Στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων των νησιών στην Αθήνα. Η αντισεισμική προστασία των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: προτάσεις και εκπόνηση μελετών, είναι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
της Νατάσας Παμπρή
Για το θέμα, μίλησε σήμερα στον Real Voice 99.5 ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, και τη Ρένα Παυλάκη, αναλύοντας το τι θα συζητηθεί στη συνεδρίαση, αλλά και το τι έχει προηγηθεί ως προς την κατάρτιση των αυτοδιοικητικών του Νοτίου Αιγαίου πάνω σε θέματα φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
Αναλυτικά ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι “το προηγούμενο εξάμηνο είχαμε αναλάβει με την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου να εκπαιδεύσουμε Αντιδημάρχους, στελέχη και αιρετούς των Δήμων για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Πραγματικά ήταν μία εμπειρία πάρα πολύ καλή. Συμμετείχαν περίπου 70 στελέχη και αιρετοί, με περίπου 20 ώρες διαδικτυακή ανταλλαγή απόψεων, μαθήματα, εκπαίδευση και ήταν κάτι το οποίο εμένα με συντάραξε, δηλαδή είχα μπροστά όλο το Νότιο Αιγαίο αιρετούς και στελέχη από άποψη εμπειρίας που έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τους ενημέρωσα βέβαια και για τα καινούρια επιστημονικά δεδομένα τα οποία υπάρχουν και μέσα σε αυτή τη διαδικασία αναπτυσσόταν και ο διάλογος αλλά και οι απόψεις κλπ. Είναι σημαντικό επίσης ότι διαπιστώνονται οι αδυναμίες, συζήτηση δεν έχει γίνει άλλη φορά, ο καθένας από αυτούς να λέει και τις αδυναμίες και τα προβλήματα.
Σήμερα επανέρχομαι στη διαδικασία, π.χ. τι θα πρέπει να κάνουμε με τα σχολεία, με ενημερώσεις, με ασκήσεις, με μία πολύ συγκροτημένη πρόταση που κάνουμε πιλοτικά στην Κρήτη και στη Θεσσαλία. Από κει και πέρα πρέπει να δούμε τα επιχειρησιακά σχέδια να τα αναπτύξουμε και πως θα τα κάνουμε κατάλληλα βάση πάντα με τις εμπειρίες που έχουμε πάνω σε φυσικές καταστροφές, τεχνολογικές καταστροφές, επικαιροποιούμε συνεχώς την εμπειρία μας σε αυτή την προσπάθεια για τη μείωση των κινδύνων είτε πρόκειται για φυσικούς κινδύνους, είτε για τεχνολογικούς κινδύνους.
Κάθε Δήμος δηλαδή να έχει το δικό του επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι να ξέρουν ακριβώς οι άνθρωποι πώς θα λειτουργήσουν, πώς θα γίνει η διαχείριση της κατάστασης. Εδώ ακριβώς είναι η μεγάλη πρόκληση, το Νότιο Αιγαίο, γιατί το κάθε νησί έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, δικά του πλεονέκτημα, δικά του μειονεκτήματα, δικό του οικιστικό ιστό, δικό του εξοπλισμό και όλα αυτά είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο.