99.5

LIVE

99.5

LIVE

Πέμπτη 17 Απριλίου, 2025

99.5

LIVE

Γ. Χατζημάρκος: Κλείσαμε οριστικά με το χθες της μιζέριας και της κακομοιριάς – Σχεδιάζουμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές

Στον απόηχο της χθεσινής λαμπρής ημέρας για τη Ρόδο, όπου παραδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα της Κρεμαστής και προηγήθηκαν τα εγκαίνιά της, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, μίλησε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα, στον Real Voice 99.5 και τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Γιάννη Μηνατσή.

 

 

 

της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Χατζημάρκος ιδιαίτερα χειμαρρώδης και καυστικός στο λόγο του, τόνισε ότι έκλεισε οριστικά η εποχή της κακομοιριάς και της μιζέριας στον τόπο, αφού ήταν η ίδια ατζέντα εδώ και δεκαετίες σε μία σειρά έργων που τελούσε σε αναμονή, όπως το Φράγμα Γαδουρά, το Φράγμα Κρητηνίας, τη γέφυρα Κρεμαστής, το φως και το Εθνικό Θέατρο, από ένα ανίκανο και αδιάφορο πολιτικό σύστημα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε καταρχήν, όπως και χθες στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, για μία ακόμη φορά τους συνεργάτες του στην ΠΝΑΙ και τόνισε ότι η επίτευξη αυτού του έργου ήταν προσωπικό στοίχημα του ιδίου και των συνεργατών του. «Είχαμε πει ότι πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον και να μη δεχόμαστε μοιρολατρικά αυτή την κατάσταση και να κλείσουμε οριστικά την ατζέντα. Δουλέψαμε σκληρά τα πολύ δύσκολα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, την κλιματική κρίση, την κρίση της πανδημίας, όμως εμείς συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε το μέλλον με το οριστικό κλείσιμο μιας εποχής μιζέριας και κακομοιριάς, σπάζοντας τις αλυσίδες με όλο αυτό το άρρωστο παρελθόν», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρθηκε και στο συμβολισμό της ημέρας, δεδομένου ότι «με πολύ φως εγκαινιάσθηκε το μεγάλο αυτό έργο, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους 21η Ιουνίου, που λαμβάνει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο». Τόνισε δε, πως τα καλά αποτελέσματα έρχονται ως απόρροια της απόφασης της Περιφερειακής Αρχής “να τελειώνουμε οριστικά με οτιδήποτε μας συνδέει με το χθες. Για μας τα εγκαίνια αυτής της γέφυρας είναι το κόψιμο όχι της κορδέλας ενός έργου, αλλά μιας αλυσίδας που μας κράταγε δέσμιους σε ένα άρρωστο χθες. Είναι ένα τέλος υπέροχο και μια αρχή ακόμη πιο λαμπρή», είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για τη φωτογραφία που ανήρτησε στα social media επισκεπτόμενος τη γέφυρα και αργά τα μεσάνυχτα, τόνισε ότι “μετά από τόσα χρόνια και δικής μας αναμονής ή μετά από τόσα χρόνια δουλειάς θέλαμε να πάμε με τους συνεργάτες μου να δούμε κι εμείς τη γέφυρα σε λειτουργία. Η εικόνα αυτή να βλέπεις ένα έργο, για το οποίο έχεις κοπιάσει σε λειτουργία, αλλιώς είναι στα χαρτιά, αλλιώς είναι στους υπολογιστές, αλλιώς είναι ακόμα και στο εργοτάξιο. Πραγματικά ήταν μια ωραία στιγμή, όλα τα παιδιά δούλεψαν πάρα- πάρα πολύ, κι εγώ πρέπει να σας πω, είναι ένα έργο για το οποίο κοπιάσαμε πολύ. Έδωσε πολύ χαρά στους ανθρώπους μας όταν τα ξημερώματα δόθηκε σε κυκλοφορία που σταμάτησε και μας έδειχνε τον θαυμασμό του για το έργο “.

Με αφορμή την κριτική που δέχθηκε η περιφερειακή αρχή και για τη γέφυρα του Μάκκαρη, ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε ότι “Ίσως χρειάζεται μία επεξεργασία από κάποιους που μπορεί να τους ενδιαφέρει η στατιστική. Είναι οι ίδιοι όταν στις 12 –13 Νοεμβρίου του ‘19 κλείσαμε τη γέφυρα στο Χαράκι, στον ποταμό Μάκκαρη, διέδιδαν διάφορες απίθανες ιστορίες, από θεωρίες συνωμοσίας με εξωγήινους μέχρι απίθανες γνώσεις τεχνικές, να τις αναλύουν με ένα τρόπο εξαιρετικά διασκεδαστικό, είναι οι ίδιοι που και σήμερα αναλύουν με ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό τρόπο… Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον έχουν κατακτήσει την πραγματικότητα της ζωής μας, που λένε συμβιβάζεσαι και προχωράς…Νομίζω ότι όσοι οδηγοί πέρασαν από τη γέφυρα σε λειτουργία αμέσως μετά, είδαν κάτι το οποίο ήταν παραπάνω από αυτό που περίμεναν. Να σας πω την αλήθεια και για μας ήταν το ίδιο συναίσθημα, εισπράξαμε κι εμείς όταν περάσαμε με το αυτοκίνητο ως επιβάτες.

Είναι πάρα πολύ καλό το έργο, βγήκε ακριβώς όπως και το θέλαμε και το είχαμε σκεφτεί και τολμώ να πω και το είχαμε σχεδιάσει. Πάντα υπάρχει μία διαφορά, αυτό το οποίο ξεκινάς να σχεδιάσεις μέχρι αυτό που ολοκληρώνεται, αλλά νομίζω ότι αυτό το έργο βγήκε όπως ακριβώς το είχαμε στο μυαλό μας και το βλέπαμε αυτό χθες. Έγινε με πάρα πολύ αγάπη αυτό το έργο κι εγώ συγκινήθηκα πολύ από όλη την ομαδικότητα, τη συλλογικότητα, την αφοσίωση που έβαλαν όλοι οι συνεργάτες μας, το πολιτικό προσωπικό και τα στελέχη της Περιφέρειας όλοι οι εκλεγμένοι, οι μετακλητοί συνεργάτες που είναι στο γραφείο μου, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της ΠΝΑΙ έδειξαν ένα πρόσωπο μιας Ελλάδας δημόσιων λειτουργών που πραγματικά είναι μία Ελλάδα υπέροχη. Να σας πω κάτι το οποίο δεν είπα χθες: το έργο δεν έχει τελειώσει, έχει συνέχεια.

Η γέφυρα ολοκληρώθηκε, αλλά το έργο συνεχίζει στον ποταμό, όλη η κοίτη της γέφυρας θα γίνει με συρματοκιβώτια, δηλαδή θα στρώσουμε όλη την κοίτη. Όλη η περιοχή εκεί θα διαμορφωθεί πέριξ της γέφυρας με έναν τρόπο όπου θα εξασφαλίσουμε την ομαλή και υδραυλική λειτουργία της. Καταρχήν φροντίσαμε και αυξήσαμε την υδραυλική ικανότητα της γέφυρας, δηλαδή περισσότερο όγκο νερού μπορεί να δεχτεί τώρα κάτω από τη γέφυρα. Μπορεί να είναι και 20% η αύξηση στην υδραυλική ικανότητα της γέφυρας. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή και συνεχίζει τώρα η εργολαβική εταιρία η οποία εχει αναλάβει αυτό το έργο και συνεχίζει το εργοτάξιο. Για μας όλους ήταν ένα μεγάλο στοίχημα η γέφυρα της Κρεμαστής και προσωπικό στοίχημα για μένα και για όλους τους συνεργάτες μου στην Περιφερειακή αρχή, γιατί είχαμε μία ατζέντα, εγώ την λέω “την ατζέντα της κακομοιριάς, της μιζέριας” η οποία ήταν δεκαετίες η ίδια σε αυτό τον τόπο, στο νησί της Ρόδου. Μεγαλώσαμε εμείς, κάναμε παιδιά, μεγάλωσαν τα παιδιά μας και η ατζέντα ήταν η ίδια. Το Φράγμα Γαδουρά, το φως, η Κρητηνία, το Εθνικό Θέατρο, η Κρεμαστή. Πηγή ενέργειας για ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος, του τοπικού πολιτικού συστήματος το οποίο λες και αντλούσε μέσα από την αποτυχία με έναν μαγικό τρόπο. Είχαν διαμορφώσει έτσι όλο το περιβάλλον, ούτως ώστε να πείσουν τον πληθυσμό αυτού του νησιού ότι είμαστε κακομοίρηδες, ότι είμαστε αφημένοι στην τύχη μας, ότι είμαστε ξεχασμένοι, ότι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ότι, ότι, ότι… Ένα σωρό μίση, μόνο και μόνο για να λειτουργούν ως μπάρα προστατευτική σε ένα ανίκανο πολιτικό σύστημα.

Αδιάφορο, ανίκανο; αν βάλει ο καθένας ότι τίτλο θέλει, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και είχαμε πει ότι όλη αυτή την ατζέντα της κακομοιριάς πρέπει να την κλείσουμε, πρέπει να το σχεδιάσουμε το μέλλον, δεν μπορούμε να καθόμαστε να δεχόμαστε μοιρολατρικά ότι έρχεται ούτε να αυτοσχεδιάζει μόνο ο πληθυσμός εδώ σε όλα τα θέματα γιατί οι αυτοσχεδιασμοί έχουν οδηγήσει και σε πάρα πάρα πολλά προβλήματα. Μα, σχεδιάζεις το μέλλον κουβαλώντας όλους τους σκελετούς; Και είπαμε να κλείσουμε αυτή την ατζέντα, να τελειώνουμε και δουλέψαμε πάρα πολύ και δύσκολα χρόνια, πραγματικά δύσκολα χρόνια και όλοι μαζί περάσαμε τις δυσκολίες, δημοσιονομική κρίση, η οποία ήταν πολύ σκληρή, κρίση προσφυγικού –μεταναστευτικού, η κλιματική κρίση, η κρίση της πανδημίας και τώρα και ενεργειακή, όμως εμείς συνεχίζουμε και σχεδιάζουμε το μέλλον. Αυτό που χθες προσπάθησα να περάσω ως δικό μου μήνυμα είναι ότι το μέλλον –έχει έναν εσωτερικό εγωισμό δικό του- με την έννοια ότι δεν έρχεται όταν βρίσκει εμπόδια στην πορεία του.

Πρέπει να καθαρίσουμε το τοπίο, να αφαιρέσουμε όλα αυτά τα εμπόδια και σε όλα τα θέματα έχουμε απαντήσει, όλα αυτά τα έχουμε κλείσει, με έναν τρόπο που είτε είναι η γέφυρα της Κρεμαστής, όπως το Φράγμα Γαδουρά, είτε είναι δρομολογημένα με ένα καθοριστικό τρόπο. Δηλ. η ύδρευση της Νότιας Ρόδου, Λίνδου- Αρχαγγέλου-Αφάντου οι μπουλντόζες είναι εκεί σήμερα στην Κάλαθο και φτιάχνουν το υδραγωγείο από το οποίο θα φύγει ο αγωγός για τη Λίνδο. Του χρόνου τέτοια εποχή ελπίζω και νωρίτερα να μπορέσουμε να πάμε σε ένα σπίτι στη Λίνδο και να ανοίξουμε τη βρύση και να πιούμε φρέσκο, ασφαλές, ποιοτικό και άφθονο νερό. Στο φράγμα της Κρητηνίας είναι εκεί τα μηχανήματα, φώτα σε όλο το οδικό δίκτυο και σύντομα θα βγει στον αέρα διαγωνισμός για να το επεκτείνουμε. Φθάσαμε μέχρι τη Λίνδο από τη μία πλευρά του νησιού και μέχρι τα Καλαβάρδα από την άλλη, αλλά σύντομα θα βγάλουμε στον αέρα το έργο της επέκτασης του. Βγάζουμε άλλα 12 νησιά αυτή τη στιγμή εκεί, το Εθνικό δημοπρατείται σε μερικές μέρες, κλείνουμε τα τεύχη δημοπράτησης του και κλείσαμε πάντως την ατζέντα αυτής της κακομοιριάς και της μιζέριας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα