ο πατριώτης μας Ηλίας Τομάζος, γέννημα-θρέμμα της Σορωνής, διαπρεπής Καθηγητής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Πρόεδρος του Παρροδιακού συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» και επικεφαλής του Κέντρου Ελληνικών σπουδών της Αμερικής «Παιδεία»,κυρίως όμως ένας ταπεινός ΕΛΛΗΝΑΣ, ολοκλήρωσε μία ακόμα επίσκεψη Ελληνο-αμερικανών  φοιτητών, 4ης και 5ης γενιάς Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, στη χώρα μας, στη χώρα του, στην χώρα τους.
Ο Ηλίας Τομάζος αποτελεί μια εξέχουσα, μια λαμπρή προσωπικότητα αφοσιωμένη στο μεγάλο του στόχο που είναι η διατήρηση και η ενίσχυση του αισθήματος του Ελληνισμού που είναι ριζωμένο στις καρδιές των  παιδιών μας.

Συνοδεύοντας 28 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης επισκέφτηκαν για μια ακόμα φορά την πατρίδα και με μια διαρκή και αγόγγυστη προσπάθεια όλες αυτές τις μέρες κατάφερε να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο τους μαθητές του για την ελληνική παιδεία, την ελληνική ιστορία, τα ελληνικά γράμματα.

Επισκέφτηκαν σχεδόν όλη τη χώρα, από την Σπάρτη ως το χωριό μου τον Πολύλακκο Κοζάνης, από την Θεσσαλονίκη ως τη Ρόδο στην προσπάθεια του να γνωρίσουν οι φοιτητές του τους τόπους καταγωγής τους, τους τόπους των προπαππούδων τους. Ήταν πολύ συγκινητική η επίσκεψη στο χωριό μας ένα χωριό που έχει σήμερα 15 ανθρώπους συνοδεύοντας τον γιο του ανιψιού μου τον Ευάγγελο Χωριάτη στο χωριό του παππού και του προπάππου του.

Θέλω να εξάρω τον Καθηγητή Ηλία Τομαζο για το μάθημα εκπαιδευτικής ευθύνης που μας έδωσε και να τον ευχαριστήσω πολύ γιατί αφιέρωσε  5  ώρες δρόμο, από την Θεσσαλονίκη μέχρι τον Πολύλακκο και επιστροφή, για να μπορέσει ένα άτομο να δει τον τόπο των προπαππούδων του. Έτσι δένεται μόνο η διδασκαλία με την πραγματικότητα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διεισδύει κάνεις και ευαισθητοποιεί τον πατριωτισμό των Ελλήνων της μακρινής Αμερικής με το χώρο τους, να τον τόπο τους.

Δεν περίμενε κανείς, με τα δικά μας βέβαια δεδομένα, όχι του Ηλία, την επίσκεψη του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ σε ένα μικρό χωριό της Κοζάνης μόνο και μόνο για να μπορέσει ένας μαθητής του να έρθει σε επαφή με τη γη των προγόνων του.
Το ταξίδι βέβαια του Ηλία Τομάζο συνεχίστηκε στη Ρόδο όπου παρέδωσε μαθήματα ελληνικής ιστορίας, ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού στους μαθητές του, δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Επισκέφτηκε  βέβαια με τους μαθητές του και την περιοχή των 350 στρεμμάτων καμένης δασικής έκτασης ανάμεσα στην Λάρδο, Λάερμα και στα Απόλλωνα όπου έχουν αναλάβει την φροντίδα τους οι σύλλογοι που ηγείται ο Ηλίας Τομάζος, ΑΠΟΛΛΩΝ και ΠΑΙΔΕΙΑ  και φύτεψαν από ένα δέντρο δημιουργώντας έτσι ένα δεσμό γης μεταξύ των φοιτητών  και της Ρόδου, της πατρίδας μας.
Συγχαρητήρια πολλά κύριε Τομάζο ιδιαίτερα  για την απλότητα και ταπεινότητα που κάθε φορά μας διδάσκετε.

Ρόδος 14-1-2023
Δημήτρης Γάκης
πρωην Βουλευτής Δωδεκανήσου
ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα