Η απροσδόκητη ανάδυση τουρκικού υποβρυχίου

Ένα τουρκικό υποβρύχιο, το TCG Preveze, αναδύθηκε πιο γρήγορα απ΄ότι προβλεπόταν στην άσκηση «Dynamic Manta 23».

Στη διασυμμαχική άσκηση «Dynamic Manta 23», που διεξαγόταν με υποβρύχια και φρεγάτες στη Ανδριακή (ανατολική της Σικελίας) , υπήρχε στο σενάριο μία άσκηση που λεγόταν «ταχεία ανάδυση υποβρυχίου».

Όμως ένα τουρκικό υποβρύχιο, το TCG Preveze, αναδύθηκε πιο γρήγορα απ΄ότι προβλεπόταν στην άσκηση. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Το τουρκικό υποβρύχιο υπέστη σοβαρότατη βλάβη και ο Τούρκος κυβερνήτης του έδωσε αμέσως; την εντολή για άμεση ανάδυση και εγκατάλειψη της άσκησης. Έμεινε για αρκετή ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας περιμένοντας βοήθεια. Η Άγκυρα έστειλε τότε το ειδικό πλοίο ρυμούλκησης υποβρυχίων Alemdar, το οποίο και το ρυμούλκησε. Η ρυμούλκηση έγινε με τη συνοδεία της φραγάτας Barbaros που και αυττή συμμετείχε στην άσκηση, η οποία το επέστρεψε στο Ακσάζ.

Η Άσκηση στην οποία μετείχε και η χώρα μας με υποβρύχιο και φρεγάτα, σχεδιάστηκε από την Διοίκηση της Allied Maritime Command (MARCOM) του NATO και υλοποιήθηκε από την Διοίκηση των Command Submarine Operations (COMSUBNATO), με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης εκπαίδευσης και τον συντονισμό ναυτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν τα παρακάτω σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

Anti Surface Warfare επιχειρήσεις.
Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (Anti Submarine Warfare – ASW).
Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
Ασκήσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise-SOFEX).
Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
Ταχεία ανάδυση Υποβρυχίου.
Η διαρκής συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην σειρά ασκήσεων «DYNAMIC MANTA» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και συμβάλει στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών συμμαχικών δυνάμεων.

Ίσως η εβδομάδα αυτή να είναι εβδομάδα των υποβρυχίων. Πέραν της συμμετοχής της χώρας μας στην διεθνή άσκηση «Dynamic Manta 23» με υποβρύχιο, άλλα πέντε ελληνικά υποβρύχια μετέχουν σε εθνική, αυτή τη φορά άσκηση, στο Μυρτώο, Κρητικό και Καρπάθιο Πέλαγος με την επωνυμία «Αναπνευστήρ».

tovima.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα