Η ΠΟΞ δεν συναινεί σε οποιοδήποτε νέο φόρο στον ξενοδοχειακό κλάδο, τόνισε ο νέος πρόεδρος Γιάννης Χατζής

ΣΕΤΕ: Οι επτά πληγές του ελληνικού τουρισμού

Tα προβλήματα του κλάδου, όχι απλώς παραμένουν άλυτα. αλλά αυξάνονται, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη

Ανέφερε ενδεικτικά ότι πρόσφατα αποφασίστηκε, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση, να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, μόνος από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με όλο το βάρος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. “ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ Η ΠΟΞ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ”, δήλωσε.

Αναλυτικά η ομιλία του κ.Χατζή:

“Το φετινό Συμβούλιο Προέδρων είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας μας και η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα. Η τιμή και η ευθύνη που αισθανόμαστε αναλαμβάνοντας τη συνδικαλιστική ηγεσία του ξενοδοχειακού κλάδου είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί συνέχεια μιας μακράς διαδρομής που εμπνέει σεβασμό στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ηγεσίες με οξύ επιχειρηματικό πνεύμα και καθαρή σκέψη, όπως για παράδειγμα με αλφαβητική σειρά του Ανδρέα Ανδρεάδη, του Αντώνη Καμπουράκη, του Βασίλη Μηναΐδη, του Γιάννη Ρέτσου μας εμπνέουν, μας καθοδηγούν και μας διδάσκουν. Από την κορυφή του συνδικαλιστικού μας βραχίονα, χωρίς έπαρση και καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις, όχι μόνο ανέδειξαν την αριστεία της ομοσπονδίας αλλά και διασφάλισαν την ενότητα των Ξενοδόχων.
________________________________________________________________________
Πριν από ένα μήνα, διαδεχτήκαμε την σκυτάλη από μια επιτυχημένη διοίκηση. Ο πρώην Πρόεδρος κ. Γρηγόρης Τάσιος κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς για τον κλάδο συνθήκες. Η επιμονή και η μεθοδικότητα του συνέβαλαν ώστε να βρίσκεται σήμερα ο τουρισμός σε ισχυρότερη θέση.

Ο Covid-19 έπληξε τον τουρισμό περισσότερο από όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μας υποχρέωσαν να κατευθύνουμε όλες τις δυνάμεις στην επιβίωση των επιχειρήσεων και η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία. Ο κλάδος ανέκαμψε άμεσα δείχνοντας ξανά την ανθεκτικότητά του.

Τα χρόνια αυτά ΟΜΩΣ δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Λάβαμε στήριξη όπως οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας, ίσως λιγότερο απ’ όσο μας αναλογούσε δεδομένων όσων προσφέρουμε στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι αρχίσαμε αμέσως να ανταποδίδουμε στην οικονομία και κοινωνία τη στήριξη αυτή. Συμβάλουμε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Όπως κάναμε πάντα και στην Πανδημία και στα Μνημόνια.

Επιτέλους μετά τις πολλές αυτές περιπέτειες, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε βήματα μπροστά. Διανύουμε μια εποχή αλλαγών και νέων προκλήσεων ΟΜΩΣ αλλάζοντας σελίδα, σέρνουμε μαζί ζητήματα από το παρελθόν.
Για παράδειγμα, στάσιμα βασικά αιτήματα του κλάδου:

Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Θυμίζω ότι ήταν προεκλογική δέσμευση. Η απαλλαγή των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και η ισότιμη αντιμετώπιση των ατομικών επιχειρήσεων. Η έλλειψη οργανωμένης προβολής και διαχείρισης των προορισμών. Η ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης. Οι Χρήσεις γης και αξιοποίηση αιγιαλού.

Και η αναφορά είναι μόνο ενδεικτική. Επίσης, δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αφέθηκαν να  διογκωθούν και να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πριν λίγες ημέρες, με 9 χρόνια καθυστέρηση, εξαγγέλθηκε για τη βραχυχρόνια μίσθωση ένα στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο αυτό ήδη, πριν τη νομοθέτηση του, έχει ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες επιτάσσουν χρονικούς ή ακόμα και τοπικούς περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Στην προσπάθεια καταπολέμησης αθέμιτων πρακτικών και κοινωνικής αναστάτωσης που προκαλούνται από την λειτουργεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ρόλο πρέπει να έχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το γεγονός πως τα προβλήματα του κλάδου, όχι απλώς παραμένουν άλυτα, αλλά αυξάνονται, πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως φταίει η πανδημία. Και πριν από αυτήν πως έφταιγαν τα μνημόνια. Πριν από αυτά όμως τί έφταιγε; Αν διαβάσει κανείς τις παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων των τελευταίων 20 και πλέον χρόνων, θα διαπιστώσει πως τα προβλήματα που θίγονται σε αυτές είναι λίγο – πολύ τα ίδια. Και σε αυτά έρχονται να προστεθούν και νέα που οφείλονται κυρίως στην εσφαλμένη αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Πρόσφατα αποφασίστηκε, χωρίς την οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση, να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, μόνος από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με όλο το βάρος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ Η ΠΟΞ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ.

ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ. Να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, ΜΟΝΟΣ, όλο το βάρος αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Και ενώ μιλάμε για κλιματική κρίση, τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία εξακολουθούν να αποκλείονται από τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης. Συζητάμε για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και μετά απ’ την πάροδο 3 ετών από τις σχετικές εξαγγελίες, δεν έχει εκδοθεί το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

Κυριά Υπουργέ, δυστυχώς πολλές αποφάσεις που μας αφορούν λαμβάνονται υπό την πίεση των καταστάσεων. Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ερήμην μας, χωρίς τις περισσότερες φορές να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση.

Και όταν ακολουθείται αυτή η ανορθολογική διαδικασία, οι συνέπειες είναι εμφανείς σε όλους. Πρόσφατο παράδειγμα τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Παρά τις καλές προθέσεις, αυτά είτε είχαν προβλήματα στην εφαρμογή τους ή ήταν ελλιπή. Βασική αιτία; δεν εντάσσονταν σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Εγώ επιμένω ότι αυτό οφείλεται στην αντίληψη που εξακολουθεί να επικρατεί. Ο δυναμικότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας και ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως μια ανάγκη και όχι ως μια συνειδητή επιλογή. Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό. Η μεγαλύτερη μάχη που πρέπει να δώσουμε, όλοι μαζί και ο καθένας από εμάς χωριστά, είναι να ανατρέψουμε αυτή την αντίληψη.

Συνάδελφοι και αγαπητοί συνεργάτες = Με νέα πνοή, φρέσκιες ιδέες, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στη μακρά ιστορία της ομοσπονδίας μας, θα συνεχίσουμε το έργο των προηγούμενων διοικήσεων. Καλούμαστε να δείξουμε άμεσα αντανακλαστικά στα θέματα επικαιρότητας. Παράλληλα, οφείλουμε να επενδύσουμε τόσο στην εξωστρέφεια, όσο και στον εκσυγχρονισμό της ομοσπονδίας με αποτελεσματικότητα και συν-εργατικότητα.

Η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, οι στρατηγικές συμπερίληψης, οι σύγχρονες πολιτικές εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και η ισόρροπη διάχυση της τουριστικής κίνησης σε όλες τις περιοχές της χώρας θα αποτελέσουν προτεραιότητες της νέας διοίκησης για την επόμενη τριετία. Σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε την ομοσπονδία με αδιαπραγμάτευτες αξίες την ενότητα και τον σεβασμό στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Κυρία Υπουργέ = Είστε από τους καλύτερους γνώστες των θεμάτων που μας απασχολούν.
Δεν ξεχάσαμε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας σας καταβάλατε τεράστιες προσπάθειες είτε να επιλύσετε χρονίζοντα προβλήματα ή να αποτρέψετε άλλα από το να δημιουργηθούν. Ενδεικτικά (Α) η απαλλαγή των ατομικών επιχειρήσεων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (Β) η προσπάθεια σας να παραμείνει σε ισχύ ο ορισμός της έννοιας της τουριστικής μίσθωσης και επομένως να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. (Γ) Η απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης και προδιαγραφών ξενοδοχείων στην οποία ηγηθήκατε.

Γι’ αυτό, σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε την ατζέντα της ΠΟΞ. Βιώσιμη ανάπτυξη – Συμπερίληψη & ισόρροπη διάχυση τουριστικής κίνησης σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μας βοηθήσετε να δώσουμε λύσεις στα δίκαια διαχρονικά αιτήματά. Σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μπορέσουμε με την βοήθειά σας να ανατρέψουμε την εσφαλμένη αντίληψη που δυστυχώς εξακολουθεί να επικρατεί για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Κυρία Υπουργέ, σας θέλουμε δίπλα μας.

 

ΣΕΤΕ: Οι επτά πληγές του ελληνικού τουρισμού

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας ότι το 2023 θα είναι μία θετική χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας. Μια χρονιά που ξεπερνώντας το 2019 σε αφίξεις και έσοδα θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Παράσχης, στην ομιλία του στο Συμβούλιο προέδρων ενώσεων της ΠΟΞ.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο κλάδος βρίσκεται ενώπιον πολύ σημαντικών προκλήσεων για το μέλλον του, κατανομάζοντας μεταξύ άλλων τις εξής:

– Η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Οπως ανέφερε ο κ. Παράσχης, η πρώτη ουσιαστική απόπειρα ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για την βραχυχρόνια μίσθωση εξελίσσεται το διάστημα που διανύουμε. Έχουν ήδη κατατεθεί από πλευράς μας συγκεκριμένες προτάσεις, φαίνεται να υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση και αναμένουμε να δούμε τις σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν, προκειμένου να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα επί αυτών με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

– Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Ο φόρος διαμονής νομοθετήθηκε το έτος 2016 «στο πλαίσιο της ανάγκης εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της χώρας μας για δημοσιονομική προσαρμογή και προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς και έγκαιρα η διαδικασία αξιολόγησης». Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε ήδη από ετών να έχει καταργηθεί.

Σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες ο συγκεκριμένος φόρος μετατρέπεται σε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε τον σκοπό και την αξία του μέτρου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να βαραίνει έναν μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Σε πρώτη φάση προσδοκούμε ότι θα καταφέρουμε να περιοριστεί η χρονική διάρκεια εφαρμογής του συγκεκριμένου φόρου εντός του έτους.

Και σε δεύτερη ότι θα ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την ανταποδοτικότητα του τέλους ανά προορισμό, καθώς και με τις διαφορετικές ανάγκες ανά περιοχή (πχ ορεινές περιοχές, πληγείσες περιοχές, κλπ) με γνώμονα πάντα την χωρική και χρονική επέκταση του τουρισμού, που είναι και το ζητούμενο μακροπρόθεσμα και με τη συμμετοχή των ΟΤΑ.

– Έλλειψη ανθρώπινου Δυναμικού

Τη χρονιά που διανύσαμε, με τις ενισχυμένες τουριστικές ροές και παρά τις αυξήσεις στα επίπεδα αμοιβών του κλάδου, το πρόβλημα της αδυναμίας εύρεσης προσωπικού ήταν τα σημαντικότερα που οι τουριστικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Με δεδομένο το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, το ζήτημα αυτό – που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο – αποτελεί σημαντική δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Η λύση του απαιτεί καινοτόμες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία, αλλά και στις καλπάζουσες εξελίξεις της τεχνολογίας.

Ωστόσο, είναι δεδομένο πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η θεσμοθετημένη διαδικασία μετάκλησης εργαζομένων. Η διαδικασία, όπως ισχύει σήμερα, είναι δυσλειτουργική και δεν βοηθά ιδίως τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Το χωροταξικό

Η επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης
και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου».123ς2

-Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός

Τα χαμηλότερων κατηγοριών ξενοδοχειακά καταλύματα εξακολουθούν να στερούνται της δυνατότητας ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, καθώς εξαιρούνται τόσο από τον αναπτυξιακό νόμο, όσο από τις σχετικές δράσεις που υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Όλες οι νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με όρους βιωσιμότητας.

Αναμένουμε, λοιπόν, σχετικά την έκδοση το προσεχές χρονικό διάστημα ενός προγράμματος που θα απευθύνεται σε όλα τα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αστέρων στην οποία ανήκουν.

Ομοίως περιμένουμε άμεσα να εκδοθεί και το ΕΞ.ΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ για επιχειρήσεις, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε.

-Κλιματική κρίση – Πληττόμενες επιχειρήσεις

Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά.
Ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη στήριξη των προορισμών και των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται από αυτά.

Ομοίως, έχουμε καταδείξει τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή των μέτρων που νομοθετούνται στη λογική ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι οριζόντια.

– Ζητήματα Διαχείρισης Προορισμών & Υποδομών

Όπως γνωρίζετε καλά η φετινή χρονιά, ανέδειξε για μια ακόμα φορά τα ζητήματα Διαχείρισης Προορισμών & Υποδομών. Καλούμαστε λοιπόν να υιοθετήσουμε πρότυπα και μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και τουριστικών προορισμών, όχι μόνο για την προώθηση και την προβολή, αλλά κυρίως, για την ορθή διαχείριση των προορισμών και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ακολουθώντας ένα πρακτικό και ρεαλιστικό μοντέλο Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (των γνωστών DMOs).

Ο κ. Παράσχης σημείωσε ότι «μόνο με ουσιαστικές δημόσιες επενδύσεις και μια συνεκτική και ολιστική διαχείριση προορισμών μπορούμε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα ζητήματα του κάθε προορισμού, αποφεύγοντας μη παραγωγικές συζητήσεις για τον υπέρ-τουρισμό, τη φέρουσα ικανότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα