Η Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, δικηγόρος Βρυξελλών και Αθηνών, Διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στο δίκαιο τεχνητής νοημοσύνης και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης Rythmisis στην Αθήνα, ήταν κεντρική ομιλήτρια στη συνεδρίαση της Γραμματείας Δικαιωμάτων του Παιδιού, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, με θέμα: «Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών: Προοπτικές και προκλήσεις για τα δικαιώματα του παιδιού».
Στη συνεδρίαση το Σάββατο 17 Μαϊου, συμμετείχαν επίσης η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Β2 Δυτικού τομέα Αθήνας, Μαρία Συρεγγέλα, ο Συντονιστής του Διαγραμματειακού Οργάνου, Ευθύμιος Αλεξανδρής και από τα Δωδεκάνησα η Κατερίνα Εμμανουήλ, Συντονίστρια της Γραμματείας Δικαιωμάτων του παιδιού ΝΔ για τα Δωδεκάνησα, καθώς και εκπρόσωποι της Γραμματείας Δικαιωμάτων του Παιδιού της Νέας Δημοκρατίας από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθούν για τρέχοντα θέματα.
Στην παρουσίασή της, η Δρ. Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά ως εξειδικευμένη στο δίκαιο τεχνητής νοημοσύνης, ανέλυσε τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην καθημερινότητα και την εκπαίδευση των παιδιών, επισημαίνοντας τόσο τις δυνατότητες όσο και τις προκλήσεις που δημιουργεί.
“Η ΤΝ αξιοποιείται σε πλατφόρμες μάθησης, παιχνίδια, εφαρμογές μετάφρασης και κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας εξατομικευμένη μάθηση και αυτοματισμούς που διευκολύνουν το έργο των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν παραδείγματα εργαλείων, όπως το Magic School AI και εκπαιδευτικά ρομπότ, που βοηθούν στην ανάπτυξη των γνωστικών και δημιουργικών ικανοτήτων των παιδιών. Τονίστηκε, ωστόσο, ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού παραμένει κρίσιμος, καθώς η ανθρώπινη επαφή δεν μπορεί να αντικατασταθεί”, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων η κα Κουτσουπιά στον Real Voice 99.5 και τη Νατάσα Παμπρή, στην εκπομπή “Μαζί στις 10”.
Στο δεύτερο μέρος, δόθηκε έμφαση στους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η χρήση ΤΝ από παιδιά, όπως η παραβίαση της ιδιωτικότητας, ο εθισμός στις πλατφόρμες και η συναισθηματική χειραγώγηση μέσω AI συντρόφων (chatbots).
Παρουσιάστηκαν σενάρια που αναδεικνύουν τις νομικές και ηθικές προκλήσεις, όπως η αθέμιτη συλλογή δεδομένων και οι διακρίσεις από μεροληπτικούς αλγόριθμους. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία (AI Act), η οποία θεσπίζει επίπεδα ρίσκου και απαιτεί αυστηρότερη εποπτεία και διαφάνεια στη χρήση της ΤΝ.
Τέλος, προτάθηκαν και συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της Γραμματείας, τρόποι προστασίας, όπως η ρύθμιση της χρήσης, το digital detox (ψηφιακή αποτοξίνωση) η εκπαίδευση των παιδιών στην ορθή χρήση των εργαλείων ΤΝ και η συμμετοχή των γονέων και των εκπαιδευτικών στην πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων.
Η κα Κουτσουπιά μίλησε στον RV και για το δημογραφικό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι θα έχει εθνικές, αλλά και οικονομικές συνέπειες μελλοντικά αν η χώρα μας εξακολουθήσει να συρρικνώνεται. Σήμερα, η μεγαλύτερη απειλή είναι η σταδιακή συρρίκνωση του πληθυσμού, ενώ άλλοι λαοί συνεχίζουν να αυξάνονται. “Δεν είναι μόνο ένα οικονομικό πρόβλημα, είναι εθνικό και πολιτισμικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.