Γ. Παππάς στον RV: “Οργανωμένα και στοχευμένα προσπαθούμε να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες” (audio)

Στα Δωδεκάνησα η μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων των λεγόμενων "άγονων" γραμμών, σε ποσοστό 47,9% επί του συνόλου

Στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με αφορμή τα δρομολόγια με τις νέες συμβάσεις για το ακριτικό Αγαθονήσι που ξεκίνησαν από 1ης Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε μιλώντας στον Real Voice 99.5 ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Όπως τόνισε ο κ. Παππάς μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη και το “Πρωινό Εξπρές”, τη μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων στη χώρα λαμβάνει η Δωδεκάνησος, φθάνοντας το 47,9% και το ποσό των 74 εκατομμύρια ευρώ από τα 154 εκ. ευρώ συνολικά.

“Δεν κάνουμε κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, αλλά οργανωμένα και στοχευμένα προσπαθούμε να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Θέλουμε να δώσουμε στο νησιώτη το αίσθημα της ασφάλειας στο θέμα των μεταφορών.

Τη μερίδα του λέοντος το 47,9% των επιδοτήσεων, (74 εκατομμύρια ευρώ) λαμβάνει η Δωδεκάνησος, κάτι που ξεκίνησε από τον Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα και συνεχίζεται σήμερα.

Με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους των νησιών μας σχεδιάζουμε μαζί, έχουμε μαζί το συντονισμό και γι΄αυτό έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Γίνεται δουλειά”, όπως επισήμανε ο κ. Παππάς.

Αναλυτικότερα ο κ. Παππάς ανέφερε ότι: “Τα δρομολόγια με τις νέες συμβάσεις για το ακριτικό Αγαθονήσι, ξεκίνησαν από 1η Δεκεμβρίου. Το λύσαμε και έχει πάρει το δρόμο του πλέον το θέμα των άγονων γραμμών, που εγώ τις ονομάζω γραμμές ανάπτυξης. 154,5 εκατομμύρια έχει φθάσει. Για το βόρειο συγκρότημα, μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, δε μπορούσαμε βάσει νόμου επειδή είχε δοθεί απευθείας ανάθεση να δοθεί παράταση της γραμμής και το Νοέμβριο παρουσιάσθηκε το πρόβλημα για το Αγαθονήσι και την Αστυπάλαια ως προς τη σύνδεση με την Κάλυμνο. Από τις 3 Μαρτίου2024 θα έχουμε και τη νέα γραμμή με το καταμαράν που θα περνάει από το Πυθαγόρειο της Σάμου προς το Αγαθονήσι. Σήμερα έχουμε 3 δρομολόγια την εβδομάδα, 2 από τη Λέρο με το Leros jet και 2 με το καταμαράν από Ρόδο.

Το αρχικό ποσό το οποίο προβλεπόταν για τα επόμενα δύο χρόνια 2024-2025, ανερχόταν συνολικά στα 150.000.000  τόσο για τις Άγονες Γραμμές. Αυτό θα προκαλούσε πρόβλημα καθώς με τις διαθέσιμες αυτές πιστώσεις θα ήταν αδύνατο να προκηρυχθούν δρομολογιακές γραμμές για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και θα οδηγούμασταν σε πρωτοφανές αδιέξοδο. Με προσωπικές ενέργειες και την αρμονική συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών και ιδιαιτέρως του κ.Παπαθανάση, οι διαθέσιμες πιστώσεις για το 2024 μόνο για τις άγονες γραμμές, ανέρχονται στα 154 εκ. ευρώ» προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 60 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Το κομμάτι Κάσου-Καρπάθου που είχε το πλοίο “Πρέβελης”, που ήταν καλό για 15 χρόνια πριν και σήμερα δεν ήταν ευχάριστο να κάνει κάποιος ταξίδι κάποιος 24 ώρες, αλλά και τους χειμερινούς μήνες δε μπορούσε να προσεγγίσει τα λιμάνια των δύο νησιών, έχει πλέον καλύτερη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Το “Blue Star Chios” εκτελεί τρία δρομολόγια την εβδομάδα, ενώ φέτος θα συνδέει και το Ηράκλειο της Κρήτης. Πήγαμε στα 21 εκ ευρώ. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και φάνηκε από την αύξηση της επιβατικής κίνησης. Αυξήσαμε ένα επιπλέον δρομολόγιο επίσης στο δρομολόγιο με το πλοίο του κ. Μανούση.

Ο σχεδιασμός μας είναι η Νίσυρος σύντομα να καλύπτεται με 5 δρομολόγια”.

Καταλήγοντας ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι “οι πόρτες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Πειραιά είναι ανοικτές για όλους, για τους πολίτες, για τους νησιώτες μας. Από τη θέση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα μεριμνώ για την ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας και ειδικά των ακριτικών, όχι μόνο για την ασφάλεια των κατοίκων τους αλλά κυρίως για την ανάπτυξη των νησιών και των τοπικών κοινωνιών. Δεν πρέπει να μιλάμε για άγονες γραμμές, αλλά για γραμμές ανάπτυξης και προόδου της νησιωτικότητας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα