Γ. Τριάντος: Πολύπλοκο το θέμα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ από τον καταυλισμό του Κορακόνερου (ΗΧ)

Για το θέμα των ΡΟΜΑ στον καταυλισμό του Κορακόνερου και ποια είναι τα σχέδια του Δήμου Ρόδου ως προς τη μετεγκατάστασή τους, αφού διανύει ήδη τρία χρόνια στο τιμόνι η παρούσα δημοτική αρχή, μίλησε στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο Γιώργος Τριάντος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου και Πρόεδρος του ΔΟΠ.

της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Τριάντος ισχυρίσθηκε ότι από πλευράς της δημοτικής αρχής έχουν γίνει όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να γίνει η μεταστέγασή τους, όμως παραδέχθηκε ότι είναι αρκετά πολύπλοκο θέμα, αφού δεν εξαρτάται μόνο από το Δήμο Ρόδου η απομάκρυνσή τους από το σημείο.

Δεδομένου ότι συχνά-πυκνά σημειώνονται παραβατικές συμπεριφορές από τσιγγάνους που έχουν εγκατασταθεί εκεί, σε ιδιωτικές, αλλά και δημόσιες εκτάσεις, με κυριότερο πρόβλημα το άναμμα φωτιών σε λάστιχα, πλαστικά κλπ που καίνε, προκαλώντας ασφυξία από τον αποπνικτικό καπνό στους περιοίκους του Καρακόνερου, είναι καθημερινές οι διαμαρτυρίες από τους πολίτες που ζητούν να εξευρεθεί άμεσα λύση για την μετεγκατάστασή τους από τον εν λόγω καταυλισμό σε άλλη περιοχή.

“Επειδή και εγώ κατοικώ σε εκείνη την περιοχή, έχω μία πλήρη αντίληψη όλων των πραγμάτων και το τι ακριβώς συμβαίνει σε εκείνη την περιοχή. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι από πλευράς του δήμου έχουν γίνει όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να γίνει η μεταστέγαση, όμως δεν εξαρτάται μόνο από μας αυτή η υπόθεση”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τριάντος για να προσθέσει ότι “το καθεστώς σε αυτό τον καταυλισμό είναι ένα πολύπλοκο καθεστώς, γιατί έχουν γίνει καταλήψεις και εκτάσεων των ιδιωτών και εκτάσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου της Ρόδου.  Επομένως καταλαβαίνετε ότι τα δεδομένα για παρέμβαση εκ μέρους του Δήμου είναι πολύπλοκα, δεν μπορεί να παρέμβει μέσα σε ιδιωτικές περιουσίες ή σε περιουσίες οι οποίες ανήκουν σε άλλους φορείς. Αυτό το οποίο κάνουμε εμείς, ακολουθούμε ακριβώς ότι μας ζητηθεί από το υπουργείο και ειδικότερα από τη Γενική Γραμματεία Αλληλεγγύης και Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Έχουν γίνει τρεις απόπειρες, τρία ευρωπαϊκά σχέδια ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν από εκεί. Τα δύο δεν ευοδώθηκαν και το τελευταίο ήταν ότι προκειμένου να βρεθούν κατοικίες για να ενοικιαστούν, εμείς κάνουμε όλη την απαραίτητη προετοιμασία, όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς, δηλαδή υπολογίσαμε οικογένειες, ενοίκια, υπολογίσαμε τι θα χρειαστεί για τα υπόλοιπα και ήμασταν στην αναμονή, ώστε να εκταμιευθεί το κατάλληλο κονδύλι από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μπορέσει να αρχίσει να γίνεται αυτή η εξεύρεη των σπιτιών και η μετεγκατάσταση”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

Τέλος, ο κ. Τριάντος επισήμανε ότι “Πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόμορφη κοινότητα, η οποία έχει έναν δικό της τρόπο ζωής, ο οποίος αρκετές φορές συνδέεται με μία παραβατικότητα, συνδέεται με άλλα πράγματα και πιθανόν όπως το βλέπει ο καθένας να αποτελεί και μία πρόκληση ο τρόπος με τον οποίον προσπαθούν να διεκδικήσουν. Παρότι εμείς τους παρέχουμε εκείνα τα οποία προβλέπονται, γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν νόμοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι εμείς να τους εφαρμόσουμε, αλλά όμως σε αυτή τη σχέση πρέπει να υπάρχει και μία ανταποδοτικότητα και μία ανταπόκριση την οποία εγώ προσωπικά δεν τη βλέπω να υπάρχει από την απέναντι πλευρά, δηλαδή ένα πεδίο συνεννόησης.

Παρόλα αυτά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και μεγάλη δουλειά και πολλή δουλειά από το παράρτημα Ρομά το οποίο έχουμε στη διεύθυνση. Εμείς έχουμε τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις απέναντί τους. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει και αυτοί να τηρήσουν τις υποσχέσεις”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα