Η παράταξη «Ανοιχτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» υπερψήφισε την επιστροφή μέρους του τέλους ανθεκτικότητας στο Νότιο Αιγαίο

«Η επανάσταση και η αντίσταση φέρνουν τις αλλαγές που πάνε την (πολιτική) ζωή ένα βήμα μπροστά

H παράταξη «Ανοιχτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:

Ήταν αυτονόητο η παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» να συμφωνήσει επί της αρχής με τη διεκδίκηση της απόδοσης μέρους του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ). Το ποσό που θα συλλέγεται από τους επισκέπτες και θα αποδίδεται στην ΑΑΔΕ (από τη μετατροπή του Φόρου Διαμονής σε ένα ληστρικό τέλος που θα οδηγήσει τουλάχιστον στον τριπλασιασμό των εσόδων), θα πρέπει να επιστρέφει ανταποδοτικά στο Νότιο Αιγαίο, με σκοπό την υλοποίηση έργων που αφορούν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τον αντίκτυπο του τουρισμού. Η διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της θετικής μας ψήφου στόχευε από τη μία στη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας του ποσού προς τους ΔΗΜΟΥΣ, ως άμεσους εκφραστές των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Από την άλλη, ήταν για μας σημαντική η ΔΕΣΜΑΥΤΙΚΗ αξιοποίηση του ποσού για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και προστασίας, ικανοποιώντας έτσι ειλικρινά και ΟΧΙ ΜΟΝΟ στα λόγια, την ανάγκη για βιώσιμη μετάβαση του τουρισμού.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο προκύπτει η διαφωνία μας με την περιφερειακή αρχή. Το υπάρχον αναπτυξιακό μοντέλο έχει οδηγήσει στην περιβαλλοντική ευαλωτότητα της χώρας μας, όπως και της περιοχής μας. Άναρχη δόμηση, καταπάτηση δημόσιου χώρου & προστατευόμενων περιοχών, εμπορευματοποίηση αρχαιολογικών χώρων, αύξηση αριθμού καταλυμάτων και Real Estate σε κορεσμένες περιοχές υπέρ της αδειοδότησης συγκεκριμένων «στρατηγικών επενδύσεων» και κατασπατάληση υδάτινων πόρων είναι μερικές από τις επιπτώσεις. Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, δύσκολες εργασιακές συνθήκες, ανεπαρκείς απολαβές, τριτοκοσμικές υπηρεσίες υγείας, δυσκολία εύρεσης ικανοποιητικής και προσιτής στέγης, με παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ντόπιων κατοίκων είναι αρνητικά βιώματα του σήμερα. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ ο ελληνικός τουρισμός επιδιώκει τη μείωση εξάρτησης του από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι Tour Operators και οι πλατφόρμες κρατήσεων, η πολυδιαφημιζόμενη πρωτοβουλία της ΠΝΑΙ «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination», στηρίζεται στη συνεργασία της Περιφέρειας με ΜΙΑ εταιρεία: την TUI (TUI Group και TUI Care Foundation). Ο γνωστός κολοσσός ανάμεσα στους Tour Operators σίγουρα έχει ένα στόχο : τη δική του κερδοφορία. Όποια κι αν είναι τα οφέλη για μας, διαφωνούμε επί της αρχής, αφού την ίδια στιγμή Ελληνικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου κ.α.) έχουν να επιδείξουν σπουδαία τεχνογνωσία στο πεδίο του Τουρισμού. Αυτά θα μπορούσαν να είναι οι εταίροι μας σε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, με επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση του τουρισμού, βασισμένη σε ένα μοντέλο που δεν υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα μεγάλων επενδυτών.

Το δεύτερο ταυτοτικό σημείο διαφωνίας μας με την περιφερειακή αρχή παραμένει -παρόλη την παραδοχή των ιδιαίτερων αναγκών της πιο «πολυνησιακής περιφέρειας» της Ελλάδας- ο χλευασμός του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) και συνεπώς η ασέβεια προς τον βασικό εμπνευστή του, αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό. Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας μαζί με την ομάδα του υλοποίησαν, ανάμεσα σε δέσμη μέτρων της Ε.Ε. για τη νησιωτικότητα το ΜΙ, ως αναγνώριση των δυσκολιών των νησιών. Εκτός από το άμεσο αντιστάθμισμα του κόστους μεταφοράς σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο ΑΝ αποδίδεται τακτά (σ.σ. η τωρινή κυβέρνηση ακόμα αποπληρώνει εκκρεμότητες του 2022). Είναι κεκτημένο ΔΙΚΑΙΩΜΑ των νησιωτών και των νησιωτισσών! Στο σχόλιο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στον τότε Πρωθυπουργό: «Πάρε το ΜΙ και φέρε τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ» (που απωλέστηκαν λόγω των μνημονιακών απαιτήσεων μετά τη χρεοκοπία της χώρας μας) ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε πως μια έξυπνη περιφερειακή αρχή διεκδικεί ΚΑΙ το ΜΙ αλλά ΚΑΙ τους μειωμένους συντελεστές. Μόνο που οι φωνές για τη διεκδίκηση τους έχουν σωπάσει. Μετά από 5 χρόνια, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ΔΕΝ έχουν επανέλθει από την κυβέρνηση, παρόλη την έξοδο μας από τα μνημόνια!

Η παράταξη μας λοιπόν, «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο», κυρίως σε μια μέρα σαν τη σημερινή δηλώνει ότι θα επαναστατεί, θα αντιστέκεται σε τακτικές ασέβειας προς τα κεκτημένα δικαιώματα εργαζομένων, κοινωνιών και του περιβάλλοντος τους και θα διεκδικεί ό,τι υπηρετεί αξίες δικαίου και ισόρροπης ανάπτυξης. Θα συνεχίσει να κινείται πάνω σε αντιπολιτευτική τροχιά, που ενώ δεν είναι στείρα, βάζει στο επίκεντρο το μακροπρόθεσμο συμφέρον του απλού νησιώτη/ νησιώτισσας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους!

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα