Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, 2024

99.5

LIVE

Η εκεχειρία του 1914 είναι η πιο όμορφη, πραγματική χριστουγεννιάτικη ιστορία

Όταν Γερμανοί, Γάλλοι και Βρετανοί έδωσαν τα χέρια στα χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου

Κι όμως, η πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία είναι απολύτως αληθινή.

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1914, εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, 100.000 στρατιώτες στο Δυτικό Μέτωπο, με δική τους πρωτοβουλία, αρνήθηκαν να πολεμήσουν, κηρύσσοντας άτυπη εκεχειρία. Τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να τραγουδούν την «Άγια Νύχτα». Ακολούθησαν Γάλλοι και Βρετανοί, τραγουδώντας το τραγούδι -και κάλαντα- στη γλώσσα τους. Τα χαρακώματα διακοσμήθηκαν με χριστουγεννιάτικα δέντρα (κλαδιά), ενώ οι στρατιώτες άναψαν κεριά και κρέμασαν πολύγλωσσα πανό που εύχονταν στους αντίπαλους στρατούς «Καλά Χριστούγεννα».

 

Χριστούγεννα - εκεχειρία - 1914
Χριστούγεννα – εκεχειρία – 1914

Όταν το πυροβολικό σώπασε

Έστω για 24 ώρες, σε μεγάλο μέρος του μετώπου, το πυροβολικό σώπασε. Η μία πλευρά άρχισε να φωνάζει, στην άλλη, χριστουγεννιάτικες ευχές. Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι στρατιώτες της πιο πολύνεκρης σύρραξης στην ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι τότε, άρχισαν να βγαίνουν από τα χαρακώματα για να χαιρετήσουν την αντίπαλη πλευρά, να φέρουν πίσω τις σορούς των συμπολεμιστών τους και να ανταλλάσσουν δώρα όπως καπνό, σοκολάτα και αλκοόλ. Σε πολλές περιοχές του μετώπου, υπάρχουν μαρτυρίες ότι έπαιξαν μεταξύ τους ποδόσφαιρο. Η εκεχειρία αφορούσε περίπου 100.000 άνδρες, σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Δυτικό Μέτωπο. Υπήρξε, όμως, και μικρή ανακωχή στο Ανατολικό Μέτωπο, μεταξύ αυστριακών και ρωσικών στρατευμάτων. Σε ορισμένες περιοχές, οι μάχες συνεχίστηκαν κανονικά.

 

Χριστούγεννα - εκεχειρία - 1914
Χριστούγεννα – εκεχειρία – 1914

Την παραμονή των Χριστουγέννων, άνδρες του βρετανικού στρατού άκουσαν του Γερμανούς να τραγουδούν τα κάλαντα και είδαν φανάρια και μικρά έλατα στα χαρακώματα τους. Τα μηνύματα άρχισαν να περνούν σε όλους τους στρατιώτες, με την επόμενη ημέρα να βρίσκει  Βρετανούς και Γερμανούς να ανταλλάζουν δώρα, να βγάζουν φωτογραφίες, να θάβουν τους νεκρούς τους και να παίζουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου για να γιορτάσουν την εκεχειρία που μόνοι τους αποφάσισαν.

Πολλοί αξιωματικοί ανησύχησαν πως η συμπεριφορά των στρατιωτών τους θα υπονόμευε το μαχητικό πνεύμα, με αποτέλεσμα οι ανώτεροι να δίνουν εντολές για λήψη μέτρων ώστε να μην συμβεί ξανά ανάλογο περιστατικό, θέλοντας να διατηρήσουν την αυθόρμητη ανακωχή στο επίπεδο ενός μεμονωμένου περιστατικού στο Δυτικό Μέτωπο. «Εκείνα τα Χριστούγεννα, κατάφεραν να κάνουν θανάσιμους εχθρούς, φίλους για μια στιγμή», ανέφερε ο ιστορικός Φράνσις Τοουντρόου, σύμφωνα με το BBC.

Για τον ποδοσφαιρικό αγώνα που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός και έμεινε για πάντα στην ιστορία χρησιμοποιήθηκε μια μπάλα που φτιάχτηκε από άχυρο δεμένο με σπάγκο, ενώ τα τέρματα φτιάχτηκαν από ξύλα, χλαίνες και κράνη. Όμως λέγεται πως ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν κατά μήκους όλου του Δυτικού Μετώπου, ενώ στρατιώτες έβγαιναν από τα χαρακώματα και αντάλλασσαν δώρα και ευχές.

Η ανταρσία της ανακωχής επιβεβαιώνεται και από τα αρχεία του γερμανικού στρατού. Σύμφωνα με τον Τοουντρόου, ένας στρατιώτης έγραψε στον αδερφό του για τον αγώνα ποδοσφαίρου, εντούτοις ο στρατός δεν του επέτρεψε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Επιπλέον ο Τοουντρόου, ανέφερε στο BBC ότι ο στρατιώτης Καρτ Ζέχμις, έγραφε στο ημερολόγιο του ότι «οι Άγγλοι έφεραν μια μπάλα ποδοσφαίρου από τα χαρακώματα και πολύ σύντομα ένα ζωηρό παιχνίδι ακολούθησε».

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Άγγλου, Μπέρτι Φέλσταντ, στρατιώτη του Δυτικού Μετώπου, ο οποίος έως το τέλος της ζωής του θυμόταν λεπτομερώς εκείνη την ημέρα. «Τα όπλα σίγησαν και οι στρατιώτες άρχισαν να βγαίνουν από τα χαρακώματα τους. Αφήσαμε και εμείς τα όπλα και συναντήσαμε τον εχθρό. Απ’ όσο θυμάμαι, οι Γερμανοί βγήκαν πρώτοι και άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μας. Τους αντιγράψαμε αυθόρμητα. Χαιρετηθήκαμε και αρκετοί από εμάς άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μην φαντάζεστε τίποτα οργανωμένο. Μια αυτοσχέδια μπάλα βρέθηκε από το πουθενά και περίπου 50 άτομα αλλάζαμε πάσες».

«Δεν είμαι αιχμάλωτος, αλλά στην πίπα μου υπάρχει γερμανικός καπνός»

Στις 26 Δεκεμβρίου, ο Henry Williamson, Βρετανός στρατιώτης, έγραψε στη μητέρα του: «Στην πίπα μου υπάρχει καπνός. Φυσικά, θα σκεφτόταν κανείς. Αλλά περίμενε. Στην πίπα υπάρχει γερμανικός καπνός. Όχι, αγαπητή μητέρα, δεν είμαι αιχμάλωτος, ούτε έπεσα σε ενέδρα. Είναι ο καπνός ενός Γερμανού στρατιώτη. Ναι, ένας ζωντανός Γερμανός στρατιώτης μού τον έδωσε από το σικό του χαράκωμα. Χθες, Βρετανοί και Γερμανοί συναντηθήκαμε μεταξύ χαρακωμάτων, ανταλλάξαμε δώρα και δώσαμε τα χέρια. Ναι, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας των Χριστουγέννων, ακόμα και τώρα, καθώς γράφω. Δεν είναι θαυμάσιο;».

 

Χριστούγεννα - εκεχειρία - 1914
Χριστούγεννα – εκεχειρία – 1914

Στρατοδικείο για τους Βρετανούς «αντάρτες»

 

Η «ανταρσία» των στρατιωτών για τα Χριστούγεννα εξόργισαν τις βρετανικές Αρχές, οι οποίες και διέταξαν, όσοι συμμετείχαν στην άτυπη εκεχειρία, να περάσουν στρατοδικείο.

 

Χριστούγεννα - εκεχειρία - 1914
Χριστούγεννα – εκεχειρία – 1914

 

Ωστόσο, η εκεχειρία του 2014, θα αποτελεί για πάντα ένα απτό παράδειγμα του «πνεύματος των Χριστουγέννων» στην πραγματική ζωή. Και θα καταδεικνύει για πάντα τη γελοιότητα του πολέμου και το αδάμαστο πνεύμα ειρήνης και αλληλεγγύης που ενέχεται στη φύση του ανθρώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα