Γερ. Παπαδόπουλος στον RV: “Οι μικροί σεισμοί δεν εκτονώνουν την ενέργεια. Αντιθέτως μας δείχνουν ότι το φαινόμενο είναι εδώ και θα μας αιφνιδιάσει με μεγαλύτερα μεγέθη” (audio)

"Όπου υπάρχει το γεωδυναμικό αίτιο, διαρκεί εκατομμύρια χρόνια. Η περίοδος σεισμικής ησυχίας δείχνει ότι στο μέλλον κάποια στιγμή θα έχουμε και πάλι ισχυρό σεισμό" δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας

“Είναι λάθος ορισμένων από τους συναδέλφους μου να λένε ότι οι μικροί σεισμοί εκτονώνουν την σεισμική ενέργεια. Αυτό είναι λάθος. Πώς την εκτονώνουν; Τότε πώς γίνεται ο 7άρης και ο 6,5άρης κάποια στιγμή; Όχι δεν ισχύει αυτό, απεναντίας αυτοί οι σεισμοί δείχνουν την ενεργότητα του χώρου, δείχνουν ότι το φαινόμενο είναι εδώ, και ότι κάποια στιγμή θα μας αιφνιδιάσει και πάλι με μεγαλύτερα μεγέθη.” Αυτό δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο σεισμολόγος Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Πρωινό Εξπρές και τη Ρένα Παυλάκη.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ασφαλώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι στο μέλλον αναμένεται ισχυρός σεισμός στη Ρόδο. Οι τελευταίοι ισχυροί σεισμοί ήταν το 2018 και το 2012 στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ρόδου. Ο κ. Παπαδόπουλος καυτηρίασε και τις απόψεις συναδέλφων του, “αδειάζοντάς τους” για τις δηλώσεις τους ότι εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια με τους σεισμούς μικρού μεγέθους, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη μία τέτοια εκτίμηση, υποστηρίζοντας ότι αντιθέτως οι μικροσεισμοί δείχνουν ότι το φαινόμενο είναι εδώ.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, αφού με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόβλεψη σεισμών, παρά μόνο για προειδοποίηση του πληθυσμού λίγα λεπτά πριν, όπως γίνεται στην Ιαπωνία. “Όπου υπάρχει το γεωδυναμικό αίτιο, διαρκεί εκατομμύρια χρόνια. Η περίοδος σεισμικής ησυχίας δείχνει ότι στο μέλλον κάποια στιγμή θα έχουμε και πάλι ισχυρό σεισμό. Που θα είναι ακριβώς το επίκεντρο, πόσο θα είναι ακριβώς το μέγεθος και ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις, είναι πολύπλοκα θέματα που δεν μπορούμε από πριν να τα προσεγγίσουμε και να τα επιλύσουμε πλήρως, όμως για αυτό το λόγο επανέρχομαι και λέω η πρόληψη, η προετοιμασία, η ενημέρωση είναι τα όπλα μας ενάντια σε αυτά τα ενδεχόμενα”.

Ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κτίρια της Μεσαιωνικής πόλεως Ρόδου, στον έλεγχο των δημόσιων κτηρίων, στο φαινόμενο τσουνάμι, εφιστώντας την προσοχή ακόμα και όταν το κύμα είναι μικρού ύψους, στον σεισμό στην Κω το 2017 και το τσουνάμι που ακολούθησε στο λιμάνι του νησιού, ενώ για τη φημολογία των συναδέλφων του ότι αναμένεται πολύ ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκεινται αυτός ο σεισμός, “ακυρώνοντας” τις δηλώσεις Ελλήνων και Τούρκων σεισμολόγων. «Είναι μία μακροπρόθεσμη πρόβλεψη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα προστασίας. Και για τον Κορινθιακό ισχύει το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα, όπως είπε:

“Η σεισμική δραστηριότητα στην τρέχουσα περίοδο είναι φυσιολογική με την έννοια ότι υπάρχουν σεισμοί με σχετικά μικρά μεγέθη στο 4 στο 4,5 λίγο μεγαλύτερη λίγο μικρότερη και αυτό είναι η συνήθης, η φυσιολογική σεισμικότητα μιας περιοχής. Από την άλλη μεριά θέλω να πω με την ευκαιρία αυτή, ότι αυτοί οι μικροί σεισμοί είναι λάθος ορισμένων από τους συναδέλφους μου να λένε ότι εκτονώνουν την σεισμική ενέργεια. Αυτό είναι λάθος. Πώς την εκτονώνουν; Τότε πώς γίνεται ο 7άρης ή ο 6,5άρης κάποια στιγμή; Όχι δεν ισχύει αυτό, απεναντίας αυτοί οι σεισμοί δείχνουν την ενεργότητα του χώρου, δείχνουν ότι το φαινόμενο είναι εδώ, και ότι κάποια στιγμή θα μας αιφνιδιάσει και πάλι με μεγαλύτερα μεγέθη”.

