Η αλήθεια για το Σχολείο και την ΕΕ αναδείχθηκε στην εκδήλωση με τη Στέλλα Βαλαβάνη

Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ Ν. Δωδεκανήσου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η εκδήλωση της ΚΟΒ Παιδείας της Τ.Ε. Ν Δωδεκανήσου του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο Plaza με ιδιαίτερη επιτυχία και με ομιλήτρια την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη.

Με την παρέμβασή της η Στέλλα Βαλαβάνη ανέδειξε πως οι πόλεμοι και η μετάβαση σε οικονομίες πολέμου, ο κίνδυνος νέας κρίσης και η διπλή (πράσινη και ψηφιακή) μετάβαση που είναι η στρατηγική της Ε.Ε. για θωράκιση της κερδοφορίας σε ενδεχόμενη νέα κρίση, η ακρίβεια που καλπάζει είναι η μεγάλη εικόνα, ο καμβάς πάνω στον οποίο εξυφαίνονται και εφαρμόζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η Στέλλα Βαλαβάνη αναφέρθηκε ότι και στον χώρο των σχολείων και της προσχολικής αγωγής, στον κόσμο των παιδιών και των εφήβων, αυτή η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ, δεν αποτελεί ένα θεωρητικό σχήμα. Έχει παράξει και συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα και συνέπειες.

Για το επίκαιρο θέμα του μπούλινγκ και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είπε πως έχουμε βαρεθεί να μετράμε καμπάνιες, φιέστες και συγκρότηση ειδικών επιτροπών για την καταπολέμηση του μπούλινγκ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μάλιστα συγκρότησε το 2019 διακομματική επιτροπή η οποία δεν συνεδρίασε ποτέ! Ενώ, αντίστοιχη επιτροπή είχε συγκροτήσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και την ίδια τύχη είχε. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για κινήσεις της κυβέρνησης που επί της ουσίας ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο. Επιδιώκεται μάλιστα να περάσουν και αντιδραστικά μέτρα με αφορμή και άλλοθι το μπούλινγκ!

Μπορεί τυπικά η χάραξη πολιτικής που αφορά την εκπαίδευση να αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, όμως η ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι η ίδια «διαδραματίζει διαρκώς σημαντικότερο ρόλο στη στήριξη, τον συντονισμό και τη συμπλήρωση της πολιτικής των κρατών μελών».

Ποια είναι αυτή η στρατηγική λοιπόν και πώς συνδέεται με αυτά που ζούμε εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές καθημερινά στο σχολείο;

Τα γερασμένα σχολεία που με βάση την καταγραφή του 2011, ακόμα δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το 2021- από τα περίπου 22.000 σχολικά κτίρια, τα περίπου 14.500 σχολικά κτίρια, δηλαδή το 65,79% κτίστηκαν από τις αρχές του αιώνα έως και το 1985, τα νεότερα από αυτά, δηλαδή, είναι 38 ετών! Την ίδια στιγμή φυσικά, ακόμα αναμένουμε τον αντισεισμικό έλεγχο τους, ενώ ενημερωνόμαστε απλά ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα σχολεία έχουν μπει σε μια ακόμα ηλεκτρονική πλατφόρμα και αναμένουν τον έλεγχο….

Άλλο ένα παράδειγμα. Αυτό της ολοένα και μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης με τα γνωστά της αποτελέσματα και συνέπειες στο παραπέρα οικονομικό ξεζούμισμα των λαϊκών οικογενειών αλλά και στην ένταση της διαφοροποιημένης πρόσβασης στη μόρφωση, λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι είναι εμπόρευμα που στην Ελλάδα ξεπερνά τα 3,1 δις ευρώ που αφορούν τις ιδιωτικές δαπάνες για εκπαίδευση!

Μέσα στη δεκαετία 2011-2021, σύμφωνα και με τις μετρήσεις τους, η ικανότητα ανάγνωσης των μαθητών έχει υποχωρήσει στο σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα ίδια στοιχεία αναδεικνύουν την επίδραση της κοινωνικής καταγωγής στα αποτελέσματα. Ως λύση στο φαινόμενο της χαμηλής ικανότητας ανάγνωσης προτείνεται η ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, επιβεβαιώνοντας αυτό που το ΚΚΕ έχει αποκλειστικά αναδείξει: ότι είναι ακριβώς η πολιτική των δεξιοτήτων αντί της ολόπλευρης μόρφωσης που ακυρώνει ακόμα και την επίλυση υπαρκτών προβληματικών φαινομένων στο σχολείο σε κάθε κράτος της ΕΕ και φυσικά και στην Ελλάδα.

Η Στέλλα Βαλαβάνη τόνισε πως όλες ο αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τους εκπαιδευτικούς που θα είναι και το εργαλείο. Επομένως αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της αξιολόγησης. Ασφυκτικός έλεγχος των δασκάλων των παιδιών μας για το κατά πόσο θα προχωρούν αλλαγές στο περιεχόμενο του σχολείου, στην ίδια την αποστολή του. Όπου το κύριο δεν θα είναι ο προβληματισμός και η αναζήτηση όλων των κατάλληλων εκπαιδευτικών και διδακτικών μέσων για την καθολική ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου και της όσο το δυνατόν πιο ισόρροπης ανάπτυξης παιδιών και εφήβων.

Κλείνοντας τόνισε πως αυτή η πολιτική, αυτή η Ε.Ε. πρέπει να καταδικαστεί με εκατοντάδες χιλιάδες ψ/δ του ΚΚΕ στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Ένα ενισχυμένο ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο θα τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης, όπως κάνει και στη Βουλή, αποκαλύπτει στον λαό τι σχεδιάζουν και ψηφίζουν όλοι μαζί εκεί μέσα, αποτελεί και εκεί τη δική του φωνή.

Γιατί ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει σταθερό βήμα στην κοινωνική συνειδητοποίηση ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη να φέρουν τα «πάνω-κάτω». Σημαίνει ισχυροποίηση της αντίθεσης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στον καπιταλιστικό μονόδρομο. Διαφύλαξη της σπίθας για να πολλαπλασιαστεί και να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα