99.5

LIVE

99.5

LIVE

Κυριακή 20 Απριλίου, 2025

99.5

LIVE

Γ. Μαστροκούκος στον RV: Με τη βοήθεια της Περιφέρειας προχωράμε κλείνοντας όλα τα ανοιχτά μέτωπα στο νησί μας (audio)

Ο Δήμαρχος Καλυμνίων για το ακτοπλοϊκό, τα απορρίμματα και την αναστήλωση του Αρχοντικού Βουβάλη

«H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει θετικό πρόσημο στα έργα της Καλύμνου και έχουμε απτά αποτελέσματα για το νησί», δήλωσε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο Δήμαρχος Καλύμνου, Γιάννης Μαστροκούκος.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση -όπως είπε- δεν είναι εύκολα τα πράγματα για τη γραμμή που συνδέει την Κάλυμνο με τα γύρω νησιά, αφού έχει μπει ως απαραίτητος όρος η ηλικιακή κατάσταση των πλοίων΄και το «Νήσος Κάλυμνος» δεν πληροί τις προϋποθέσεις. «Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας για να δούμε πως θα βρούμε εναλλακτική λύση. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, λύσεις μπορούν να εξευρεθούν», σημείωσε επιπρόσθετα ο κ. Μαστροκούκος.

Ως προς την πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά προς τον ίδιο, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και προκειμένου να παραστεί στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Μαστροκούκος, και αν θα απαντήσει, ο Δήμαρχος Καλύμνου σχολίασε: “Για λόγους ευγένειας θα απαντήσω σήμερα και θα δώσω στη δημοσιότητα την επιστολή που θα αποστείλω”

Για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχοντικού Βουβάλη στην Κάλυμνο που προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με χρηματοδότηση ύψους 850.000 ευρώ, από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι «είναι ένα σημαντικό γεγονός και είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδώσει κανείς σε έναν μεγάλο ευεργέτη του νησιού, αφού τα περισσότερα δημόσια κτήρια είναι από δωρεές που είχε κάνει ο ίδιος για την αγαπημένη του Κάλυμνο».

Σύμφωνα με το Δ.Τ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για το θέμα: Το σπίτι του Νικολάου και της Αικατερίνης Βουβάλη κτίσθηκε λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και ανακαινίσθηκε το 1894 υπό την επίβλεψη του Κερκυραίου αρχιτέκτονα Αλεξάνδρου Ανδρέη. Πρόκειται για ένα τριώροφο νεοκλασσικίζον οίκημα με πολλά και μεγάλα παράθυρα, βεράντες και ταράτσες στην πίσω πλευρά, καθώς και μικρά στρογγυλά μπαλκόνια. Ολόγυρά του απλώνεται ένας μεγάλος κήπος με υποστατικά, πηγάδι και δύο ξύλινα περίπτερα, ερειπωμένα σήμερα. Aποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής νησιώτικης αστικής αρχιτεκτονικής στην Κάλυμνο.

Εδώ έζησε στα τέλη του 19ου και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ο Νικόλαος Βουβάλης, ο πλουσιότερος έμπορος σφουγγαριών της Καλύμνου και ένας από τους πιο δραστήριους σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνεχιστής των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του υπήρξε η σύζυγός του Αικατερίνη, η οποία έζησε εδώ έως το 1956. Μετά από το θάνατό της το Αρχοντικό περιήλθε στη δικαιοδοσία του μοναστηριακού “Ιδρύματος Ελέους”, το οποίο στη συνέχεια το δώρισε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπό τον όρο αυτό να λειτουργήσει ως Μουσείο. Ακολούθησαν εργασίες συντήρησης και επισκευής από την 4η ΕΒΑ και το 1981 ολοκληρώθηκε η μετατροπή του Αρχοντικού σε Μουσείο, με όσα αντικείμενα της οικογενείας είχαν απομείνει.

Κύρια επιδίωξη υπήρξε η δημιουργία ενός συνόλου ολοκληρωμένου αισθητικά και ιστορικά, μέσα από το οποίο να αποκαλύπτεται η ατμόσφαιρα της εποχής και οι αισθητικές και κοινωνικές αξίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτό το σπίτι. Από τα δεκαοχτώ συνολικά δωμάτια του Αρχοντικού είναι σήμερα οργανωμένα και επισκέψιμα μόνο τρία: το Γραφείο του Ν. Βουβάλη, ο επαγγελματικός χώρος του δραστήριου εμπόρου, η Τραπεζαρία, το επίκεντρο της οικογενειακής ζωής και το Σαλόνι, ο χώρος όπου οι οικοδεσπότες υποδέχονταν εξέχοντα πρόσωπα και γιόρταζαν σημαντικά γεγονότα.

Με την αποκατάσταση του Αρχοντικού Βουβάλη και την  επικοινωνία του με το Μουσείο της Καλύμνου, το οποίο διαθέτει  σημαντικά εκθέματα που αντιπροσωπεύουν, διαχρονικά, την ιστορία του νησιού,  αξιοποιείται το μνημειακό κτηριακό απόθεμα της περιόδου του 19ου αι. και αναδεικνύεται μια σημαντική πτυχή της ιστορίας του νησιού στο ευρύτερο κοινό και τους επισκέπτες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα