Γιάννης Μανιάτης στον RV: Θα είμαι αυστηρός με τους “προστάτες” του περιβάλλοντος. Όλοι θέλουν πράσινη ενέργεια αλλά όχι στην αυλή τους (audio)

"Πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών", δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Με πολύ αυστηρό τρόπο απάντησε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά  και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, στις φωνές που μέσω των social media εναντιώνονται στην ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκάνησου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

“Θα είμαι αυστηρός με τους “προστάτες” του περιβάλλοντος. Όλοι θέλουν πράσινη ενέργεια αλλά όχι στην αυλή τους” δήλωσε ο κ. Μανιάτης αναφερόμενος στο φαινόμενο NIMBY (Not in My Backyard), όπου όλου θέλουν πράσινη ενέργεια αλλά όχι στην αυλή τους, όχι στο χωριό τους” και πρόσθεσε ότι “το μέλλον του πλανήτη είναι η πράσινη ενέργεια” και ότι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.

 

Ο κ. Μανιάτης από τις 7 Οκτωβρίου 2009 ως τις 17 Μαΐου 2012 διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.  Από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015 διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας και του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014). Επιπλέον, είναι  ο άνθρωπος  ο οποίος ενσαρκώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εγχείρημα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Από σήμερα το πρωί βρίσκεται στη Ρόδο, οπότε και φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Πρωινό Εξπρές” της Ρένας Παυλάκη στον Ρ/Σ Real Voice 99.5.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές είπε ότι το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης βρίσκεται στην  κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Από τους πρωτεργάτες της πράσινης μετάβασης της χώρας, μίλησε για τα σκωπτικά σχόλια με τα οποία ο πολιτικός κόσμος της εποχής υποδέχθηκε το βιβλίο του για την Πράσινη Ανάπτυξη το 2009, όταν κανένας δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι θα ακολουθούσε.

Μίλησε για τη  σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, που ξεκίνησε με τις ενέργειες που έκανε ο ίδιος ως Υπουργός πριν μία δεκαετία, την περίοδο 2009 – 2010, με αποκορύφωμα το φθινόπωρο του 2011 όταν πέρασε από τη Βουλή ο νόμο 4009,  – ο Νόμος Μανιάτη –  που  ουσιαστικά ήταν η θεσμική και οργανωτική επανεκκίνηση των ερευνών υδρογονανθράκων.

Μίλησε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση, που σήμερα συγκρίνεται με τη Δανία  αλλά και για την επιτακτική ανάγκη να κινηθεί η πολιτική ηγεσία πιο γρήγορα στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

“Πρέπει να δώσουμε επιπλέον  έμφαση στη θωράκιση, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημόσιων υποδομών μας, διότι το ζήσαμε πέρυσι με τις φωτιές στη Ρόδο και άλλες περιοχές της χώρας. Είναι το μεγάλο στοίχημα και σε επίπεδο Ευρώπης και στη χώρα μας” ανέφερε.

Για την ανάγκη εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι  Ιόνιο και νότια της Κρήτης μιλάμε πιθανότατα  για πολύ σημαντικά κοιτάσματα, σε αντίθεση με το Αιγαίο.

Η εκτιμώμενη ποσότητα  στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, εάν υπολογιστεί σε βαρέλια πετρελαίου- είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Εάν το μετατραπεί σε φυσικό αέριο είναι περίπου 2.000 bcm, δύο χιλιάδες δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όταν Ελλάδα καταναλώνει κάθε χρόνο μόνο 6 bcm.

Ο κ. Μανιάτης στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Σεμίραμις.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα