“Το θέμα της ψηφιακής παιδείας αγγίζει θέματα δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι απλά ζήτημα οικονομικό ή τεχνοκρατικό, έχει πολλές προεκτάσεις” δήλωσε στη Ρένα Παυλάκη και στο Πρωινό Xpress o Γιώργος Παπαπροδρόμου, Αντιστράτηγος ε.α. και πρώην Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κυβερνοχώρο.
“Δεν υπάρχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία, αυτού που συμβαίνει σήμερα, της δημιουργίας μιας τεχνολογικής ελίτ που έχει οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο. Ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου δεν συγκεντρώθηκε τόσος πολύς πλούτος σε τόσο λίγα χέρια” ανέφερε και πρόσθεσε: “Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον αυτή η ελίτ διαμορφώνει την ατζέντα. Το μοντέλο των υπερδυνάμεων όπως τις γνωρίζαμε, έχει πλέον ξεπεραστεί. Σήμερα έχουμε υπερδυνάμεις στις υπερδυνάμεις που ξεφεύγουν από τα όρια. Η δύναμη των πλατφορμών έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στα όργανα της ΕΕ. Απαιτείται θωράκιση της κοινωνίας σε πολλά επίπεδα αλλά κυρίως στην παιδεία και την κουλτούρα. Είναι θέμα ουσίας”.
Ερωτηθείς για τον δυνητικό κίνδυνο της κυβερνο – τρομοκρατίας, ο κ. Παπαπροδρόμου τόνισε ότι “στο κυβερνοοικοσύστημα η έννοια της 100% ασφάλειας είναι ουτοπία. Στόχος είναι η δυνατότητα μετριασμού των επιπτώσεων, επαναφοράς και ανάκαμψης και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να επενδύσουμε ως χώρα”.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο κ. Παπαπροδρόμου θα βρίσκεται το Σάββατο στη Ρόδο ως ομιλητής στην πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική ομιλία με τίτλο ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, που οργανώνει το ΚΕΚ Γεννηματάς με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΔΟΠΑΡ, το Δήμο Ρόδου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν.Αιγαίου το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.
Μεταξύ των θεμάτων που θα αναλυθούν είναι : α. ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ένα φαινόμενο που επηρεάζει ψυχολογικά και συναισθηματικά παιδιά και εφήβους, καθώς και ενήλικες, φαινόμενο το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των θυμάτων, β. ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση τους, καθώς και για τη σημασία της υγιούς σχέσης με τον ψηφιακό κόσμο. γ. ηλεκτρονικές απάτες, η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και η ασφάλειά μας στον κυβερνοχώρο, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις δυνατότητες του διαδικτύου χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την ιδιωτικότητά μας.
“Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο αποτελεί ένα βασικό ζητούμενο της καθημερινότητάς μας, καθώς αυτό είναι πλέον κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας, πληροφορίας και ψυχαγωγίας. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στον ψηφιακό κόσμο όπως οι απειλές για προσωπικά μας δεδομένα, οι κυβερνοεπιθέσεις, και οι διάφορες μορφές διαδικτυακής απάτης, απαιτούν από όλους μας, ενήλικες και μη, διαρκή ενημέρωση, συνεχή προσοχή και σωστή καθοδήγηση” τόνισε, εστιάζοντας στον ρόλο της οικογένειας και του σχολείου, αλλά και της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης, απέναντι στα fake news.
“Oι δυο αυτοί κρίσιμοι θεσμοί, οικογένεια και σχολείο δοκιμάζονται στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνουν το διαδίκτυο και γενικά οι τεχνολογίες αιχμής και απαιτούν θωράκιση και ενδυνάμωση με επίκεντρο την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της τεχνολογικής πραγματικότητας. Δεν είναι μόνο οι τεχνολογικές δεξιότητες που απουσιάζουν αλλά η απουσία της κριτικής σκέψης και η έλλειψη κουλτούρας ομαδικής συνεργασίας”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “η γνώση είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η τεχνολογία να μην αντιμετωπίζεται φοβικά, αλλά με αξιοποίηση των θετικών δυνατοτήτων που παρέχει”.
Ρ.Π.