Financial Times: Ο Σούνακ μείωσε τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου

Κόλαφος για τη στάση του το Editorial των Financial Times. Η αποξένωση από τον Κ. Μητσοτάκη δεν είχε νόημα. Γιατί στάλθηκε λάθος μήνυμα από το Λονδίνο σε όλο τον κόσμο.

Ως εδώ ήταν η προσέγγιση «ενηλίκων» στη βρετανική κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική που υποσχέθηκε ο Ρίσι Σούνακ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ξεκίνησε καλά: ένα από τα πρώτα βήματα του πρωθυπουργού ήταν να διορθώσει τις σχέσεις με την ΕΕ, επιλύοντας μια διαφορά σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ήρθαν απειλές για μη εφαρμογή των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ό,τι αφορά την άρση νομικών εμποδίων για την απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο από τη Ρουάντα. Και τώρα, ο Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αξίωση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που φιλοξενούνται στο Λονδίνο. Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της και του κόσμου.

Η μοίρα των Γλυπτών ηλικίας 2.500 ετών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα από τον Λόρδο Έλγιν και στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο για δύο αιώνες είναι καυτό ζήτημα στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς να επαναλάβει την έκκληση για επιστροφή τους. Ερωτηθείς γι’ αυτά από το BBC, ο Μητσοτάκης είπε ότι το να έχεις μέρος των Γλυπτών στο Λονδίνο ήταν παρόμοιο με το να κόβεις τη «Μόνα Λίζα» στη μέση.

Το Νο 10 μπορεί να έχει εκνευριστεί από το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε επίσης να συναντήσει τον Σερ Κέιρ Στάρμερ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί γιατί θέλει να γνωρίσει τον άνδρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σούνακ μπορεί επίσης να ήθελε να καταστήσει σαφή τη στάση της κυβέρνησης -ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου- από αυτήν του Στάρμερ, για να χαράξει διαχωριστικές γραμμές με τους Εργατικούς στους «πολιτιστικούς πολέμους». Ο Στάρμερ άφησε να εννοηθεί ότι εάν κλείσει μια συμφωνία για τον δανεισμό των Μαρμάρων στην Αθήνα μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης, δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να εμψυχώσει πολλούς ψηφοφόρους. Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην καγκελάριος των Συντηρητικών που προεδρεύει του Βρετανικού Μουσείου, έχει υποστηρίξει μια συμφωνία «συνεργασίας» για τα μέρη της ζωφόρου που θα δανειστούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Άλλοι ελληνικοί θησαυροί, σε αντάλλαγμα, θα δανείζονταν στο Λονδίνο. Η ιδέα του Όσμπορν -η οποία, σε αντίθεση με τη μόνιμη επιστροφή των Μαρμάρων, δεν θα απαιτούσε αλλαγή στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου- φαίνεται λογική λύση.

Η αποξένωση του Μητσοτάκη δεν είχε νόημα. Είναι συνάδελφος κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που καλύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει εκτεταμένη τεχνογνωσία να μοιραστεί, ειδικότερα, σχετικά με τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο και μπορεί να είναι χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντίθετα, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε.

Το διπλωματικό «faux pas» ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Σούνακ επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε μια κίνηση που αποσκοπούσε να δώσει στο υπουργικό συμβούλιο μεγαλύτερο βάρος. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ υποτίθεται ότι θα απελευθέρωνε την «Παγκόσμια Βρετανία» για να περιπλανηθεί στην παγκόσμια σκηνή. Στην πραγματικότητα, το να είσαι εκτός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να εργαστείς σκληρότερα για την οικοδόμηση σχέσεων.

Το σνομπάρισμα του Σούνακ θα στείλει μήνυμα σε άλλα έθνη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη επιστρέψει στη σοβαρότητα στη διαχείριση εξωτερικών υποθέσεων. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να στοχεύει στο να κερδίζει φίλους και όχι να τους χάνει.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα