Ηλίας Σιφάκης στον RV: Δεν έχουμε καμία ενημέρωση απ’ τον Δήμο για τη δραστηριότητα του ΦΟΔΣΑ στην Κω (audio)

Καλεσμένος στην εκπομπή “RealKos” με τον Παναγιώτη Ζουζούνη βρέθηκε ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της Δύναμης Αλλαγής κύριος Ηλίας Σιφάκης συζητώντας για τέλη ταφής απορριμάτων τα οποία επιβαρύνουν τον Δήμο, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει προκειμένου να απαλλαγεί απ’ το κόστος στο μέλλον.

ΚΕΔΕ έχει εκδόσει μια ανακοίνωση κι έχει απόλυτο δίκαιο. Η νομοθεσία όμως απ’ το Κράτος είναι ασταθής. Η μη ολοκλήρωση των προγραμμάτων διαχείρισης απορριμάτων απ’ τους Δήμους δεν είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση αλλά υπόθεση και της κεντρικής διοίκησης. Είναι λοιπόν άδικο οι Δήμοι να πληρώνουν πρόστιμα για κάθε τόνο στερεού αποβλήτου το οποίο θάβουμε επειδή η κεντρική διοίκηση τιμωρητικά τα επιβάλλει, τη στιγμή που η ίδια έχει καλλιεργήσει αυτή την κατάσταση. Εμείς έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο Δήμο μας, θεωρώντας οτι ήδη το θέμα έπρεπε να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τασσόμενοι δίπλα στην ΚΕΔΕ σ’ αυτό το θέμα, όμως μετά λύπης μας διαπιστώνουμε οτι ακόμα το θέμα δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ποσό που καλείται ο Δήμος να πληρώσει αγγίζει το 1,1 εκατομμύριο ευρώ για τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν οτι φυσική συνέχεια είναι η ραγδαία αύξηση των δημοτικών τελών διότι το πρόστιμο αυτό θα μετακυλιστεί στους ίδιους τους πολίτες”, μερικά απ’ όσα δήλωσε ο κ. Σίφακης.

Αναφορικά με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ο κ. Σιφάκης δήλωσε τα εξής: “Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Κω. Ο ΦΟΔΣΑ δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει τους Δήμους προς αυτή την κατέυθυνση. Ολοκληρώνεται μια μονάδα επεξεργασίας στη Ρόδο. Στην Κω τι γίνεται; Εμείς συμμετέχουμε στον ΦΟΔΣΑ πληρώνοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό και παρότι το θέμα δεν έχει περάσει απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως έχουμε εκπροσώπηση στο Φορέα. Μπορεί αυτή την περίοδο να μην εκπροσωπούμαστε στο ΔΣ διότι ο κ. Νικηταράς δεν εξελέγη, αλλά νομίζω οτι πρέπει να έχουμε μια καθαρή ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Σκοπός μας δεν είναι να αντιπαρατεθούμε, αλλά να συζητήσουμε πως θα αποφύγουμε μελλοντικές υπέρογκες χρεώσεις για το Δήμο μας και κατ’ επέκταση για τους συμπολίτες μας ειδικότερα την επόμενη περίοδο που οι αριθμοί θα αυξηθούν”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ:

Ο κ. Νικηταράς αφού αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, παραδέχεται τελικά την τεράστια οικονομική επιβάρυνση του Δήμου με 1,1 εκ. ευρώ για το τέλος ταφής απορριμμάτων, που οδηγεί σε αύξηση των τελών .’’

Από τη δημοτική παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

΄΄ Στις 24 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της παράταξης μας Ηλίας Σιφάκης , με επιστολή του στο Δήμαρχο και στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για τον κίνδυνο να μετακυλιστεί στους δημότες μέσα από την αύξηση των τελών, το υγειονομικό τέλος ταφής απορριμμάτων.

Τι σημαίνει τέλος ταφής απορριμμάτων; Σημαίνει ότι ο Δήμος Κω, θα πληρώνει πρόστιμο για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται από τη στιγμή μάλιστα που δεν γίνεται ανακύκλωση.

Ο Ηλίας Σιφάκης παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία , ζητώντας από το Δήμαρχο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία σχετικά με το υπολογιζόμενο ύψος του τέλους ταφής απορριμμάτων για το 2022 και το 2023 , προκειμένου να γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος για το δημότη της Κω, τονίζοντας ότι οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση από το 2022 να υποβάλλουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Κυρίως όμως, ο κ.Σιφάκης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν δέχθηκε να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν έδωσε κανένα στοιχείο σχετικά με το ύψος της οφειλής που έχει καταλογιστεί στο Δήμο Κω.

Αντί όλων αυτών , επιχειρεί να ‘’πνίξει΄΄ και να περιορίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα ( όπως και τόσα άλλα) στη δημοτική επιτροπή.

Για να μείνει εκεί και να μην το μάθουν οι δημότες το τεράστιο ποσό των 1,1 εκ.ευρώ .που έχει καταλογιστεί στο Δήμο Κω, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Το πρόβλημα όμως ,είναι ότι το κόστος αυτό θα μετακυλιστεί στους δημότες μέσα από την αύξηση των τελών, όπως προειδοποίησε ο Ηλίας Σιφάκης.

Όπως επίσης πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι ο κ.Νικηταράς δεν θέλει να συζητάμε σοβαρά προβλήματα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θέλει οι αποφάσεις του Δήμου Κω να έχουν την ισχύ μιας ομόφωνης απόφασης με τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων.

Ο Ηλίας Σιφάκης όταν έστειλε τη σχετική επιστολή στον κ.Νικηταρά τόνισε ότι ο σκοπός μας δεν είναι να ασκήσουμε αντιπολίτευση αλλά να αποφευχθεί η αύξηση των τελών και η επιβάρυνση των δημοτών της Κω.

Είναι σαφές ότι ως Δήμος Κω πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με σχέδιο και σοβαρότητα.

-Να μειώσουμε τις ποσότητες απορριμμάτων, που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για των υπολειμμάτων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων για να μην πληρώνουμε αυτό το τέλος.

-Να δημιουργήσουμε νέα ρεύματα ανακύκλωσης για να περιορίσουμε τον όγκο των απορριμμάτων.

-Να δημιουργηθεί Μονάδα Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων από το Δήμο Κω.

Αν κάποια στιγμή, ο κ.Δήμαρχος αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητηθούν αυτά τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο εμείς θα είμαστε εκεί με ολοκληρωμένες προτάσεις

Ελπίζουμε η απάντηση του σε όλα αυτά να μην είναι μία ακόμα επανάληψη ότι ΄΄για όλα φταίει ο Κυρίτσης’’. Γιατί ο κ.Νικηταράς διοικεί το Δήμο, αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει, εδώ και 5 χρόνια και η σημερινή και η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι ένα και το αυτό.’’

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα