Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, 2024

99.5

LIVE

Γιώργος Σεγραίδος στον RV: Αντιφατική η θερινή σεζόν – Η γαστρονομία μας οδηγός, αλλά η επιχειρηματικότητα σε κρίση (audio)

Αντιφατική θερινή σεζόν 2024.Η επισκεψιμότητα στο νησί παρέμεινε υψηλή, όπως και το 2023, αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν περιορισμένες, προκαλώντας προβληματισμό για την οικονομική απόδοση του κλάδου της εστίασης.

 

Μεγάλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Οι αυξήσεις σε λειτουργικά κόστη, μισθοδοσία, πρώτες ύλες, και ενέργεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (28%), έχουν δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, το 49% των επιχειρήσεων ανέφερε μείωση κερδοφορίας.

 

Παρά τη στήριξη της τοπικής οικονομίας από το 91% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα, το 72% των μελών του συλλόγου δηλώνει απαισιοδοξία για το μέλλον, με μόλις 5% να έχει θετική προοπτική.

 

Οι επισκέπτες ανέφεραν ως βασικό πρόβλημα την έλλειψη συχνών συγκοινωνιακών δρομολογίων (45%), καθώς και θέματα καθαριότητας, κυκλοφοριακής συμφόρησης, και ελλείψεων στο οδικό δίκτυο, που επηρεάζουν αρνητικά τη συνολική εμπειρία.

Καλεσμένος της εκπομπής «RealKos» με τον Παναγιώτη Ζουζούνη βρέθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης Κω κ. Γιώργος Σεγραίδος συζητώντας για το ετήσιο υπόμνημα του ΣΕΠΕ Κω μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου και τα πιο σημαντικά ευρήματα και συμπεράσματα της εν λόγω mini έρευνας.

 «Αυτή η πρωτοβουλία, που θεσμοθετήσαμε τα τελευταία χρόνια, και αφορά την κατάρτηση του ετήσιου υπομνήματος, αποτελεί μια συστηματική αποτίμηση της θερινής περιόδου, προσφέροντας μια καθαρή εικόνα για την κατάσταση, τις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές του κλάδου της εστίασης στο νησί μας. Το υπόμνημα μας βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώσαμε από ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο συμμετείχαν περίπου 200 επιχειρήσεις-μέλη μας. Οι απαντήσεις συλλέχθηκαν διαδικτυακά και δια ζώσης, σε χρονικό διάστημα από 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου», μερικά απ’ όσα δήλωσε ο κ. Σεγραίδος για την ετήσια κατάρτηση του υπομνήματος του ΣΕΠΕ Κω που τείνει να γίνει θεσμός.

Για την πορεία της θερινής σεζόν 2024 ο κ. Σεγραίδος δήλωσε τα εξής: «Η φετινή σεζόν ήταν αντιφατική. Από τη μία πλευρά, η επισκεψιμότητα στο νησί παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, αντίστοιχα με το 2023, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταθερή δυναμική του τουριστικού μας προϊόντος. Από την άλλη, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν περιορισμένες, γεγονός που οπωσδήποτε μας δημιουργεί έναν προβληματισμό».

Ιδιαίτερη η αναφορά του κ. Σεγραιδου και στην τοπική γαστρονομία αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης: «Παρά τις δυσκολίες, η γαστρονομική εμπειρία που προσφέρουν οι επιχειρήσεις μας συνεχίζει να αποτελεί βασικό λόγο επιλογής του νησιού από τους επισκέπτες. Πολλές από τις επιχειρήσεις μας αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της τοπικής κουζίνας, επενδύουν σε καινοτομία και κατακτούν βραβεία που προβάλλουν την Κω σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει η μικρή επιχειρηματικότητα, από την έλλειψη χρηματοδότησης μέχρι την επιχειρηματική κόπωση. Είναι ξεκάθαρο πως ο κλάδος της εστίασης, ως ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της τοπικής μας οικονομίας, χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς».

Όσον αφορά τα κύρια ευρήματα της έρευνας, ο κ. Σεγραίδος ανέφερε τα εξής: «Οι τζίροι παρουσίασαν μικτή εικόνα. Tο 28% των επιχειρήσεων ανέφερε σταθερά έσοδα, το 36% κατέγραψε αύξηση, ενώ ένα άλλο 36% σημείωσε πτώση. Παρόμοια είναι η εικόνα στην κερδοφορία, όπου το 49% ανέφερε μείωση, το 45% σταθερότητα, και μόλις το 6% βελτίωση. Οι αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη, τις πρώτες ύλες και τη φορολογία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις αποδόσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις μας παραμένει η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η οποία αναφέρθηκε από το 28% των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η αύξηση στα κόστη μισθοδοσίας, στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, σε συνδυασμό με την πίεση του πληθωρισμού, δυσχεραίνουν σημαντικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα παράπονα που κατά καιρούς εκφράζουν οι επισκέπτες μας, με το εστιατόριο να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για μια μικρή «συνέντευξη». Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Σεγραίδος δήλωσε: «Το σημαντικότερο παράπονο των επισκεπτών (45%) ήταν η έλλειψη συχνών δρομολογίων συγκοινωνίας. Αυτό επηρεάζει δυσανάλογα τις επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης, προβλήματα καθαριότητας, κυκλοφοριακή συμφόρηση και ελλείψεις στο οδικό δίκτυο συνεχίζουν να πλήττουν τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών», ενώ όσον αφορά την προτίμηση των επιχειρήσεων εστίασης της Κω σε τοπικά προϊόντα ανέφερε τα εξής: «Παρά τις προκλήσεις, το 91% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα στα μενού του, στηρίζοντας την τοπική οικονομία. Ωστόσο, η επιχειρηματική κόπωση είναι εμφανής, με το 72% των μελών μας να δηλώνει απαισιοδοξία για το μέλλον και μόλις το 5% να διατηρεί θετική προοπτική».

Καταλήγοντας στα συμπεράσματα της έρευνας ο κ. Σεγραίδος στάθηκε στα εξής: «Η έρευνά μας αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις ανάγκες και τα προβλήματα του κλάδου της εστίασης. Είναι κρίσιμο να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών του νησιού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ως Σύλλογος, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, πραγματοποιώντας συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς και υποβάλλοντας προτάσεις που θα ενισχύσουν τον κλάδο της εστίασης. Μέσω του υπομνήματος που αποστέλλουμε, επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα συνεργασίας, με στόχο την ουσιαστική στήριξη του κλάδου μας και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα