Γιώργος Χατζημάρκος για την Κυρά της Ρω: Της αφιερώνουμε δικαιωματικά τα έργα που σήμερα εκτελούμε στο νησί, ως έναν μικρό φόρο τιμής

42 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που “έφυγε” από τη ζωή η Δέσποινα Αχλαδιώτη, με το προσωνύμιο ως Κυρά της Ρω, η οποία επί σειρά ετών «φύλαγε Θερμοπύλες», υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ρω της Δωδεκανήσου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι άφησε πίσω στο νησί της τη δύναμη της ψυχής της, φάρο Ελληνικότητας για όλους εμάς και τις αφιερώνει τα έργα που σήμερα εκτελούμε στο νησί, ως έναν μικρό φόρο τιμής, με την ολοκλήρωση των οδικών υποδομών.

Ναι, η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη Ρω. Σαν σήμερα έφυγε η κυρά της Ρω, που ύψωνε πάνω σε αυτή τη μικρή κουκίδα του Αιγαίου την ελληνική σημαία με φροντίδα και αφοσίωση επί 40 ολόκληρα χρόνια. Άφησε όμως πίσω στο νησί της τη δύναμη της ψυχής της, φάρο Ελληνικότητας για όλους εμάς.
Της αφιερώνουμε δικαιωματικά τα έργα που σήμερα εκτελούμε στο νησί, ως έναν μικρό φόρο τιμής✌️

Σύμφωνα με το sansimera.gr, η Κυρά της Ρω, Με την προσωνυμία «Κυρά της Ρω» έμεινε στην ιστορία η Ελληνίδα πατριώτισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη, η οποία επί σειρά ετών «φύλαγε Θερμοπύλες», υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ρω των Δωδεκανήσων.
Γεννημένη το 1890 στο τουρκοκρατούμενο, αλλά ανθηρό οικονομικά Καστελόριζο, εγκαταστάθηκε το 1924 στη βραχονησίδα Ρω, όπου μαζί με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία. Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσέφερε αξιόλογες υπηρεσίες στις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά την ιταλογερμανική κατοχή τής Δωδεκανήσου.

Από το 1943 ύψωνε κάθε πρωί την ελληνική σημαία, την οποία υπέστειλε με τη δύση του ηλίου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη νησίδα αυτή, που βρίσκεται 3 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελορίζου και 3 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια.

Για «τον πατριωτισμό της, το θάρρος και την εμμονή στην Ελληνική Ιδέα» τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο κατά την πανηγυρική συνεδρία τού σώματος στις 30 Δεκεμβρίου 1975.

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου 1982, σε ηλικία 92 ετών. Η κηδεία της έγινε με τιμές στο Καστελόριζο και η σορός της τάφηκε στη Ρω, κάτω από τον ιστό όπου καθημερινά ύψωνε την ελληνική σημαία. Στην κηδεία, που έγινε δημοσία δαπάνη, παρέστη ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Δροσογιάννης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα