Γ. Ματσίγκος στον RV: Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της φετινής σαιζόν. Αιφνιδιασμός από τις ανακοινώσεις για την αύξηση του τέλους διαμονής (audio)

Για την ανθεκτικότητα της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού, απόρροια της συστηματικής προβολής, μίλησε ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Ματσίγκος, στο Πρωινό Xpress, με την Ρένα Παυλάκη.

Ο κ. Ματσίγκος είπε ότι θα έχουμε έναν εξαιρετικό Οκτώβριο , με γεμάτες πτήσεις από το εξωτερικό ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η σαιζόν θα κλείσει στις 14 Νοεμβρίου, με αύξηση σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο, σημείωσε τον προβληματισμό που δημιούργησε η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ για την αύξηση του τέλους διαμονής, το οποίο τελικά θα συνεχίσει να κατευθύνεται στον κρατικό κορβανά και όχι στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την πρόταση που είχαν καταθέσει οι τοπικοί φορείς, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα.

«Η αύξηση του φόρου διαμονής ήταν μια απόφαση που δεν προέκυψε έπειτα από διαβούλευση. Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. Μας αιφνιδίασε. Πάγιο αίτημά μας ήταν από την αρχή ο συγκεκριμένος φόρος να αποδίδεται κατά το ήμισυ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην αρχή ο φόρος αυτός πήγαινε στον “κουβά” του χρέους, τώρα θα κατευθυνθεί στον “κουμπαρά” για τις φυσικές καταστροφές», σημείωσε.

Με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος, μάλιστα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, αναμένεται να αυξηθεί ο φόρος διαμονής από 1 ως 6 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο νέος φόρος θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών από 0,50 ευρώ αυξάνεται σε 1,5 ευρώ.
  • Για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων αυξάνεται από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ.
  • Για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων αυξάνεται από 3 ευρώ στα 7 ευρώ.
  • Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αυξάνεται από 4 ευρώ στα 10 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος διαμονής θα επιβληθεί και σε όλα τα ακίνητα που μισθώνονται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα, πάντως, με τους επιχειρηματίες του κλάδου, η αύξηση του εν λόγω φόρου, όπως και οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση των επισκεπτών, αποτελεί πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα