Γ. Χατζημάρκος από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα: Αντικείμενο μελέτης το παράδειγμα του Νοτίου Αιγαίου

Από την 28η Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, όπου συμμετέχει στις εργασίες της, αναφέρεται στο παράδειγμα του Νοτίου Αιγαίου, με το πρόγραμμα “Just go Zero” της Τήλου, το πρόγραμμα “GR-Eco Islands” που ξεκίνησε από την Χάλκη, το “e-Μοbility on demand” της Αστυπάλαιας και το “The Rhodes Co-Lab” της Ρόδου, που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, σχεδιασμού και μελέτης σε χώρες και περιοχές με εξαιρετική πρόοδο!

Πρόκειται για την ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, COP28, που διεξάγεται στο Dubai, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και οι εργασίες της θα λήξουν στις 12 Δεκεμβρίου.

Σήμερα το πρωί, με γραπτή δήλωσή του ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνει τα εξής:

Στόχοι που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, σχεδιασμού και πολύ περισσότερο μελέτης σε χώρες και περιοχές με εξαιρετική πρόοδο, έχουν ήδη επιτευχθεί σε νησιά μας.
Στην Διάσκεψη για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, COP28, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε την πρόοδο νησιών του Νοτίου Αιγαίου, μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, σε τομείς που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο της Διάσκεψης.
Παγκόσμιες αγωνίες, μπαίνουν στο τραπέζι κάτω απο μια πολύ πιεστική κλιματική πραγματικότητα και αποτελεί κοινό, επίσης παγκόσμιο, χρέος η συνεργασία για την αντιμετώπιση τους.
Κάποιοι θα πούν οτι είναι αργά διότι η ανατροπή στο κλίμα έχει ήδη συντελεστεί. Σε αυτό απαντάμε οτι ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις υπεύθυνος και να ξεπληρώσεις την υποχρέωση σου στις γενιές που έρχονται.
Κάποιοι άλλοι θα πούν οτι στα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουμε ακόμα ανοικτά μέτωπα που μας τραυματίζουν. Σε αυτό απαντάμε οτι δεν χαρίζουμε σε κανένα, πολύ περισσότερο στους κατ’ επάγγελμα καταγγέλοντες που τελευταία αγκάλιασαν τα νησιά μας, την δουλειά που έχουμε κάνει στα ζητήματα αυτά και δεν τους χαρίζουμε επίσης την αποκλειστικότητα στην ευαισθησία.
Αλλωστε, πολλών εξ αυτών η παρελκυστική και ιδεοληπτική τακτική είναι και το ιδανικό άλλοθι για την αδράνεια που μας έφερε στο τέλμα που προ καιρού βρεθήκαμε.
Είμαστε εδώ για όλες τις μάχες, με καθαρό μυαλό, σχέδιο και αποφασιστικότητα και δεν λυγίζουμε στις ορέξεις κανενός επιτήδειου.
Το Νότιο Αιγαίο έχει κάνει άλματα που θα τα προστατεύσουμε, θα τα διατηρήσουμε και θα τα διευρύνουμε.
Και στο διεθνές στερέωμα, το Νότιο Αιγαίο δεν στέκεται ούτε απο τύχη, ούτε με “μέσο”. Στέκεται με την δουλειά του και την πρωτοπορία του, που τουλάχιστον στο εξωτερικό δεν φιλτράρεται απο σκοπιμότητες και μικροψυχία.
Το Νότιο Αιγαίο στο εξωτερικό στέκεται με όσα πέτυχε στο πεδίο και μόνον. Και αυτά είναι πολλά, μας κάνουν περήφανους και μας δεσμεύουν και για τη συνέχεια ✌️

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα