Από αύριο, 1η Μαρτίου, τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο που προβλέπει μείωση της αρχικής τιμής σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, μείωση η οποία θα πρέπει να ισούται τουλάχιστον με το 30% του αθροίσματος των εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών που δίνουν οι προμηθευτές στους λιανεμπόρους.
- Της Νατάσας Παμπρή
Για το θέμα της ακρίβειας και τα νέα μέτρα μίλησε στον Real Voice 99.5 και τη Δέσποινα Κουλούμπρη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο οποίος τόνισε ότι απαιτούνται πιο ισχυρά μέτρα από την κυβέρνηση, καθώς με όσα ανακοινώθηκαν οι τιμές στα ράφια θα είναι ίδιες με μία μικρή απόκλιση, εφόσον θα μειωθούν και οι προσφορές.
“Πράγματι ανακοινώθηκε ότι θα γίνει μείωση των τιμοκαταλόγων των εταιριών που τροφοδοτούν τα καταστήματα. Αντίστοιχα μειώνονται και οι μηνιαίες προσφορές. Η τιμή θα είναι ίδια με μία μικρή απόκλιση. Ο καταναλωτής ψάχνει τις προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είναι ένα μέτρο που μειώνει την τιμή, χρειάζονται όμως άλλα μέτρα ελέγχου, ειδικά στις μεγάλες εταιρίες. Για την υπόθεση της ακρίβειας χρειάζεται να ληφθούν πιο ισχυρά μέτρα. Να απαιτήσει το αρμόδιο υπουργείο από τη βιομηχανία όχι μόνο για τους τιμοκαταλόγους, αλλά και τα συμφωνητικά συνεργασίας με τις μεγάλες αλυσίδες. Πρέπει εκεί να δοθεί βαρύτητα”.
Επιπλέον για την τιμή του ελαιόλαδου τόνισε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται η τιμή του ελαιόλαδου, γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα.
Τα μέτρα για την ακρίβεια «μπλοκάρουν» τις ανατιμήσεις
Την ίδια ώρα, το “ράλι” τιμών στα τρόφιμα συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αν και καταγράφηκε μια μικρή αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού. Μπορεί τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός να διαμορφώθηκε στο 3,1% από 3,5% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι 7% τον Ιανουάριο 2023 ωστόσο στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» “τρέχει” με 8,3% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε πολλά βασικά είδη. Συγκεκριμένα, σε μηνιαία σύγκριση σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε: αλλαντικά (5,7%), ψάρια νωπά (1,2%), γιαούρτι (2,8%), ελαιόλαδο (6,8%), λαχανικά νωπά (2,8%), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2%), αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (3,9%), ηλεκτρισμό (0,7%), φαρμακευτικά προϊόντα (0,8%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (3,4%), υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (1,6%), εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (1,5%) και ασφάλιστρα υγείας (14%). Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε: ζυμαρικά (3,3%), πουλερικά (1,8%), γάλα νωπό πλήρες (4,4%), γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά (4,8%), τυριά (1,9%), φρούτα νωπά (1,9%), δημοτικά τέλη (1,5%), φυσικό αέριο (13,5%), πετρέλαιο θέρμανσης (1,1%), υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (3,8%), καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (0,5%) και ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (7,4%).
Αισιοδοξία για τη νέα τουριστική σεζόν
Τέλος ο κ. Πάππου ερωτήθηκε για τη νέα τουριστική σεζόν που ανοίγει τις επόμενες ημέρες στη Ρόδο, λέγοντας χαρακτηριστικά:
Tα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι πολύ αισιόδοξα και εκτός απροόπτου θα έχουμε ρεκόρ τη σεζόν στην περιοχή μας. Τα μηνύματα είναι στον υπερθετικό βαθμό και όταν κάτι λειτουργεί σωστά έρχονται και τα καλά αποτελέσματα.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