Για την σεισμικότητα της Ρόδου δήλωσε:

Πράγματι στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου οι ισχυροί πιο πρόσφατοι σεισμοί είναι ο ένας τον Ιούλιο του 2008 με μέγεθος 6,5 Ρίχτερ περίπου στο ανοιχτά της Λίνδου, λίγο νοτιότερα και ο επόμενος ήταν τον Ιούνιο του 2012 ο οποίος είχε επίκεντρο ανάμεσα στην πόλη της Ρόδου, στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα και την απέναντι τουρκική ακτή και πάλι δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο. Πολλοί από τους ισχυρούς σεισμούς αυτούς γίνονται σε εστίες οι οποίες έχουν σημαντική απόσταση μέσα στη θάλασσα, σημαντική απόσταση από από τις κατοικημένες περιοχές του νησιού και κατά συνέπεια αυτό αποτελεί μία απόσταση “ασφαλείας”. Υπάρχουν όμως και άλλες εστίες οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά ή και στις μακρινές μπορεί να γίνουν και ακόμα μεγαλύτεροι σεισμοί. Θυμίζω το 1957 πάλι σε μακρινή εστία στο θαλάσσιο χώρο έγινε σεισμός μεγέθους 7,2 οπότε τότε δεν λειτούργησε πλήρως αυτή η απόσταση ασφαλείας. Είχατε πολύ σημαντικές βλάβες οι παλιότεροι το θυμούνται από ότι μου λένε αυτόν τον σεισμό με σημαντικότατες βλάβες και σε χωριά αλλά και στην πόλη της Ρόδου. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ποιότητα των κατασκευών σε όλη τη χώρα και στη Ρόδο με τα χρόνια έχει βελτιωθεί διότι βελτιώθηκαν οι αντισεισμικοί κανονισμοί και ακολουθούνται όλο και πιο πιστά”.

Στο παρελθόν έχουν πολλοί μεγάλοι σεισμοί εδώ στο νησί, πολλοί από τους σεισμούς αυτούς συνοδεύτηκαν από ισχυρά τσουνάμι, το 1303 το 1481, το 1609, το 1741, το 1851 λέω λίγες μόνο περιπτώσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ καλά γνωστές από τα ιστορικά κείμενα τα οποία είναι πλήρως αξιόπιστα και έχω γράψει ένα βιβλίο για την ιστορία των σεισμών της Ρόδου.

Όπου υπάρχει το γεωδυναμικό αίτιο διαρκεί εκατομμύρια χρόνια. Η περίοδος σεισμικής ησυχίας δείχνει ότι στο μέλλον κάποια στιγμή θα έχουμε και πάλι ισχυρό σεισμό. Που θα είναι ακριβώς το επίκεντρο, πόσο θα είναι ακριβώς το μέγεθος και ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις, είναι πολύπλοκα θέματα που δεν μπορούμε από πριν να τα προσεγγίσουμε και να τα επιλύσουμε πλήρως, όμως για αυτό το λόγο επανέρχομαι και λέω η πρόληψη, η προετοιμασία, η ενημέρωση είναι τα όπλα μας ενάντια σε αυτά τα ενδεχόμενα.

Ο κ. Παπαδόπουλος θα είναι ομιλητής στην αυριανή ημερίδα με θέμα: “Ο πολίτης σημαντικός παράγοντας στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση Φυσικών Κινδύνων”, που διοργανώνει αύριο ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδου-Κολοσσός σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, στο Αμφιθέατρο του Καζίνο, στις 6.30 το απόγευμα.

“Αύριο έχει τέσσερις ομιλίες, η μία είναι δική μου για τους σεισμούς υπάρχουν και άλλοι ομιλητές για τις δασικές πυρκαγιές, για το τσουνάμι και για τον ρόλο των εθελοντών και γενικότερα της κοινωνίας απέναντι στους φυσικούς κινδύνους. Το θέμα των σεισμών στη χώρ μας είναι ένα διαχρονικό θέμα, πρόβλημα θα έλεγα, διότι κατά καιρούς προκαλούν οι σεισμοί μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις, το είδαμε πριν από τρία χρόνια περίπου στο Αρκαλοχώρι Κρήτης και ακόμα παλιότερα σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα”, είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα