Από το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σημάνει συναγερμός, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι ο Αντώνης Σαμαράς, στην συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», απασφάλιζε, με οξεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούσε την παραίτηση Γεραπετρίτη και πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το θέμα κυριάρχησε και στην πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος, αφού διάβασε όλη τη συνέντευξη, αποφάσισε να προχωρήσει στην υψηλού ρίσκου κίνηση της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού. Το «ραγισμένο γυαλί» μεταξύ των δύο πλέον έσπασε.
Ήταν μια εξέλιξη – μονόδρομος, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο, που υποστηρίζουν ότι οι συνεχείς αιχμηρές παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά συντηρούσαν ένα κλίμα εσωστρέφειας στην παράταξη και η εκτίμηση που υπήρχε είναι ότι οι επιθέσεις του θα συνεχίζονταν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο πέρασμα του χρόνου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την χθεσινή παράτολμη απόφασή του, θέλησε να δείξει ότι έχει την πυγμή και δεν διστάζει να λάβει το οποιοδήποτε μέτρο προκειμένου να περιορίσει την εσωκομματική γκρίνια και την αμφισβήτηση, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλους όσοι διαφωνούν για την περαιτέρω στάση τους.
Στο επίκεντρο βρίσκονται εκ των πραγμάτων οι βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά (υπολογίζονται στους 6 – 7), οι οποίοι μένει να φανεί αν θα συνεχίσουν την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και αν (και πόσοι από αυτούς) θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στην έξοδο από την γαλάζια Κ.Ο. τον πρώην πρωθυπουργό, προκαλώντας «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό, ενώ σε έναν περίπου μήνα θα διεξαχθεί στην Βουλή η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που ανέκαθεν έχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Με αυτό το δεδομένο, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες υπάρχει αναπόφευκτα πάνω στο τραπέζι. Άλλωστε, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τονίζουν συνομιλητές του, δεν πρόκειται να επιτρέψει να βρεθεί όμηρος κανενός, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Κ.Ο. της ΝΔ μετρά πλέον 155 βουλευτές, καθώς έχουν διαγραφεί -εκτός από τον κ. Σαμαρά- και οι Μάριος Σαλμάς και Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος πάντως στηρίζει όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια και φέρεται έτοιμος να επιστρέψει.
Τυχόν άρνηση
Ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα κρατήσει ο Κώστας Καραμανλής, μετά και τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις. Πηγές από το περιβάλλον του δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ούτε τη συνέντευξή του. Επισήμως έλεγαν ότι δεν υπήρχε καμία συνεννόηση μεταξύ των δύο, μολονότι θεωρείται δύσκολο ο κ. Καραμανλής να μην ήταν ενήμερος, από τη στιγμή μάλιστα που τελευταία κινείται απόλυτα συντονισμένα με τον κ. Σαμαρά.
Αναμφίβολα, πάντως, η πρόταση για τον Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας φέρνει σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει να αιτιολογήσει τυχόν άρνησή του ενώπιον της βάσης του κόμματος, ενώ θεωρείται πλέον πολύ δύσκολο να επιλέξει πρόσωπο εκτός της παράταξης για το νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού.
Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, πολλοί αναρωτιούνται που θα ρίξει από εδώ και πέρα το βάρος του ο κ. Σαμαράς και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του. Κάποια -δεξιά της ΝΔ- κόμματα επιχειρούν ήδη να αξιοποιήσουν το μομέντουμ και να καρπωθούν από την διαγραφή Σαμαρά.
Στο πλαίσιο αυτό, με φόντο και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ (που επηρεάζει συνολικά την διεθνή -και την ελληνική- πολιτική σκηνή), η Αφροδίτη Λατινοπούλου έσπευσε να σχολιάσει, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα κάποιοι μπέρδεψαν το μπόι τους με τον ίσκιο τους. Δεν διαγράφεται η ιστορία κ. Πρωθυπουργέ». Αντίστοιχα, ο Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε ότι «αφού δεν υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία και η ενότητα σε μία κυβέρνηση η οποία παραπαίει και καταρρέει, η μόνη λύση είναι οι εκλογές».
Η χθεσινή εξέλιξη συμπίπτει -όχι τυχαία κατά κάποιους- με την παραίτηση του Α’ Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσου Κούνδουρου, ο οποίος κατήγγειλε μυστική διπλωματία και παρασκηνιακή διαπραγμάτευση της Αθήνας με την Άγκυρα.
Το γεγονός επικαλέστηκε και ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωσή του με την οποία σχολίασε την διαγραφή του: «Ας μας πει (ο κ. Μητσοτάκης) πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών;», διερωτήθηκε, ενώ στη δήλωσή του είχε ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ‘ας χαρακτηριστούμε και μειοδότες’», φωτογραφίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Πέντε αιτίες
Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πέντε αιτίες για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού:
1.Όπως λένε, ο κ. Σαμαράς «επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, υιοθετώντας τις μεθόδους ‘κοπτοραπτικής’, τις οποίες είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση». Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Όσο για τα περί ‘μειοδοσίας’, δεν είναι παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης».
2.Αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα στην Βουδαπέστη, στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αφορούσε μία δεκάλεπτη συνομιλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Βουδαπέστη.
«Ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, ‘χαριεντισμό’ το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ένα κράτος, μάλιστα, το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει; Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία», αναφέρουν.
3. Στα περί συνομιλίας με την Τουρκία, το πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζει πως «ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ως πρωθυπουργός στο διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν 4 φορές. Και επί της δικής του διακυβέρνησης έγιναν 6 κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. Όλα αυτά, ενώ τότε η Τουρκία υποστήριζε τις ανιστόρητες και παράνομες θέσεις της».
4. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάνουν λόγο για «άκαιρη συζήτηση» και επισημαίνουν ότι η όποια απόφαση θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό «στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου».
5. Όπως λένε στην κυβέρνηση, «ο κ. Σαμαράς εξέφρασε, εντέλει, την πλήρη διαφωνία του με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, υιοθετώντας ακραία ψεύδη και διαστρεβλώσεις. Το περιεχόμενο των θέσεών του όπως και το ύφος με το οποίο τις επενδύει είναι εκτός πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής που έχει τη λαϊκή έγκριση. Αλλά κι εκτός του θεσμικού πλαισίου υπευθυνότητας που προϋποθέτει η θέση ενός πρώην Πρωθυπουργού και πολιτικού αρχηγού. Αυτονοήτως, συνεπώς, τίθεται και ο ίδιος, για δεύτερη φορά, εκτός Ν.Δ.».
euro2day.gr