Γ. Παππάς στον RV: Το νέο Νοσοκομείο Κω θα είναι έτοιμο το 2027 – Σχεδιασμός να ανεγερθούν και κατοικίες για τους γιατρούς

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν, εκτιμώντας ότι έγινε για εκτόνωση και αποσυμπίεση στον μουσουλμανικό κόσμο απέναντι στο Ισραήλ

Την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε το Σάββατο από το Ιράν αναμένει η διεθνής κοινότητα, ενώ οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για αποκλιμάκωση συνεχίζονται.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ καταδίκασε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη και ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, εκτιμώντας ότι η επίθεση έγινε για εκτόνωση και αποσυμπίεση στον μουσουλμανικό κόσμο απέναντι στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση του Ισραήλ. Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, όπως με την άνοδο των καυσίμων.

“Είναι πολύ δύσκολο αυτό που συμβαίνει στη Μ. Ανατολή.  Χθες συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και εμείς από την πρώτη στιγμή από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αλλά και γειτονικά κράτη, είναι καταδικαστέο από όλους μας. Τίποτα που συμβαίνει στον κόσμο, δεν περιορίζεται σε μία περιοχή. Αναμενόμενο ήταν και ενημερώνοντας ότι θα γίνει μία τέτοια ενέργεια. Εκτιμώ ότι η επίθεση έγινε για εκτόνωση και αποσυμπίεση στον μουσουλμανικό κόσμο απέναντι στο Ισραήλ. Όλα αυτά δημιουργούσαν μία ικανοποίηση κάποιου κόσμου, που το περίμενε. Να περιμένουμε την αντίδραση του Ισραήλ. Στην παγκόσμια οικονομία βλέπουμε τι γίνεται με την άνοδο των καυσίμων, πόσο επηρεάζεται η ναυτιλία, με τη διέλευση των πλοίων που αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ και κάνουν το γύρο της Αφρικής και τον τουρισμό”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, τα συμπεράσματα της Αθήνας, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με ζητούμενο την αποκλιμάκωση στην περιοχή συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συμπεριλαμβανόμενου του Λιβάνου θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής αυτήν την εβδομάδα.

“Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ”

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, αναφέρθηκε και στο εξαιρετικό ξεκίνημα που έχει η τουριστική σεζόν στο Νότιο Αιγαίο και ειδικά στην “πρωταθλήτρια” Ρόδο, ναυαρχίδα του τουρισμού, λέγοντας ότι τα επιτεύγματα κατακτήθηκαν με τον άριστο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων:

Εμείς καταφέραμε να είμαστε ένας από τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως και με άνοδο των αφίξεων και αυτό οφείλεται στον άριστο συντονισμό και την πολλή δουλειά οργανωμένα, όλων των φορέων στο Νότιο Αιγαίο, πετυχαίνοντας αυτά τα νούμερα-ρεκόρ που θα σπάσουν το φράγμα και φέτος, υποστήριξε μεταξύ άλλων.

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ Λ.Σ. ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Προ εβδομάδος έγινε γνωστό ότι δίνεται μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στέγασης των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο ακριτικό Καστελόριζο, με πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού τα Υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανταποκρινόμενα και σε ένα πάγιο αίτημα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη και του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δωρεάν παραχώρησης από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οικοπέδου εμβαδού 2.676,64 τ.μ., προκειμένου να ανεγερθούν σπιτάκια για τη διαμονή του προσωπικού του Λιμενικού Σταθμού Μεγίστης. Η Yπουργική Απόφαση που υπέγραψε η κα Ζαχαράκη προβλέπει τη διάρκεια παραχώρησης στα 15 έτη με δυνατότητα να ανανεωθεί, κατόπιν αιτήματος του ωφελούμενου φορέα. Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων, η απόφαση παραχώρησης ανακαλείται αυτοδίκαια.

Για την εξέλιξη αυτή στο Καστελλόριζο, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο σταθμό μας ότι:

“Είναι κάτι το οποίο έχουμε σχεδιάσει και μας στήριξε από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και το ξεκινάμε πιλοτικά από το ακριτικό μας Καστελλόριζο και από κει και πέρα σχεδιάζουμε και σε ποια άλλα μέρη της Ελλάδας μπορούμε να φτιάξουμε αντίστοιχα, κατοικίες. Και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει πρόσφατα επίσης ότι θα γίνουν κατοικίες από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα αναμφίβολα γίνεται όλο και πιο οξύ, επηρεάζοντας όλο το κοινωνικό φάσμα. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με την παράλληλη συνεργασία των Υπουργείων στην κατεύθυνση αυτή, αποτελεί μία από τις λύσεις του προβλήματος. Η δωρεάν παραχώρηση έκτασης στο ακριτικό Καστελλόριζο όπου θα κατασκευαστούν οικίσκοι για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του στελεχιακού δυναμικού του Λιμενικού Σταθμού Μεγίστης, είναι αποτέλεσμα παραγωγικής συνεργασίας προς όφελος των κρατικών λειτουργών που αντιμετωπίζουν αντικειμενικά προβλήματα. Η εξεύρεση λύσης σε ένα υπαρκτό πρόβλημα εξυπηρετεί, επίσης, τα εθνικά συμφέροντα, διασφαλίζοντας την απροβλημάτιστη συνέχιση λειτουργίας του τοπικού Λιμενικού Σταθμού σε μία περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας».

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΩ

Ο κ. Παππάς αποκάλυψε ότι γίνονται συζητήσεις και για το Νοσοκομείο της Κω, αν μπορούν στην πίσω πλευρά του οικοπέδου να ανεγερθούν κατοικίες και για τους γιατρούς, λόγω του στεγαστικού προβλήματος, δίνοντας ένα ακόμη κίνητρο στους υγειονομικούς για να υπηρετούν στα ακριτικά νησιά.

Το νέο, Γενικό Νοσοκομείο Κω, είναι δυναμικότητας 70 κλινών, με  δυνατότητα πρόσθεσης 30 επί πλέον, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Οργανισμό που διέπει το υγειονομικό ίδρυμα. Ο προϋπολογισμός του έργου, χωρίς τον ξενοδοχειακό και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό,  εκτιμάται σε 20.000.000,00 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και  προβλέπεται από πόρους του ΠεΠ Νότιο Αιγαίο – ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Το  χρονοδιάγραμμα σταδίων δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου, είναι το ακόλουθο:

  • Ολοκλήρωση Α΄ και Β΄ φάσης προμελέτης, 30/06/2024.
  • Ένταξη έργου στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίο, 21-27 – ανάθεση εκτέλεσης του έργου στην Κτ. Υπ. Α.Ε. από Υπ. Υγείας, 30/06/2024.
  • Δημοπράτηση με σύστημα μελέτη– κατασκευή 30/10/2024.
  • Ανάδειξη αναδόχου – υπογραφή σύμβασης 30/06/2025.
  • Ολοκλήρωση έργου 30/12/2027.

Ο σχεδιασμός μας είναι στο τέλος του 2027 να είναι έτοιμο το νέο Νοσοκομείο, στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο της Κω.

Ήδη ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση της προμελέτης του έργου κατασκευής νέου Νοσοκομείου στο νησί της Κω. Αυτό προέκυψε, μετά από συνεργασία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννη Παππά, με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο  Θεμιστοκλέους, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον αρμόδιο Μηχανικό της ΚΤΥΠ Α.Ε. που χειρίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα και  το Υπουργείο Υγείας, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Κω, καλύπτονται και οι εκκρεμότητες που αφορούν στις απαιτούμενες υποχρεώσεις, από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης.

“Από την άλλη να εκφράσω και το παράπονο μου για κάποιους αυτοδιοικητικούς, γιατί πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι στο τι κάνουμε και εμείς οι ίδιοι, όταν ζητάμε γιατρό στο νησί μας και δεν υπάρχει στέγη για να μείνει ο γιατρός και την ίδια στιγμή κατηγορούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Είναι η εύκολη κουβέντα να μεταφέρουμε το πρόβλημα στον “από πάνω”, είπε χαρακτηριστικά. Το παράπονο μου είναι ότι ακόμη και σήμερα κάποιοι φωνάζουν, είπε επιπροσθέτως.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ…ΝΕΡΑΚΙ

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο θέμα του νερού και το σχεδιασμό που γίνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με όλους τους νησιωτικούς Δήμους, ώστε να γίνει άμεσα καταγραφή με την υπάρχουσα κατάσταση και να μην πούμε οι νησιώτες το νερό…νεράκι.

“Είμαι σε συντονισμό με το γραφείο του Πρωθυπουργού, και με επιστολή που απέστειλε ο Γ.Γ. του υπουργείου μας κ. Κουτουλάκης, προς όλους τους Δήμους των νησιών,  στόχος είναι να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία και τις δυνατότητες κάθε νησιού για το θέμα της ύδρευσης, γιατί έχουμε πρόβλημα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, όπως και την Κρήτη για να δούμε το θέμα του νερού, τα δίκτυα, τα φράγματα, τις λιμνοδεξαμανές κλπ.”

Τέλος, για τα λιμάνια είπε ότι “προχωράμε συντονισμένα με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην Κάλυμνο, την Κέφαλο, την Κάρπαθο, το Λακκί, την Αστυπάλαια και τη Ρόδο για τα έργα αυτά”, για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας τους και την ικανοποίηση των αναπτυξιακών αναγκών της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα