Ιαπωνία: Iστορική απόφαση από την BoJ – Τέλος στα αρνητικά επιτόκια

Τι σηματοδοτεί για τις επόμενες κινήσεις της

Τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων έβαλε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΒΟJ), αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από το 2007 σε μια ιστορική αλλαγή, καθώς η χώρα αφήνει πίσω της δεκαετίες αποπληθωρισμού.

Ωστόσο, η BOJ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι «αναμένει ότι οι διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν», δεδομένης της εύθραυστης ανάπτυξης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ειδικότερα, το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της σε ένα εύρος από 0% -0,1% από -0,1%. Το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων της Ιαπωνίας είχε τεθεί σε ισχύ από το 2016.

Τα ομόλογα

Η BOJ κατήργησε επίσης την πολιτική της για τον ριζικό έλεγχο της καμπύλης απόδοσης για τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, την οποία η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια αγοράζοντας και πουλώντας ομόλογα όπως απαιτείται.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας «σε γενικές γραμμές το ίδιο ποσό» με πριν – επί του παρόντος περίπου 6 τρισεκατομμύρια γιεν το μήνα.

Μειώνοντας τις ριζοσπαστικές αγορές περιουσιακών της στοιχείων και την ποσοτική χαλάρωση, η BOJ είπε ότι θα σταματήσει να αγοράζει χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια και ιαπωνικά καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα (J-REITS). Δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει σταδιακά τις αγορές εμπορικών χαρτιών και εταιρικών ομολόγων, με στόχο να σταματήσει αυτή την πρακτική σε περίπου ένα χρόνο.

Αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν μια ιστορική στροφή και αντιπροσωπεύουν την πιο απότομη οπισθοδρόμηση σε μια από τις πιο επιθετικές ασκήσεις νομισματικής χαλάρωσης στον κόσμο, που είχε ως στόχο να βγάλει την ιαπωνική οικονομία από τον αποπληθωριστικό σπιράλ της.

Αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα

Η πολιτική της Τρίτης είναι πιθανό με την πάροδο του χρόνου να πυροδοτήσει αλλαγές στις παγκόσμιες επενδυτικές ροές, καθώς οι εγχώριες αποδόσεις γίνονται πιο ελκυστικές για τους Ιάπωνες επενδυτές και έρχονται καθώς εμφανίζονται ενδείξεις ευρύτερης αλλαγής στην ιαπωνική οικονομία .

Οι εργαζόμενοι σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας έχουν εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών τους από το 1991 , δίνοντας αρκετή εμπιστοσύνη στην τράπεζα ότι ο ήπιος πληθωρισμός θα συνεχιστεί – ένας στόχος που ήταν κεντρικός στις πολιτικές της τράπεζας εδώ και χρόνια.

Περισσότερες εταιρείες μετακυλίουν επίσης το κόστος του πληθωρισμού στους καταναλωτές και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού συμβάλλουν σε υψηλότερους μισθούς.

Οι επενδυτές έχουν επίσης αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας. Τον Φεβρουάριο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 ξεπέρασε τελικά το επίπεδο που είχε φτάσει πριν από 34 χρόνια .

Παρά την επιστροφή στα θετικά επιτόκια, οι αξιωματούχοι της BoJ δεν βλέπουν την πρώτη αύξηση ως ένα μήνυμα ότι θα ακολουθήσουν σύντομα περισσότερα.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την άνοδο των τιμών της εισαγόμενης ενέργειας και των τροφίμων, είναι πολύ πέρα ​​από το ανώτατο όριο. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των φρέσκων τροφίμων, επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα