Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 2023

99.5

LIVE

Η ξεχωριστή περίπτωση των Λειψών στις μέρες του”Κινήματος της πετσέτας”

Αξιοσημείωτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στους Λειψούς. Το νησί του ανατολικού Αιγαίου ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο, λέγοντας «όχι» στις ξαπλώστρες και γενικά στην παραχώρηση των παραλιών για οποιαδήποτε χρήση.

Μιλώντας στο Tvxs.gr, ο δήμαρχος του νησιού Φώτης Μάγγος, εξηγεί πως κάθε χρόνο, οι Δήμοι κάνουν αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στο τμήμα Δημόσιας Περιουσίας, και τους ζητούν να τους εκχωρήσει την αρμοδιότητα να παραχωρούν προς χρήση τις παραλίες σε ιδιώτες.

«Εμείς δεν μπαίνουμε καν σε αυτή τη διαδικασία. Επομένως, δεν έχουμε καν το δικαίωμα να τις παραχωρήσουμε σε ιδιώτες. Από την αρχή λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε πως ο Δήμος δεν θέλει να παραχωρήσει τη χρήση της παραλίας σε ιδιώτες για εμπορική εκμετάλλευση. Είναι θνησιγενές λοιπόν το όποιο αίτημα, από τη στιγμή που ο Δήμος δεν έχει ζητήσει την παραχώρηση της αρμοδιότητας», αναφέρει, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι διαφωνεί γενικά με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, αφού ειδικά σε μεγάλα νησιά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι θεμιτό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πώς οδηγήθηκε όμως σε αυτή την απόφαση; «Στους Λειψούς, οι παραλίες έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις. Εάν επιτρέψουμε την τοποθέτηση ομπρελών, μειώνεται πάρα πολύ ο ζωτικός χώρος για τους υπόλοιπους. Κι επειδή η αστυνόμευση γίνεται πολύ δύσκολα, με μαθηματική ακρίβεια θα καταπατηθούν τα τετραγωνικά που θα παραχωρήσουμε. Ο πρώτος λόγος λοιπόν αφορά στη γεωμορφολογία των παραλιών του νησιού», λέει ο ίδιος και προσθέτει:

«Ο δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός, είναι γιατί θεωρούμε ότι η παραλία θα πρέπει να είναι ένα δημόσιο αγαθό, όπου δεν πρέπει κανείς άνθρωπος να βιώσει μια ταξική ανισότητα».

Η παραπάνω απόφαση ωστόσο δεν σταματά εκεί, αλλά συνεπάγεται περαιτέρω δράση:

«Έχουμε φροντίσει σε όλες τις παραλίες να φυτέψουμε δέντρα. Επίσης, έχουμε φτιάξει πεζούλες, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να βολευτεί κάτω από τη φυσική σκιά του δέντρου. Παρόλαυτα, εάν κάποιος δεν νιώθει άνετα, μπορεί να φέρει δική του ομπρέλα ή καρέκλα, και στη συνέχεια να την πάρει ξανά σπίτι του. Αυτή η αντίληψη δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Θέλουμε να προτείνουμε έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Η κλιματική αλλαγή άλλωστε θα μας επιβάλλει με επιθετικό τρόπο ορισμένες αλλαγές».

Ο κ. Μάγγος υπογραμμίζει ακόμη πως υπάρχουν πολλοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. «Η κοινωνία είναι ομόθυμη, διότι έχει κατανοήσει ότι όλο αυτό δημιουργεί και ένα brand για το νησί. Με έναν ανέξοδο τρόπο κάνουμε την καλύτερη διαφήμιση για το νησί μας».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το εάν η παραπάνω απόφαση επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό στο νησί, ο ίδιος απαντά προχωρώντας ουσιαστικά σε μια σύγκριση: «όταν κάποιος για να πάει σε μια παραλία πρέπει να πάρει τηλέφωνο και να κλείσει την ξαπλώστρα από μέρες, και την πληρώνει δεκάδες ευρώ, ενώ αν έρθει στους Λειψούς όλα αυτά είναι δωρεάν και μπορεί να πάει σε όποια παραλία θέλει, νομίζω πως οι όποιες αμφιβολίες εξαφανίζονται». Όπως επισημαίνει μάλιστα, η πληρότητα στο νησί βρίσκεται στο 100%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα