Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει σήμερα τον Μιχάλη Κλάψη από τους Λειψούς, που με αυτοθυσία έσωσε επιβάτες στα Τέμπη

Σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Τον πανηγυρικό λόγο με τίτλο «Παλιγγενεσία, Γλώσσα, Διασπορά» θα εκφωνήσει ο Ακαδημαϊκός, Αλέξανδρος Νεχαμάς. Στη συνέχεια θα γίνει η απονομή του Αριστείου των Θετικών Επιστημών έτους 2023 στην κα Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και θα απονεμηθεί το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου»  στους τρεις «νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες» της αμαξοστοιχίας Intercity, Ανδρέα Αλικανιώτη, Μιχάλη Κλάψη από τους Λειψούς και Άγγελο Τσιαμούρα, «οι οποίοι επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες, προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023».

Συγκεκριμένα θα τους απονείμει το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ’ Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας, η Ακαδημία Αθηνών.

Μιχάλης Κλάψης: Βρήκα μωρό ζωντανό κάτω από το κάθισμα

Ο 20χρονος φοιτητής Μιχάλης Κλάψης βρισκόταν στο βαγόνι «3» της μοιραίας αμαξοστοιχίας του δυστυχήματος των Τεμπών.

Μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ο νεαρός φοιτητής, αφού επέζησε της φονικής μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων, έσπευσε να βοηθήσει όσους χρειάζονταν βοήθεια.

Όσα περιέγραψε για εκείνες τις δραματικές στιγμές περιγράφουν την κατάσταση που επικρατούσε στο σημείο της τραγωδίας.

«Μια μητέρα, που τη στιγμή της σύγκρουσης τάιζε το μωρό της, το έχασε και ευτυχώς το βρήκα ζωντανό κάτω από το κάθισμά μου», ανέφερε ο Μιχάλης Κλάψης. Ο νεαρός, αφού κατάφερε να βγάλει από το βαγόνι τη μητέρα και το μωρό της από ένα σπασμένο τζάμι, επέστρεψε και κατάφερε να απεγκλωβίσει μία ακόμα κοπέλα που οι λαμαρίνες είχαν σκεπάσει το μισό της σώμα, μαζί με το αγόρι της που εκλιπαρούσε για βοήθεια. «Όταν βγήκα έξω και είδα την εικόνα τότε κατάλαβα το μέγεθος της καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εικόνα των νεκρών και οι κραυγές δεν θα φύγουν από τη μνήμη του.

Τέλος, θα ανακοινωθεί η προκήρυξη του Αριστείου των Γραμμάτων έτους 2024.

Τη συνεδρία μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά από τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20230323

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα