Ικανοποιητική η εμπορική κίνηση στη Ρόδο – Τα καταστήματα τουριστικών ειδών και σουβενίρ στους κερδισμένους της αγοράς

Στις 11 Ιουλίου ξεκινούν οι εκπτώσεις – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ικανοποιητικά κινείται η αγορά στη Ρόδο, όπως δήλωσε στον Real Voice και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός, σε σύγκριση πάντα με τα προηγούμενα δύο χρόνια της πανδημίας, κατά τα οποία οι επιχειρήσεις ήταν ως επί το πλείστον κλειστές ή σε κάθε περίπτωση, υπολειτουργούσαν, με την εστίαση να καταγράφει πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά και τις επιχειρήσεις τουριστικών ειδών και σουβενίρ, ενώ «προβληματικός» παραμένει ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης, με τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

της Νατάσας Παμπρή

«Οι επιχειρήσεις είναι με  θετικό πρόσημο, με βελτιωμένες αυξημένες εισπράξεις, αλλά μπορεί να δούμε περιορισμένες κερδοφορίες στο κλείσιμο της σεζόν, γιατί οι επιχειρηματίες έχουν συσσωρευμένες οφειλές των παρελθόντων ετών», σημείωσε σχετικά.

Τα καταστήματα τουριστικών ειδών και σουβενίρ, με αγαλματάκια του Κολοσσού, αμφορείς, στεφάνια ελιάς, προτομές αρχαίων φιλοσόφων, μεταλλικά ομοιώματα κλπ, τσολιαδάκια, τσαρούχια, μπλουζάκια και μπρελόκ I LOVE GREECE, I LOVE RHODES και κεραμικά που κατακλύζουν τα γραφικά σoκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης, προσφέρουν μία εύκολη και οικονομική πρόταση, για όλους τους τουρίστες.

Τα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και παιδικών ειδών περιμένουν “τονωτική ένεση”, με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων στις 11 Ιουλίου, όπου οι καταναλωτές αναμένεται να κάνουν τις αγορές τους σε οικονομικές τιμές.

Ο κ. Σπανός εξέφρασε την άποψη ότι το κέντρο θα έπρεπε να κλείνει για τα τροχοφόρα από τα «Πλατανάκια» για να αποσυμφορηθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα και να γίνει πιο ανθρώπινη πόλη κατά τα πρότυπα των ιστορικών κέντρων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και παράλληλα να τονωθεί η εμπορική κίνηση.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες κλπ (ΥΑ 56885/10-11-2014), οι θερινές εκπτώσεις έτους 2022 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου και θα λήξουν την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται συμπληρωματικά, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ το ποσοστό έκπτωσης έρχεται συμπληρωματικά και όχι μόνο του.  Έχει παρατηρηθεί ότι, επιχειρηματίες μέλη, καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης.  Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις.  Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022  με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 19:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα