Γ. Χατζημάρκος στον RV: Η παγκόσμια μοναδική πρωτοβουλία “The Rhodes Co-Lab” είναι η δέσμευσή μας στις γενιές που έρχονται για ένα βιώσιμο μέλλον

"Δίπλα στη λέξη Μπορούμε, εμείς δε βάζουμε ερωτηματικό, αλλά θαυμαστικό! Μπορούμε!", δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real Voice 99.5 για το τεράστιο εγχείρημα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

“Η παγκόσμια μοναδική πρωτοβουλία “The Rhodes Co-Lab” είναι η δική μας δέσμευση στις γενιές που έρχονται για ένα βιώσιμο μέλλον. Δίπλα στη λέξη “Μπορούμε”, εμείς δε βάζουμε ερωτηματικό, αλλά θαυμαστικό! Μπορούμε!”, δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real Voice 99.5 για το τεράστιο εγχείρημα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

H επίσημη παρουσίαση του μοναδικού στον κόσμο project “The Rhodes Co–Lab Sustainable Destination” που στόχο έχει να καταστήσει τη Ρόδο παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού, έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου Rodos Palace, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.  Στόχος του τεράστιου project που τελεί υπό την αιγίδα της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι, η Ρόδος να γίνει το πρώτο παγκόσμιο παράδειγμα ολιστικού μετασχηματισμού ενός προορισμού με στόχο τη μακροπρόθεσμη ευημερία των κατοίκων και του φυσικού της περιβάλλοντος, μετασχηματίζοντας την βασιζόμενη στον τουρισμό οικονομία της σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας.

Οι εναρκτήριες ομιλίες έγιναν από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Πρόεδρο του TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck, τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τους Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας και Γιώργο Αμυρά, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι συμμετείχαν με διαδικτυακή σύνδεση.

Για το τεράστιο αυτό εγχείρημα μίλησε σήμερα το πρωί στον Real Voice 99.5 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” και τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Νατάσα Παμπρή.

“Έχουμε ξαναπεί ότι η μεγάλη δύναμη της Ρόδου και όλων των νησιών μας είναι οι άνθρωποι τους, είναι η δύναμη της συνεργασίας, της συνένωσης των δυνάμεων και δεν γίνεται στη Ρόδο αυτό το τεράστιο εγχείρημα τυχαία, εδώ βρέθηκε η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε κοινωνικό επίπεδο και αυτός είναι ο λόγος που αυτό το τεράστιο εγχείρημα έχει να κάνει με το μέλλον του πλανήτη, έχει να κάνει με το μέλλον της οικονομίας, έχει να κάνει με το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος, έχει να κάνει με το μέλλον του τουρισμού από τον οποίο τουρισμό εμείς αναπνέουμε και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι. Την Παρασκευή εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν για τέσσερις ώρες να παρακολουθήσουν γιατί είναι το εγχείρημα τέτοιο είναι πάρα πολύ όμορφο, είναι ένας πολύ ευγενής στόχος, ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο με την ανακοίνωση της συμφωνίας που κάναμε εμείς σαν Περιφέρεια με την TUI, αμέσως μπήκε στην συμφωνία αυτή και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης και όταν το παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό, ο ίδιος το έθεσε αμέσως υπό την παρακολούθησή του και είμαστε και για αυτό βεβαίως ευτυχείς, διότι κάνει τα πράγματα ευκολότερα στην υλοποίηση. Είχαμε 4 μέλη της κυβέρνησης μαζί μας δύο ζωντανά, ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Γραφάκος, διαδικτυακά ήταν ο Υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου που σηματοδοτεί και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς.

Είναι ένα υπέροχο εγχείρημα το οποίο παρακολουθεί όλος ο πλανήτης με πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα project το οποίο είναι τόσο ολιστικό, δεν αφορά μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά αφορά και πολιτισμικό περιβάλλον, αφορά ανθρώπινο περιβάλλον, κυρίως ανθρώπινο περιβάλλον και είναι επίσης η πρώτη φορά που αυτό γίνεται με τόσο ευρεία κοινωνική συμμετοχή. Εμείς δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, εμείς όλο αυτό το δουλεύουμε πάρα πολλά χρόνια, αγαπάμε το περιβάλλον το υπηρετούμε με μία πάρα πολύ μεγάλη αφοσίωση ως μία μέγιστη υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές και το κάνουμε αυτό με μία καθαρότητα στη σκέψη μας η οποία καθαρότητα σημαίνει ότι για μας το περιβάλλον δεν είναι ένα μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με ιδεολογικούς αντιπάλους, γιατί στον τόπο μας έχει και αυτό παρεξηγηθεί πάρα πολύ, όπως και πάρα πολλά πράγματα για μας δεν είναι ένας μηχανισμός καταγγελιών για να λύσουμε συμπλέγματα δικά μας ή να εξυπηρετήσουμε πάσης φύσεως άλλα συμφέροντα. Για μας το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην Περιφέρεια μας έχουμε σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πλέγμα περιβαλλοντικών έργων που είχαν ποτέ τα νησιά στην ιστορία τους.

Μόνο σήμερα έχουμε τη δημοπράτηση ενός πιλοτικού έργου το οποίο κι αυτό εντάσσεται μέσα σε αυτή την φιλοσοφία του Rhodes Co-Lab, είναι ένα πιλοτικό έργο, το οποίο λέει το εξής δημοπρατούμε την προμήθεια με 11,5 εκατομμύρια ευρώ προμήθειας 35 χιλιάδων 800 κομποστοποιητών, οι οποίοι είναι οικιακοί κομποστοποιητές. Θα προμηθευτούμε δηλαδή εξοπλισμό τον οποίο θα δώσουμε δωρεάν σε 35.000 νοικοκυριά, καταλαβαίνετε ότι με ένα μέσο όρο τριών ανθρώπων σε κάθε νοικοκυριό είναι πάνω από 100.000 πολίτες, να εκπαιδευτούν στην κομποστοποίηση. Τι σημαίνει αυτό; σημαίνει ότι οργανικά απόβλητα, το υπόλειμα των φαγητών θα μπορεί πλέον στο σπίτι του, στον κήπο του, ένας συμπατριώτης μας να το κάνει λίπασμα για τον κήπο του μόνος του με μία πολύ απλή διαδικασία. Είναι μία νέα αντίληψη το πως βλέπουμε το αύριο, είναι μία νέα αντίληψη στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά πάνω από όλα είναι είναι μία αντίληψη στην υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις γενιές που έρχονται να παραδώσουμε τον τόπο μας στην καλύτερη κατάσταση”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στην καθοριστική συμβολή του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου σε αυτό το τεράστιο εγχείρημα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου είναι αυτός που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και θυμάστε τι σκοτωμός έγινε στο δημόσιο διάλογο και το τι άκουσε η κυβέρνηση και τα λοιπά, εγώ γιατί με επέλεξε ο Πρωθυπουργός να προεδρεύω σε ένα οργανισμό, ο οποίος ανήκει στον Α’ βαθμό ουσιαστικά της Αυτοδιοίκησης γιατί έχει την πλειοψηφία στη γενική συνέλευση και στο μετοχικό κεφάλαιο αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο, είναι μία “δεσμευτική” συνεργασία μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού της Τ.Α. Έχουμε παραδοσιακά ένα πολύ υψηλό βαθμό συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας στην περιοχή μας, αλλά μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια μέχρι τώρα έχει καλύψει ένα κενό εικοσαετίας, είναι δεκάδες τα έργα τα οποία έχουν βγει, είναι εκατοντάδες εκατομμύρια τα χρήματα τα οποία έχουμε φέρει και όλα τα έργα τα περιβαλλοντικά τα οποία βγαίνουν κάθε εβδομάδα, είναι αυτά τα οποία θα καθορίσουν με έναν τρόπο πάρα πολύ ξεκάθαρο το περιβαλλοντικό μέλλον των νησιών. Ο ΦΟΔΣΑ έχει ένα κρίσιμο ρόλο σε αυτό το project, αλλά ο κρισιμότερος ρόλος είναι ίδιοι οι πολίτες, είναι η κοινωνία των πολιτών, είναι η αγάπη με την οποία έχουν αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα όλοι οι φορείς του νησιού και τα 3 Επιμελητήριά μας και όλοι οι σύλλογοι επαγγελματικοί, όλοι οι περιβαλλοντικοί, ο Α’ βαθμόας Αυτοδιοίκησης, η δέσμευση και του ίδιου του Δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη.

Ερχόμαστε με συσσωρευμένη εμπειρία, ένας δεύτερος λόγος γιατί επελέγη η Ρόδος, όπως και εμείς είναι ότι τρέχουμε ήδη έργα βιωσιμότητας, έργα ενεργειακής μετάβασης έργα καινοτομίας, πάρα πολύ πετυχημένα σε πολλά νησιά μας, υλοποιούμε στην Αστυπάλαια το πρόγραμμα του Mobility, υλοποιήσαμε στην Τήλο το πρόγραμμα Just Go Zero, που έχουμε ήδη πετύχει εκεί το 87% ανακύκλωση και το 13% κομποστοποίηση.

Δεν έχουμε θάψει ούτε ένα κιλό απορρίμματα σχεδόν πάνω από ένα χρόνο τώρα, έχουμε στη Χάλκη το πρώτο Gr Eco island, στη Σύρο ιδρύσαμε το Κέντρο Kαινοτομίας με τη Cisco κι ερχόμαστε με τον παγκόσμιο “παίκτη”, τον “κολοσσό” του Τουρισμού που λέγεται TUI, στη Ρόδο, να δουλέψουμε μαζί ούτως ώστε να κάνουμε αυτό το μετασχηματισμό, να ακολουθήσουμε τις τάσεις της εποχής, τις επιταγές του καταναλωτή, γιατί δεν είναι μόνο η περιβαλλοντική μας υποχρέωση αλλά είναι και το πώς ακούμε τον επισκέπτη μας. Εμείς την κλιματική κρίση δεν την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι μοιραίο, μοιρολατρικά, ότι θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να δούμε την εξέλιξη, για μας είναι μία ακόμα κρίση η οποία γίνεται ελατήριο να εκτιναχθούμε ακόμη πιο ψηλά! Το κάναμε σε όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα.

Σε αυτό που λέγεται Rhodes Co-Lab είναι 26 δράσεις, έργα και πρωτοβουλίες, μέσα σε ένα βάθος πενταετίας, έχει να κάνει με την εκπαίδευση, έχει να κάνει με βιοποικιλότητα, έχει να κάνει με φυσικό περιβάλλον, έχει να κάνει με απορρίμματα, με νερό, με ηλεκτροκίνηση, με ψηφιακό περιβάλλον, σε όλα σχεδόν αυτά, εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει και έχουμε ήδη βάλει τις βάσεις, πατάμε πάρα-πάρα πολύ γερά”.

Επιπλέον ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι “Έχουμε εισπράξει πολύ αγάπη, εγώ θα πω και θαυμασμό από τον υπόλοιπο κόσμο, για τα άλλα τα projects τα οποία σας περιέγραψα, αλλά αυτό αυτό παραξένεψε πάρα πολύ κόσμο, γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλος ο προορισμός στον οποίο ερχόμαστε να το εφαρμόσουμε, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τότε όλος ο πλανήτης πείστηκε και όλη η τουριστική Ευρώπη θα μπω και όλος ο τουριστικός κόσμος το παρακολουθεί με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εμείς το εισπράττουμε, γιατί μας ζητάνε συνεχώς από όλο τον κόσμο να κάνουμε παρουσιάσεις και εμείς είχαμε πει ότι πρώτα θα γίνει στην Ρόδο η παρουσίαση του περιεχομένου αναλυτικά, είναι ένας οδικός χάρτης που έχει χρονοδιάγραμμα, έχει κόστος, έχει τα πάντα πάνω.

Μέσα από αυτή την εξαιρετικά δύσκολη τριετία, με όλες αυτές τις κρίσεις που η μία ερχόταν πάνω στην άλλη, δεν μείναμε όρθιοι καθόλου τυχαία. Μείναμε όρθιοι και είμαστε νικητές με πάρα πολλή δουλειά, πάρα πολύ ξενύχτι, πάρα πολλούς κινδύνους που αναλάβαμε. Χρειάσθηκε να συγκρουστούμε και με πάρα πολλές αντιλήψεις μιζέριας και κακομοιριάς που στον τόπο μας που παραμένουμε δυστυχώς το αγαπημένο πεδίο πολιτικής για κάποιους, αλλά το συντριπτικό ποσοστό της κοινωνίας των πολιτών έχει αγκαλιάσει όλο αυτό τον αγώνα, καταλαβαίνει ότι είναι μία μάχη να κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο, μια μάχη η οποία δίνεται με αγάπη, με αφοσίωση, με σχέδιο, με προϋπολογισμό, με ανάληψη ευθύνης, με πολλή σύνεση, σημείωσε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Νατάσα Παμπρή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα