Οι τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους, τον Ιούνιο, κάνοντας πεζοπορία στην Ελλάδα. Ο 55χρονος Αμερικανός τουρίστας που πέθανε στη διάρκεια πεζοπορίας στο βουνό της Αίτνας στη Σικελία, τον Ιούλιο. Το ζευγάρι που βρέθηκε νεκρό πριν από λίγες ημέρες στον Ατλαντικό στην προσπάθεια να ολοκληρώσει την «Πράσινη Οδύσσεια».
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια μίας περιόδου που στο παρελθόν ήταν συνώνυμη της χαλάρωσης. Όμως, οι διακοπές πλέον μπορεί να συνεπάγονται κάθε είδους κινδύνους: αυτούς που προκαλεί η κλιματική κρίση και αυτούς που συνεπάγεται η δίψα για περιπέτεια.
Στις αρχές του καλοκαιριού, η Ελλάδα βρέθηκε στα διεθνή πρωτοσέλιδα με τις ειδήσεις για τους τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια πεζοπορίας. Ο πρώιμος καύσωνας του Ιουνίου αιφνιδίασε κατοίκους και επισκέπτες με τραγικά αποτελέσματα.
Και στην Ιταλία, τον Ιούλιο, ένας Αμερικανός τουρίστας έχασε τη ζωή του από θερμοπληξία στη διάρκεια πεζοπορίας στην Αίτνα, με τις αρχές να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στο σώμα και στον εγκέφαλο των τουριστών.
Έκτοτε έχει ξεκινήσει μία διεθνής συζήτηση για τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι τουρίστες που επισκέπτονται ζεστές χώρες. Δεν είναι μόνο οι καύσωνες. Το Μάιο, περίπου 100 τουρίστες εγκλωβίστηκαν από την υπερχείλιση ποταμού στο μαγευτικό Εθνικό Πάρκο Μασάι Μάρα της Κένυας, μετά από καταρρακτώδεις βροχές.
Τουρισμός της περιπέτειας και του θανάτου
Ο τουρισμός της περιπέτειας δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Τα όρη Έβερεστ και Μον Μπλαν των Άλπεων είναι σπαρμένα με σκελετούς ανθρώπων που αγαπούσαν την αδρεναλίνη. Όμως, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ακραίος, προσθέτοντας νέους προορισμούς σε περισσότερες χώρες.
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα:
– Τουλάχιστον 40 θάνατοι πεζοπόρων έχουν καταγραφεί στο μαγευτικό Half Dome στην Καλιφόρνια, των ΗΠΑ. Ωστόσο, το Half Dome, που δεσπόζει πάνω από το Εθνικό Πάρκο Yosemite, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες πεζοπόρους αποφασισμένους να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του. Η διαδρομή των 22,5 χιλιομέτρων είναι γεμάτη κινδύνους από πτώσεις βράχων μέχρι μαύρες αρκούδες.
– «Διάδρομος του θανάτου» ονομάζεται η κρεμαστή γέφυρα στο φαράγγι El Chorro της Μάλαγα, στην Ισπανία. Σε ύψος 106 μέτρων, προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες λάτρεις της αδρεναλίνης από όλο τον κόσμο, παρότι έχει οδηγήσει αρκετούς στο θάνατο. Οι πέντε Βρετανοί που έχασαν εκεί τη ζωή τους το 2000 ανάγκασαν την ισπανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης, ωστόσο η γέφυρα παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές στον κόσμο.
– Αρκετοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίζονται κάθε χρόνο προσπαθώντας να διασχίσουν τη ζούγκλα στο Darien Gap σε Παναμά και Κολομβία, ενώ το 2013 ένας Σουηδός πεζοπόρος δολοφονήθηκε από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας. Τα μονοπάτια του Darien Gap χρησιμοποιούν και χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ.
– Δεν αποκαλείται τυχαία «Κοιλάδα του Θανάτου». Το πιο θερμό και ξηρό μέρος της Αμερικής, η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει υπάρξει τόπος πολυάριθμων δυστυχημάτων. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ μέτρησε ρεκόρ θερμοκρασίας 54,4°C στο Furnace Creek τον Ιούλιο του 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου, η κύρια αιτία θανάτου στο πάρκο είναι η οδήγηση.
– Τον Νοέμβριο του 2019 μία φοιτήτρια έχασε τη ζωή της προσπαθώντας να βγάλει σέλφι ενώ ήταν σκαρφαλωμένη σε μονοπάτι στο όρος Huashan της Κίνας. Στο ιερό βουνό Huashan στην επαρχία Shaanxi της βορειοδυτικής Κίνας συρρέουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να ολοκληρώσουν μία από τις επικίνδυνες πεζοπορίες στον κόσμο: ένα δίκτυο μονοπατιών γύρω από το βουνό, όπου αλλού υπάρχουν απότομα πέτρινα σκαλοπάτια και αλλού στενές σανίδες βιδωμένες στην απόκρημνη πλαγιά σε ύψος περίπου 1.524 μέτρων.
– Έναν φράκτη αναγκάστηκαν να αναγείρουν οι αρχές του Τουρκμενιστάν γύρω από τον κρατήρα φυσικού αερίου Darvaza, για να προστατεύσουν τους τουρίστες που φτάνουν εκεί για να δούνε τις «πύλες της κολάσεως». Οι ομάδες των εκδρομέων μπορούν να κατασκηνώσουν κοντά στο φλεγόμενο χάσμα ώστε να μην πλησιάσουν πολύ κοντά στο εξαιρετικό αλλά επικίνδυνο θέαμα.
Ο τουρισμός της περιπέτειας μεταφέρει όλο και μεγαλύτερες ομάδες τουριστών σε μέρη όπως η Ανταρκτική και η Κολομβία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Allied Market Research, αυτός ο τουριστικός κλάδος αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030 και τροφοδοτείται εν πολλοίς από τους εύπορους τουρίστες που αναζητούν συγκινήσεις πέρα από τα συνηθισμένα.
«Η τραγική είδηση της καταστροφής του υποβρύχιου σκάφους Titan (σημ. στον Β. Ατλαντικό, τον Ιούνιο του 2023) έφερε την προσοχή στον συναρπαστικό, επικίνδυνο και ακριβό κόσμο του ακραίου τουρισμού» γράφει σε σχετικό του άρθρο ο Scott Smith, αν. καθηγητής Διοίκησης Φιλοξενίας και Τουρισμού στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.
«Η τελική γοητεία του τουρισμού περιπέτειας είναι το κύρος ή το γόητρο ενός επικίνδυνου, ακριβού ταξιδιού. Σχεδόν ο καθένας μπορεί να αντέξει οικονομικά να επισκεφθεί έναν τοπικό ζωολογικό κήπο, ενώ ένα αφρικανικό σαφάρι απαιτεί ένα επίπεδο δαπανών που αποτελεί επίδειξη κύρους και εισοδήματος. Η ίδια αυθεντικότητα, ο κίνδυνος και το κύρος ισχύουν για πολλά είδη τουρισμού περιπέτειας, είτε πρόκειται για ορειβασία, είτε για διαστημικό τουρισμό, είτε για ταξίδια στο βυθό του ωκεανού.».
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού περιπέτειας ανήλθε σε 282 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 15,2% από το 2022 έως το 2030, σύμφωνα με μελέτη της Grand View Research.
Ο «πράσινος και θανατηφόρος» τουρισμός της περιπέτειας
Στην τελευταία τους ανάρτηση στο Facebook ο Brett Clibbery και η σύζυγός του Sarah Packwood έγραψαν: «Ο καπετάνιος Brett και η πρώτη ύπαρχος Sarah απέπλευσαν για το 2ο σκέλος της “Πράσινης Οδύσσειας” με το ιστιοφόρο Theros – GibSea 42 ποδιών. Τροφοδοτούνται από τον άνεμο και τον ήλιο. Κατευθυνόμαστε ανατολικά προς τις Αζόρες».
Το ταξίδι, που ξεκίνησε από τη Νέα Σκωτία του Καναδά, κατέληξε μοιραίο για το ζευγάρι που ήθελε να αποδείξει ότι γίνεται να ταξιδεύει κανείς χωρίς να καταναλώνει ορυκτά καύσιμα. Οι σοροί τους εντοπίστηκαν σε ένα απομακρυσμένο νησί του Καναδά σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την τελευταία φορά που έδωσαν σημεία ζωής.
newmoney.gr