Τις τελευταίες εβδομάδες ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολεμικής πρωτοφανούς σφοδρότητας και ταυτόχρονα, μιας απροκάλυπτης διαστρέβλωσης της αλήθειας, στην προσπάθειά κάποιων να αποφύγουν την συζήτηση για την τραγική κατάσταση στην οποία λειτουργεί ο ΧΥΤΑ ΚΩ.
Η μελλοντική μεταφορά απορριμμάτων απο την Κάλυμνο στην Κω ψηφίστηκε και απο τον ίδιο των Δήμαρχο Κω στην περίοδο που μετείχε στην διοίκηση του Φορέα, στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ και σε υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας, μόνο όταν αυτός αδειοδοτηθεί.
Στο διάστημα αυτό, διακινήθηκαν ασύλληπτα ψεύδη και συκοφαντίες, προκειμένου να καλυφθεί το γεγονός ότι δήμαρχος Κω ουδέποτε έφερε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου σε δημόσια διαβούλευση στην Κω, την περίοδο 2021 – 2022, πριν ο ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου λάβει την οριστική του μορφή.
Σήμερα, για να αποσείσει τις ευθύνες του και τις συνέπειες της στάσης του, κραδαίνει υποκριτικά το «λάβαρο της επαναστάσεως» κατά του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και καταλογίζει αντιδημοκρατική συμπεριφορά σε έναν Φορέα που εδώ και τρία χρόνια, μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του, καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια για να βάλει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου εντός των περιβαλλοντικών κανόνων, που ο Δήμος Κω συστηματικά και προκλητικά αγνοεί, διατηρώντας – όπως ο ίδιος ομολόγησε – έναν ΧΥΤΑ παράνομο, μη αδειοδοτημένο και περιβαλλοντικά επικίνδυνο για το νησί και τους κατοίκους του. Τον ΧΥΤΑ που σε λίγες ημέρες θα παραλάβει ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου για να τον εναρμονίσει με την ισχύουσα Περιβαλλοντική Νομοθεσία παραδίδοντας μια σύγχρονη και ασφαλή υποδομή στο νησί της Κω.
Στη συνεχιζόμενη από πλευράς Δήμου Κω διακίνηση βολικών ψευδών ισχυρισμών και ανακριβειών που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την περιβαλλοντική βόμβα στην καρδιά του νησιού, για την οποία μάλιστα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν ανελλιπώς τέλη για την ορθή λειτουργία της, ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, με το κείμενο που επισυνάπτεται, απαντά υπό τη μορφή “Ερώτησης – Απάντησης” σε όλα τα ψεύδη, ένα προς ένα, που επινοήθηκαν και διακινήθηκαν, σε κάθε διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, σε κάθε απόπειρα κατασυκοφάντησης του Φορέα, απέχοντας από την μικροπολιτική και τον λαϊκισμό και απευθυνόμενος μόνο με την αλήθεια στους πολίτες και τους φορείς της Κω. Σε όλους εκείνους που η δημοτική αρχή της Κω, επιδιώκει τώρα τεχνηέντως να μετατρέψει σε συνενόχους στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται και για το οποίο φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη.
Αλήθειες και Ψέματα
Ψέμα 1 : Τα απορρίμματα της Καλύμνου θα ξεκινήσουν άμεσα να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Κω
Αλήθεια 1 : Ούτε άμεσα, ούτε σε ένα, ούτε σε δύο ή τρείς μήνες πρόκειται να συμβεί αυτό. Τα απορρίμματα της Καλύμνου θα αρχίσουν να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Κω μόνο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επαναφοράς του ΧΥΤΑ Κω σε κατάσταση ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης και φυσικά μετά και την έκδοση της προβλεπόμενης Άδειας Λειτουργίας που σήμερα δεν έχει. Ο ΧΥΤΑ της Κω σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και χρειάζεται πολύ δουλειά ώστε αντί να ρυπαίνει το περιβάλλον, να εκπληρώνει τον ρόλο για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε.
Ψέμα 2 : Η διαδικασία που προωθείται από το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, είναι αντιδημοκρατική και απαξιωτική για την Κω και τους κατοίκους της.
Αλήθεια 2 : Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου λαμβάνουν αποφάσεις αυστηρά στη βάση των νομοθετικών προβλέψεων. Αντιδημοκρατική, το λιγότερο, συμπεριφορά είναι η άρνηση εφαρμογής της νομοθεσίας. Ο ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου δίνει έναν τιτάνιο αγώνα για να βάλει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου εντός των περιβαλλοντικών κανόνων, που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη.
Τονίζεται πως στην ηπειρωτική Ελλάδα σήμερα γίνονται μεταφορές απορριμμάτων σε όμορους ή γειτονικούς Δήμους τόσο σε Χ.Υ.Τ.Α όσο και σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων ενώ και στο Νότιο Αιγαίο σήμερα γίνεται μεταφορά απορριμμάτων σε μόνιμη βάση σε γειτονικά νησιά-δήμους όπως ενδεικτικά :
-Ηρωική Νήσος Κάσος: θαλάσσια μεταφορά στον ΧΥΤ Ν. Ρόδου
-Χάλκη: θαλάσσια μεταφορά σε ΧΥΤ Ν. Ρόδου,
-Σίκινος: θαλάσσια μεταφορά σε ΧΥΤ στην Ίο
-Αντίπαρος: θαλάσσια μεταφορά σε ΧΥΤ Πάρου, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχουν ληφθεί από την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και εφαρμοστεί αντίστοιχες αποφάσεις και λύσεις θαλάσσιας μεταφοράς σε νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων.
Ο ίδιος ο Δήμαρχος Κω ψήφισε την μεταφορά απορριμμάτων από την Ανδρο στη Μύκονο, χωρίς τότε να δείξει κάποιον ενδοιασμό ως πρός την δημοκρατικότητα της απόφασης του.
Ψέμα 3 : Δεν γνώριζε ο Δήμαρχος Κω για την μεταφορά απορριμμάτων απο την Κάλυμνο στην Κω
Αλήθεια 3: Ο Δήμαρχος Κω, μέλος τότε του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ, ψήφισε θετικά την 70/2022 Απόφαση που περιλάμβανε και την αναφορά στην μεταφορά απορριμμάτων απο την Κάλυμνο στην Κω.
Τα Βασικά Στοιχεία του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου που παρουσιάστηκαν από τους μελετητές στην συνεδρίαση της 7ης Αυγούστου 2021 και σε ότι αφορά τον Δήμο Καλυμνίων ανέφεραν θαλάσσια μεταφορά με προορισμό την Κω και παρατήρηση πως εναλλακτικά ή συμπληρωματικά μπορεί να εφαρμοστεί δεματοποίηση.
Στις 10 Αυγούστου 202, με το υπ’ αριθμ. 558/10.08.2021 έγγραφο του ΦοΔΣΑ, απεστάλησαν στους Δήμους Μέλη του Φορέα με σκοπό την ενημέρωση και την λήψη σχετικών τεκμηριωμένων απόψεων επί αυτών.
Ο Δήμος Κω δεν απέστειλε ούτε διατύπωσε οποιαδήποτε γνώμη ή άποψη επί των αναφερόμενων.
Μετά από την διαβούλευση και αποστολή απόψεων εκ μέρους άλλων Δήμων (Άνδρου, Νάξου, Πάρου, Θήρας, Καλυμνίων, Κέας, Λέρου, Μήλου, Τήνου, Ρόδου) και σχετικές διατυπώσεις της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε ο Επικαιροποιημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων με την υπ’ αριθμ. 70/2022 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε.
Ψέμα 4 : Με την δεματοποίηση θα λυνόταν οριστικά το πρόβλημα της Καλύμνου
Αλήθεια 4: Ακόμη και αν εφαρμοζόταν η Δεματοποίηση στην Κάλυμνο η όποια αποθήκευση των δεματοποιημένων θα ήταν προσωρινή καθώς εκ της νομοθεσίας θα έπρεπε μετά το πέρας ενός έτους να μεταφερθούν πάλι προς υγειονομική Ταφή σε νόμιμο εν λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α. Αρα, η πιθανότερη κατάληξη και των δεματοποιημένων απορριμμάτων της Καλύμνου θα ήταν πάλι ο ΧΥΤΑ της Κω. Εκτός, αν ο Δήμαρχος Κω προτείνει την επ᾽άπειρο λειτουργία του ΧΥΤΑ Κω χωρίς Άδεια Λειτουργίας.
Σήμερα, τα δεματοποιημένα απορρίμματα της Λέρου, για τα οποία ο Δήμος Λέρου εξασφάλισε χρηματοδότηση για την μεταφορά τους, θα οδηγηθούν στον ΧΥΤΑ της Ρόδου.
Ψέμα 5 : Ο ΧΥΤΑ της Κω είναι κορεσμένος και δεν μπορεί να δεχθεί ούτε ένα κιλό απορρίμματα επιπλέον από αυτά που παράγονται στην Κω
Αλήθεια 5 : Το Β’ κύτταρο του ΧΥΤΑ της Κω χρηματοδοτήθηκε με λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ξεκίνησε την λειτουργία του το 2022 με χωρητικότητα περίπου 200.000 τν και διάρκεια ζωής 8 με 10 έτη. Σήμερα, δε, εἰναι ο ΧΥΤΑ με την μεγαλύτερη υπολειπόμενη χωρητικότητα στη Δωδεκάνησο.
Ψέμα 6: Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΣΔΑ) που ψηφίστηκε τον Οκτώβριου του 2022 αναφέρεται η δεματοποποίηση ως η μόνη λύση διαχείρισης των αποβλήτων της Καλύμνου.
Αλήθεια 6 : Στον ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Σελίδα (Σελ 115) αναφέρεται : Δεματοποίηση ή /και θαλάσσια μεταφορά στον πλησιέστερο αποδέκτη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έως την κατασκευή των μόνιμων υποδομών.
Ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει αρμοδιότητα ως προς την δεματοποίηση σύμμεικτων αποβλήτων, υπήρχε σχεδιασμός του Δήμου Καλυμνίων ο οποίος δεν προχώρησε. Σήμερα στην Κάλυμνο δεν γίνεται δεματοποίηση άρα η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ οδηγεί στην μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων στην Κω.
Ψέμα 7 : H Ανακύκλωση δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου.
Αλήθεια 7 : Οι Αρμοδιότητες των δήμων επί των Αστικών Στερεών Αποβλήτων περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 228 του ν. 4555/2018. Η Ανακύκλωση, ρητά αναφέρεται στη νομοθεσία ότι είναι αρμοδιότητα των Δήμων.
Ψέμα 8: Ο ΧΥΤΑ της Κω λειτουργούσε με κανόνες αλλά έπαθε βλάβη από την πρόσφατη φωτιά της 1ης Ιουλίου
Αλήθεια 8 : Ο ΧΥΤΑ της Κω δεν διαθέτει Αδεια Λειτουργίας και σε αυτόν δεν λειτουργούν βασικές υποδομές που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας όπως Μονάδα Πυρόσβεσης – Πυρασφάλειας, ο Πυρσός καύσης βιοαερίου, και η Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων.
Αυτά αναφέρονται στο ΦΕΚ 2703/Β’/09-05-2024 όπου περιγράφεται αναλυτικά η τραγική κατάσταση του ΧΥΤΑ της Κω, φυσικά πρό της φωτιάς της 1ης Ιουλίου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε από το ΦΕΚ αυτολεξεί τα κάτωθι : «…….Όμως, για διάφορους λόγους δεν λειτουργούν η Μονάδα Πυρόσβεσης – Πυρασφάλειας, ο Πυρσός καύσης βιοαερίου, ενώ δεν υπάρχει Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων.
Ως προς την Επεξεργασία των Στραγγισμάτων :
• Η μοναδική επεξεργασία στραγγισμάτων γινόταν σε δεξαμενές όπου κατέρρευσαν / καταστράφηκαν το 2017.
• Υπάρχει δεξαμενή συλλογής στραγγισμάτων κατάντη του Α κυττάρου η οποία δεν λειτουργεί.
· Υπάρχουν δεξαμενές συλλογής στραγγισμάτων στο χαμηλότερο σημείο του ΧΥΤΑ. Συλλέγουν πολύ μικρή ποσότητα από τα στραγγίσματα.
• Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία στραγγισμάτων. Διαφεύγουν στραγγίσματα από παντού.
• Αντλίες στραγγισμάτων υφίστανται αλλά δεν λειτουργούν.
Άδεια πυρασφάλειας: Δεν έχει εκδοθεί
Ψέμα 9 : Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαἰου, πρόσφατα και ξαφνικά νοιάστηκε για το θέμα της Καλύμνου
Αλήθεια 9 : Πέραν των προστίμων που πληρώνει η χώρα υπάρχει τελευταίο έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στο οποίο πρέπει άμεσα ο Δήμος Καλυμνίων «…να εναρμονισθεί άμεσα με την ισχύουσα Περιβαλλοντική Νομοθεσία, και να κινήσει τις διαδικασίες και τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην θέση ανεξέλεγκτης απόρριψης των απορριμμάτων του νησιού και την λήψη μέτρων για την ασφαλή διαχείριση αυτών καθώς επίσης να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, με κατάθεση φακέλου ΤΕΜΠΑ στην Υπηρεσία μας, προκειμένου να λάβει νέα χρονική διάρκεια αποκατάστασης του χώρου…» και επιπλέον να ενημερώσει για την επιβεβαίωση της υλοποίησης των διορθωτικών ενεργειών της πράξης βεβαίωσης παράβασης και των ενεργειών μεταβατικής διαχείρισης των ΑΣΑ.
Ψέμα 10 : Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου, εξέδωσε και ανακοίνωση το 2023 στην οποία παρουσιάστηκε η λύση της δεματοποίησης στο νησί της Καλύμνου
Αλήθεια 10 : Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου σε συναντήσεις του με τον πρώην Δήμαρχο Καλύμνου δεσμεύτηκε να βοηθήσει τον Δήμο Καλύμνου στην απόφαση που ο Δήμος είχε πάρει να προχωρήσει στην δεματοποίηση. Για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εξέδωσε τάχιστα την σχετική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, που ο Δήμος Καλύμνου είχε ανάγκη αλλά το σχέδιο του Δήμου Καλύμνου ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο ΦοΔΣΑ έχουν αρμοδιότητα στην δεματοποίηση. Σήμερα, δεν γίνεται δεματοποίηση στην Κάλυμνο και γι᾽αυτό εφαρμόζεται ο νόμος και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που ο Δήμαρχος Κω έχει εγκρίνει και υπερψηφίσει. Ακόμα και αν γινόταν δεματοποίηση, θα ίσχυαν τα όσα έχουν ήδη περιγραφεί στην απάντηση υπ᾽αριθμό 4 του παρόντος.
Ψέμα 11 : Οι πολίτες της Κω θα επιβαρυνθούν περιβαλλοντικά από την μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου
Αλήθεια 11 : Οι πολίτες της Κω επιβαρύνονται σήμερα περιβαλλοντικά από την λειτουργία ενός παράνομου ΧΥΤΑ στον οποίο δεν εφαρμόζεται κανένας περιβαλλοντικός κανόνας. Εκτός από το περιβάλλον επιβαρύνεται και η Δημόσια Υγεία στην Κω.
Η μετατροπή του ΧΥΤΑ της Κω σε έναν χώρο στον οποίο θα εφαρμόζονται περιβαλλοντικοί κανόνες και δεν θα μολύνει πλέον το περιβάλλον και την δημόσια υγεία του νησιού, είναι η εγγύηση που οι κάτοικοι της Κω έχουν ανάγκη.
Αυτό είναι και το πρώτο μέλημα του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και καμία μεταφορά δεν πρόκειται να υλοποιηθεί προτού ο ΧΥΤΑ της ΚΩ πάψει να είναι στην τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία σήμερα αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια λειτουργεί.
Ψέμα 12 : Οι πολίτες της Κω θα επιβαρυνθούν οικονομικά από την μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου
Αλήθεια 12 : Οποτεδήποτε στο μέλλον γίνει μεταφορά απορριμμάτων από την Κάλυμνο στην Κω, ο Δήμος Καλύμνου θα καλύψει το σύνολο του κόστους, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους διαχείρισης εντός του ΧΥΤΑ Κω.
Ψέμα 13 : Ο Δήμος Κω δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσει περιβαλλοντικά σωστά τον ΧΥΤΑ του
Αλήθεια 13: Η λειτουργία των ΧΥΤΑ προβλέπεται από τη νομοθεσία να χρηματοδοτείται μέσα από τα Ανταποδοτικά Τέλη που πληρώνουν οι πολίτες. Το που οδηγήθηκαν τα Ανταποδοτικά Τέλη των ετών που ο ΧΥΤΑ Κω είναι σε τραγική κατάσταση, είναι ερώτημα που μόνο ο Δήμος Κω μπορεί να απαντήσει.
Ψέμα 14 : Ο ΧΥΤΑ Κω έχει περάσει στην διαχείριση του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου
Αλήθεια 14: Μέχρι και σήμερα, Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024, ο ΧΥΤΑ Κω παραμένει στην διαχείριση του Δήμου Κω. Ο ΦοΔΣΑ προγραμματίζει να αναλάβει την διαχείριση του ΧΥΤΑ ΚΩ την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024.