Για ελλιπέστατη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω από τον Δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά για τον ΧΥΤΑ Κω, έκανε λόγο μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Αλλαγής» Ηλίας Σιφάκης, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία των ΧΥΤΑ θα έπρεπε να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο τώρα έχουμε μια νέα πραγματικότητα και βάσει αυτής θα πρέπει να κινηθούμε.
- Της Νατάσας Παμπρή
«Δεν είναι μόνο που θα πάνε τα σκουπίδια, αλλά η επιβάρυνση στο λιμάνι και στο οδικό δίκτυο. Όφειλε να μας ενημερώσει ο Δήμαρχος Κω για να προστατεύσουμε το δικό μας φυσικό περιβάλλον και να έχουμε λύσει τα επιμέρους προβλήματα», όπως είπε ο κ. Σιφάκης, προσθέτοντας ότι οι Κώοι αισθάνονται ότι είναι αποθήκη ψυχών και η τοπική κοινωνία δυσανασχετεί στο γεγονός ότι μετά τους μετανάστες που βγαίνουν στη Δωδεκάνησο και μεταφέρονται στην Κω, τώρα θα μεταφέρονται εκεί και τα σκουπίδια άλλων νησιών. Το μόνο που απέμεινε είναι να μας φέρνουν και τα λύματα», ανέφερε ο κ. Σιφάκης, ενώ καταλήγοντας επισήμανε ότι όσο δεν γίνεται ενημέρωση από τους τοπικούς παράγοντες δημιουργούνται τα χίλια μύρια προβλήματα.
Ως προς την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του ΧΥΤΑ, ο κ. Σιφάκης ανέφερε:
Το θέμα φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα, ενημερωθήκαμε για τις αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν στην Κάλυμνο και περιμέναμε κάποια στιγμή να έχουμε μία ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο ως θεσμικό όργανο και ως οφείλει η δημοτική αρχή να κάνει, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα, είχαμε η αλήθεια είναι θέμα όσον αφορά το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων εκείνη την ημέρα. Και κάποια στιγμή εγώ σαν επικεφαλής το ανέφερα και ρώτησα τι γίνεται με τα σκουπίδια της Καλύμνου.
Εμείς αυτό παρόλο που ο δήμαρχος της Κω δεν το γνωρίζει, δεν το κατάλαβε, δεν ξέρω τι έχει ψηφίσει, δεν ξέρω τι κατάλαβε ότι έχει ψηφίσει, αυτό το ξέραμε από τη δημιουργία του ΦοΔΣΑ γιατί ακριβώς είχαμε δει και είχαμε πληροφορηθεί ότι κάθε νησί έχει κάποια συγκεκριμένη υποχρέωση όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ο Φορέας έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και όταν οι δήμοι δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δικές του υποχρεώσεις ή θα δεματοποιούνται, Θα μεταφέρονται σε γειτονικά νησιά ή στο πλησιέστερο. Αυτό υπήρχε μέσα και το ξέραμε. Το δικό μας το πρόβλημα είναι και λίγο λειτουργικό στο Δήμο Κω.
Όταν προσπαθήσαμε να το φέρουμε ο τότε επικεφαλής της παράταξης είχε προσπαθήσει να το φέρει ο κ. Κυρίτσης και το είχαμε ζητήσει από τον Δήμαρχο. Υπάρχει μία γενικότητα και μία ρευστότητα στο τι γίνεται με τον ΦοΔΣΑ και δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο με τον ίδιο τον περιφερειάρχη στην Κω, η τοποθέτησή μου και μία από τις αγωνίες μου ήταν αυτές δεν έχουμε καμία ενημέρωση! Ξέραμε ότι υπήρχε μία τέτοια περίπτωση, το είχαμε αντιληφθεί εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι το συζητούσαμε μέσα στην παράταξη, ξέραμε τα προβλήματα τα οποία έχει ο ΧΥΤΑ της Κω και λέγαμε ότι πώς θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με τόσα προβλήματα.
Πέρασαν τόσα χρόνια η ενημέρωση η οποία είχαμε εμείς από την ημέρα της δημιουργίας του ΦοΔΣΑ μέχρι σήμερα στο δημοτικό είναι στις 3 Ιουλίου 2020 για να ψηφίσουμε τον εκπρόσωπο της Κω στον ΦοΔΣΑ. Αυτή ήταν η πρώτη ενημέρωση και η πρώτη συζήτηση που κάναμε ένα ψήφισμα για έναν άνθρωπο και η δεύτερη ήταν στις 9 Δεκεμβρίου 2021 όπου μας ήρθε θέμα για την παροχή γνώμης για την πολιτική εισφορών των μελών του ΦοΔΣΑ αλλά και για το σχέδιο τεχνικού προγράμματος του Φορέα. Η απόφαση του ΔΣ τότε ήταν να αναβληθεί το θέμα διότι δεν είχαν επαρκή στοιχεία από την Περιφέρεια! Και το αναβάλαμε, έκτοτε σιωπή!”
Σε άλλο σημείο ο κ. Σιφάκης πρόσθεσε ότι:
Tο πώς θα γίνει η διαχείριση σκουπιδιών και στα γειτονικά νησιά, το να βοηθήσεις θα πρέπει να έχεις λύσει τα δικά σου πρoβλήματα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή τι κάνουμε και το άγχος μας ποιο είναι; Μεταφέρουμε ένα πρόβλημα από την Κάλυμνο, στην Κω. Η τοπική κοινωνία ανησυχεί ιδιαίτερα, έχοντας ήδη ένα τεράστιο πρόβλημα στη Δωδεκάνησο που ονομάζεται hotspot και στις ψυχές των ανθρώπων υπάρχει ακόμα το παράπονο ότι μας έχουν κάνει αποθήκη ψυχών.
Γιατί έχουμε προβλήματα με το hotspot το οποίο έχει δημιουργηθεί εδώ πέρα, γιατί δημιουργώντας μία εγκατάσταση ή δημιουργώντας μία κατάσταση, το κεντρικό κράτος θες η η τοπική αυτοδιοίκηση, κανείς δεν ασχολείται με τον τόπο που έχει τα προβλήματα και πώς θα λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ο προγραμματισμός για να φτιαχτεί ο ΧΥΤΑ της Κω για να αρχίσει να λειτουργεί κάπως σωστά και να αρχίσει να παίρνει μπρος είναι τρία χρόνια! Τρία χρόνια συν ένα χρόνο είναι και ο χρονικός ορίζοντας να δεχόμαστε τα απορρίμματα από την Κάλυμνο. Που θα πηγαίνουν όλα αυτά;