99.5

LIVE

99.5

LIVE

Πέμπτη 17 Απριλίου, 2025

99.5

LIVE

Γιώργος Χατζημάρκος: “Τουρισμός και Δημογραφικό: Ένα όχι και τόσο αναπάντεχο δίδυμο”

Στην ειδική έκδοση, για το Delphi Economic Forum, του Energizing Greece, μιλάει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ

Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Η πιο τουριστική περιφέρεια της Ελλάδας είναι η μόνη που κατέγραψε αύξηση πληθυσμού και τα καλύτερα ποιοτικά δημογραφικά στοιχεία στην εθνική απογραφή του 2021. Σε μια χώρα που γερνάει και συρρικνώνεται, τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, κατάφεραν, μέσω του τουρισμού, να συγκρατήσουν και αυξήσουν τον πληθυσμό τους.

Ένα λογικό συμπέρασμα που τεκμαίρεται από τα παραπάνω σε σχέση με τον Τουρισμό είναι, αντί να τον στοχοποιούμε, να τον αναγνωρίσουμε γι’ αυτό που είναι στην πραγματικότητα: μοχλός ανάπτυξης με κοινωνικό αποτύπωμα.

Σε έναν λαό που γοητεύεται από τις ακρότητες, η χρυσή τομή είναι πάντα μια εξίσωση δύσκολη. Αν ωστόσο θέλουμε να χτίσουμε μια ισχυρή ελληνική οικονομία, ικανή να συγκρατήσει και να αυξήσει τον πληθυσμό της χώρας, ιδιαίτερα στα νησιά, πρέπει να πάψουμε να κινούμαστε στα άκρα και να επιτύχουμε την ισορροπία μεταξύ του «δαιμονοποιούμε κάθε επένδυση» και του «ευλογούμε κάθε επένδυση». Πρέπει να πάψουμε να κατηγορούμε τον τουρισμό ως την πηγή κάθε κακού και να τον αντιμετωπίσουμε (και) ως πηγή αντιστροφής των δημογραφικών στοιχείων, όπως αποδεικνύει, με αριθμούς, το παράδειγμα του Νοτίου Αιγαίου.

Για το Νότιο Αιγαίο εν προκειμένω, ο τουρισμός αποτιμάται σίγουρα με ποσοτικά δεδομένα, που σχετίζονται με την καθοριστική συμβολή του στην τοπική και εθνική οικονομία, στο ΑΕΠ, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά μόνο, χάρη στον τουρισμό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε τον υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης από όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης (Eurostat, 2021), αναδείχθηκε ως η πρώτη Περιφέρεια της Ευρώπης στην καταπολέμηση της ανεργίας (Eurostat, Μάιος 2023), ενώ συγκεντρώνει το ένα τρίτο των τουριστικών επενδύσεων της χώρας και συμβάλλει με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας στα εθνικά έσοδα από τον τουρισμό. Στα πολύτιμα αυτά ποσοτικά μεγέθη, έρχεται να προστεθεί και ένα ποιοτικό, ανεκτίμητης αξίας, μέγεθος που αποτιμάται σε…ελπίδα. Στην ελπίδα που προσφέρει στους νέους να ζήσουν και να εργαστούν στον τόπο τους. Γι’ αυτό, ας συμφωνήσουμε σε μια βασική αλήθεια: ο τουρισμός είναι, επί της αρχής, κομμάτι της λύσης, όχι του προβλήματος.

Οι Μεγάλες Προκλήσεις

Με αυτή την παραδοχή ως προϋπόθεση και αφετηρία, πρέπει τώρα να δουλέψουμε για να διαχειριστούμε κρίσιμα ζητήματα και να εξισορροπήσουμε τα οφέλη και τις προκλήσεις των ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό, του στεγαστικού ζητήματος περιοχών υψηλής επισκεψιμότητας, της ανάγκης ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στην νησιωτικότητα εξάλλου δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς αρμονία με το περιβάλλον.

Η Χρυσή Τομή στον Τουρισμό: Με σχέδιο και λογική

Η χρυσή τομή, πέρα από μαθηματικός όρος, είναι και μια φιλοσοφία ισορροπίας. Ο Αριστοτέλης μίλησε για τη μετριοπάθεια ως το ιδανικό μεταξύ υπερβολής και έλλειψης. Αυτό ισχύει και για τον τουρισμό ή καλύτερα για τον κλάδο που οι άνθρωποί του προτιμούν να τον ορίζουν ως Φιλοξενία. Και στη Φιλοξενία λοιπόν, η απάντηση βρίσκεται στην αρμονική σύνθεση όλων των μερών.  Χωρίς υπερβολές και ακρότητες, αλλά με σχέδιο και λογική. Αυτό σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτή η ανάπτυξη είναι μονόδρομος, αν θέλουμε τα νησιά μας να παραμείνουν ζωντανά και η Ελλάδα να έχει μέλλον.

πηγή energizinggreece.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα